Wednesday, November 28, 2007

NAVO doodt 14 wegwerkers in Nuristan

Door foute geheime informatie heeft een bombardement van de NAVO-ISAF maandagavond aan veertien Afghaanse arbeiders het leven gekost in de provincie Nuristan in het noordoosten van het land.
Wegwerkers gedood in Nuristan

Friday, November 23, 2007

Twee vrouwen en een kind gedood bij ISAF aanval in Uruzgan

Bij zware gevechten in de buurt van Tarin Kowt zijn drie burgers, een ISAF-militair uit Australiƫ en veel Taliban gedood. De Australische soldaten vielen een gebouw aan waar ze een bommenfabriek vermoedden.
Twee vrouwen en kind gedood in Uruzgan

Wednesday, November 21, 2007

"Burgerslachtoffers in strijd met Volkenrecht"

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Louise Arbour, heeft scherpe kritiek geleverd op het groeiende aantal burgerdoden in Afghanistan bij operaties van buitenlandse troepen. De Canadese noemde het woensdag in Kabul “in strijd met het Volkenrecht”.
Burgerslachtoffers in strijd met Volkenrecht

Monday, November 19, 2007

Vrouwen en kinderen gedood bij aanval van de coalitie

De Afghaanse commandant van de provincie Helmand, Hussain Andiwal, heeft bevestigd dat er donderdag enkele burgerslachtoffers waren gevallen, waaronder vrouwen en kinderen, bij een aanval van de coalitie in het district Garmser . Maar het was niet duidelijk hoeveel. Burgerdoden bij aanval coalitie

Taliban woordvoerder Yousuf Ahmadi meldde een grote hoeveelheden slachtoffers onder burgers bij gevechten op donderdag in de provincie Helmand. De VS beweert dat daar 23 rebellen werden gedood.

“De commandant van de provincie Helmand, Hussain Andiwal, bevestigde dat er enkele burgerslachtoffers waren gevallen, waaronder vrouwen en kinderen, maar het was niet duidelijk hoeveel,” aldus het persbureau AFP.

Bij aanvallen van de internationale coalitie en de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht vallen veelvuldig slachtoffers onder de burgers, ondanks dat deze legermachten hebben toegezegd voorzichtig te zijn.

Over het hoge aantal burgerdoden dat valt heerst grote beroering bij mensenrechtenorganisaties en de Afghaanse president Hamid Karzai, die de buitenlandse troepen er verschillende keren van heeft beschuldigd dat ze Afghaanse levens als “waardeloos” beschouwen.

Een delegatie uit het gebied zou zondag een ontmoeting hebben met de autoriteiten van de provincie om informatie te verstrekken over de situatie.


Zie ook
Militairen van de internationale troepenmacht in Afghanistan hebben in Garmser in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zeker 23 Taliban gedood. Dat heeft een woordvoerder van de door de Verenigde Staten geleide coalitiemacht zaterdag gezegd. Tientallen Taliban gedood in Garmser

Wednesday, November 14, 2007

Militairen uit Polen aangeklaagd voor moord

Zes militairen uit Polen die gestationeerd waren in Afghanistan zijn woensdag in staat van beschuldiging gesteld wegens moord op Afghaanse burgers en overtreding van internationaal-rechtelijke bepalingen tijdens hun missie. Ze openden het vuur op een dorp zonder dat ze in gevaar waren.
Poolse militairen aangeklaagd voor moord

Monday, November 12, 2007

Kinderen gedood bij aanval coalitie in Garmser in Helmand

Door Amerikanen geleide coalitietroepen hebben in Garmser in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan drie burgers gedood. Het gaat om een vrouw en twee kinderen. Bij de aanval zijn ook zeker vijftien Taliban-strijders om het leven gekomen.
Burgerdoden in Garmser

Friday, November 2, 2007

Kinderen gedood bij aanval coalitie in Bati Kot in Nangarhar

Een nachtelijke aanval op een wooncomplex in de provincie Nangarhar in het noordoosten van Afghanistan heeft een vuurgevecht veroorzaakt waarbij drie mensen het leven hebben verloren. Onder de doden zijn twee kinderen, zeiden functionarissen op donderdag.
Twee kinderen gedood in Bati Kot