Thursday, March 20, 2008

Opnieuw kinderen gedood door buitenlandse troepen in Afghanistan

Bij een aanval op verdachte opstandelingen in het dorp Hom in de provincie Khost in het oosten van Afghanistan hebben Amerikanen zes burgers gedood. Onder de doden zijn twee kinderen en een vrouw. Amerikanen doden vrouw en kinderen in Khost

Maandag kwamen volgens Afghaanse parlementariƫrs bij een aanval van de ISAF veel burgers om in Helmand. Slachtoffers in Malmun Cheena

Tuesday, March 11, 2008

Vrouwen en kinderen gedood bij treffen tussen ISAF en Taliban in Zuid-Afghanistan

Tijdens een operatie van de ISAF in het gebied van het Regionaal Commando Zuid zijn maandag twee vrouwen en twee kinderen gedood. Een groep opstandelingen viel de ISAF-strijdmacht aan die daarop meteen het vuur beantwoordde.

Dat heeft de ISAF in een verklaring gezegd. “Tragisch genoeg kwam een groep burgers onder vuur waarbij de twee vrouwen en de twee kinderen het leven verloren.”

Koppen boven artikelen in de internationale media verschillen van "ISAF doodt burgers in Afghanistan" tot "Vier Afghaanse burgers gedood bij NAVO-operatie".

De ISAF zelf houdt het liever op: "Aanval van opstandelingen leidt tot burgerslachtoffers".

Het is maar vanuit welke invalshoek de gebeurtenis wordt bekeken.

De “rules of engagement” van de ISAF zijn in overeenstemming met de Wet op Gewapende Conflicten vastgesteld om het risico op burgerslachtoffers zo veel mogelijk te beperken.

"ISAF valt nooit burgers expres aan," aldus een verklaring van het door de NAVO geleide gelegenheispact.

“Ondanks dat ISAF ver gaat om het risico op burgerslachtoffers te vermijden, zullen ISAF troepen altijd het recht behouden op zelfverdediging, wat kan inhouden dat er terug wordt geschoten op vuurposities van de opstandelingen,” aldus een woordvoerder van de ISAF.

De ISAF zegt het verlies van het leven van elke burger te betreuren “en betreurt het dat de slachtoffers zijn gevallen door een opzettelijke aanval tegen de ISAF die begonnen is door opstandelingen”.

Tijdens het treffen met de ISAF werd ook een aantal opstandelingen gedood. Er vielen geen slachtoffers aan de zijde van de buitenlandse troepen.

ISAF heeft verklaard een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden waaronder deze nieuwe tragedie plaatsvond.

Deze laatste dodelijke slachtoffers onder de burgers vallen een paar dagen nadat verschillende “niet-strijders” werden gedood tijdens een huiszoeking door de NAVO in de zuidelijke provincie Helmand.

President Hamid Karzai heeft er bij de buitenlandse troepen verschillende keren op aangedrongen om operaties te coƶrdineren met zijn regering en de buitenlandse troepen in zijn land ervan beschuldigd roekeloos om te springen met de levens van Afghanen.

Vorig jaar werden er meer dan 500 burgers gedood door buitenlandse troepen. Dit leidde tot veel protesten en groeiende frustraties van gewone mensen in Afghanistan.

De oorlog in Afghanistan duurt nu al ruim zes jaar en de buitenlandse troepen en de Afghaanse regering falen volgens waarnemers om Afghanistan veilig te maken.