Sunday, August 31, 2008

Dag van rouw over vele burgerdoden door luchtaanvallen in Afghanistan

In Afghanistan is 29 augustus een dag van nationale rouw in acht genomen over het doden van burgers door luchtaanvallen van buitenlandse troepen. Op de bijeenkomst werd opgeroepen een eind te maken aan deze “onrechtvaardigheid en gruweldaden”.

In Kabul kwamen in de Eid Gah moskee mensen samen om te rouwen. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties, parlementsleden en leden van burgerorganisaties.

Tijdens de bijeenkomst werd een resolutie aangenomen waarin wordt gesteld dat de buitenlandse troepen moeten stoppen met het doden van burgers.

De regering van Hamid Karzai wordt verantwoordelijk gehouden om stappen te ondernemen zodat de tragedie van burgerdoden zich niet herhaalt.

Op de bijeenkomst werd gewaarschuwd dat als niet aan de vraag wordt voldaan er een beweging van burgerlijke ontevredenheid kan ontstaan in het land.

Er werd een oproep gedaan aan al de mensen die vredelievend zijn en organisaties in het land om steun, zodat de wereld weet dat Afghanen in staat zijn om hun stem te verheffen tegen onrechtvaardigheid en gruweldaden.

Peuter zwaargewond in Helmand door aanval van Amerikanen op burgers in Zuid-Afghanistan

In het ziekenhuis van Camp Bastion bij Lashkar Gah in de zuidelijke provincie Helmand zijn mensen opgenomen met gruwelijke verwondingen die ze door de oorlog hebben opgelopen.

Er ligt ook een klein meisje van 18 maanden dat in haar buik is geraakt door een granaatscherf door een verkeerd uitgevoerde aanval op burgers van de Amerikanen.
Peuter onder zwaar gewonden in hospitaal Camp Bastion bij Laskar Gah door foute aanval Amerikanen op burgers

Gewonde burgers melden zich bij de ISAF in het district Sangin in Helmand

Zondagochtend hebben zich een aantal burgers met verwondingen gemeld bij de ISAF-strijdmacht in het district Sangin in het zuiden van Afghanistan. De legermacht loopt alvast vooruit op beschuldigingen dat er veel burgers zijn omgebracht door buitenlanders.

Een woordvoerder van de legermacht heeft verklaard dat de burgers door personeel van de ISAF medisch zijn behandeld. Daarnaast verleende de ISAF hulp bij het overbrengen van gewonden naar hospitaals in Helmand en Kandahar.

De ISAF beweert niet te weten hoe de burgers aan hun verwondingen komen.
het persbureau

In en verklaring loopt de veiligheidsmacht al vast vooruit op een claim die gaat komen en waarin beweerd wordt dat er 70 burgers zijn omgekomen. De ISAF zegt dat dit propaganda zal zijn van de Taliban.

De strijdmacht beweert dit uit betrouwbare bron vernomen te hebben, maar noemt geen naam.

Een wordvoerder van de ISAF verklaart verder dat er alleen rapporten zijn over gewonden onder de burgers en zegt opnieuw alle beschuldigingen over het maken van slachtoffers onder de burgerbevolking serieus te nemen.

In de provincie Helmand vinden al de hele week gevechten plaats. Hierbij zouden volgens de Coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid de afgelopen 6 dagen 220 rebellen zijn gedood.

Op 22 augustus meldde de coalitie dat ze 30 opstandelingen hadden omgebracht in Azizabad in de westelijke provincie Herat. Onderzoek van de Afghaanse regering, de Verenigde Naties en de Afghaanse mensenrechtenorganisatie wees echter uit dat er 90 burgers werden gedood.

De ISAF beweert niet te weten hoe de burgers aan hun verwondingen komen, maar een verslaggever van het persbureau Reuters die het ziekenhuis van Camp Bastion bezocht meldde deze week dat daar een peuter van 18 maanden is opgenomen met granaatscherven van de Amerikanen in de buik.

Een verpleegkundige meldde dat het kind gewond was geraakt door een verkeerd uitgevoerd bombardement van de Amerikanen en dat het kind er slecht aan toe is.

Saturday, August 30, 2008

Verenigde Staten doden opnieuw burgers bij “precisiebombardement” in Afghanistan

Twee hoge politiemannen hebben zaterdag verklaard dat de door de VS geleide Coalitie zaterdagochtend vijf burgers heeft omgebracht in de noordoostelijke provincie Kapisa. Amerika ontkent ondertussen nog steeds halsstarrig de 90 burgerdoden van Shindand.

De afdeling misdaden van de politie van Kapisa vertelde aan het persbureau AFP dat er onder de nieuwe burgerslachtoffers twee vrouwen en een kind zijn. Er werden ook vijf Taliban gedood.

De politie gaf de namen van de burgerdoden die vielen in het district Nijrab. De slachtoffers zijn afkomstig uit 1 familie. Het gaat om twee vrouwelijke en drie mannelijke doden.

De Coalitie ontkende het maken van de burgerslachtoffers, zoals ze in de situatie van de slachting bij Shindand en de dood van de bruiloftsgasten in de oostelijke provincie Nangarhar ook deed.

Op de grond zijn de buitenlandse troepen te zwak om de Taliban te verslaan en daarom zetten ze op grote schaal luchtaanvallen in waarbij ze ook honderden doden onder de burgerbevolking maken. Desondanks spreken ze nog steeds van “precisiebombardementen”.

Shindand
De Coalitie wil aan een gezamenlijk onderzoek deelnemen met de Verenigde Naties en de Afghaanse autoriteiten naar de slachting die werd aangericht in het dorp Azizabad in het district Shindand in het zuiden van de westelijke provincie Herat.

Daar kwamen volgens verschillende onafhankelijke onderzoeken vorige week vrijdag 90 burgers om door een aanval van de Coalitie.

De onderzoeken zijn al uitgevoerd door de Afghaanse regering, de VN en de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC).

De NAVO zegt dat het gezamenlijke onderzoek duidelijkheid moet brengen in wat er op 22 augustus bij de aanval in Shindand is gebeurd.

Nog een Afghaanse politicus heeft intussen bevestigd dat hij heeft geholpen om de lichamen van vrouwen en kinderen te bergen nadat de coalitie de aanval had uitgevoerd.

De Amerikanen beweren dat de cijfers van de Afghaanse overheid en de Verenigde Naties overdreven hoog liggen.

Maar een lid van de provincieraad van Herat heeft gezegd dat hij de dode lichamen heeft gezien van 50 jongens en meisjes die jonger waren dan 15 jaar oud, en 19 vrouwen en 7 mannen. Alleen al de eerste dag werden 76 lichamen geborgen.

Er zou een video zijn gemaakt door de inlichtingendienst.

Ook leden van de commissie Defensie van de Afghaanse regering zegen dat er geen twijfel bestaat over het aantal slachtoffers.

Misleidende informatie
De plaatselijke bevolking denkt ondertussen dat de Coalitie verkeerde informatie heeft gekregen van bronnen die betrouwbaar werden beschouwd over een bijeenkomst van de Taliban.

Onlangs vertelden waarnemers dat de Taliban verkeerde informatie kan verstrekken om op die manier rivalen juist door de Coalitie of de NAVO uit de weg te laten ruimen.

De buitenlanders hadden trouwens al toegezegd dat ze de tragedie die zich heeft afgespeeld in Shindand zouden onderzoeken. Het lijkt er dus meer op dat ze iets kalmerends willen ondernemen tegen de felle kritiek die ze over zich uitgestort krijgen.

Zo wordt de ISAF en de Coalitie verweten dat ze “roekeloos omspringen met de levens van Afghanen en dat ze operaties niet goed coördineren met de Afghaanse autoriteiten”.

Daarnaast kan het maken van burgerslachtoffers een schending zijn van het Oorlogsrecht. Ook met de term “precisiebombardemneten” komt men natuurlijk niet meer zo makkelijk uit de voeten.

De buitenlandse troepenmachten worden geconfronterd met een situatie die steeds onveiliger wordt. Alleen de Verenigde Staten zijn bereid structureel meer troepen te leveren.

Dodelijk
De slachting in Shindand wordt in de media wel een van de meest dodelijke incidenten genoemd in de afgelopen 7 jaar in het Aziatische land.

Maar daarbij wordt eraan voorbij gegaan dat de Internationale Coalitie al in de eerste maanden van de oorlog die in oktober 2001 begon ongeveer 3.700 burgers heeft gedood bij voornamelijk luchtaanvallen.

Zie ook
VS erkennen nu vijf burgers te hebben omgebracht bij aanval op Azizabad in Herat

Vrouw en twee kinderen doodgeschoten door Duitsers bij controlepost in Kunduz in noordelijk Afghanistan

Een gezamenlijke eenheid van de ISAF en de Afghaanse Veiligheidsdiensten (ANSF) heeft donderdag in Kunduz in Noord-Afghanistan het vuur geopend op een voertuig en daarbij twee kinderen en een vrouw om het leven gebracht.

Twee inzittenden raakten gewond en werden ter plaatse behandeld door medisch personeel van de ISAF en overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. De Afghaanse politie maakt echter melding van 4 kinderen die verwondingen opliepen.

Dat hebben verschillende bronnen gemeld. Het voertuig waarin de slachtoffers zaten weigerde te stoppen bij een checkpoint in het dorp Kharooti in het district Kunduz in de gelijknamige provincie.

De ISAF zei vrijdag in een verklaring: “Twee voertuigen naderden een controlepost van de ISAF en de ANSF en werden gesommeerd om halt te houden maar reden door. Militairen vuurden eerst waarschuwingsschoten af in een veilige richting maar waren genoodzaakt op de voorste wagen te vuren toen die weigerde te stoppen.”

“De soldaten vreesden voor een aanval van opstandelingen,” aldus de verklaring van de ISAF, die benadrukt dat bestuurders aanwijzingen van de legermacht op moeten volgen om dit soort tragische gebeurtenissen te voorkomen.

De ISAF schuift de verantwoordelijkheid voor de gebeurtenis dan ook af op de bestuurder van het voertuig.

Gouverneur Muhammad Omar zei dat er door het vuur van de buitenlanders vijf mensen gewond waren geraakt. De slachtoffers maakten deel uit van een bruilofsstoet die op weg was van het district Khanabad naar de provinciehoofdstad.

Het incident vond plaats in het gebied Malarghay, aldus de gouverneur, die zei dat de soldaten de “wagens”, meervoud, raakten nadat die signalen hadden genegeerd om te stoppen.

Er is een commissie aangesteld om de tragedie te onderzoeken. De gouverneur verweet de buitenlandse troepen dat ze onschuldige burgers hadden geraakt. De vrouw en de twee kinderen overleden ter plaatse. De gewonden werden overgebracht naar een hospitaal in de buurt.

Duitse kogels
Het Duitse leger zei vrijdag dat “de schoten die zijn afgevuurd uit Duitse geweren afkomstig zijn”.

Er zijn momenteel “geen gegronde redenen om de betrokken Duitse militairen te beschuldigen van verkeerd handelen”, zo luidt het verder in de verklaring van de Bundeswehr.

Woensdag kwam er een Duitse militair in Kunduz om het leven door een aanslag met een bermbom.

Duitse civiele openbare aanklagers zijn ingezet om een onderzoek in te stellen naar de dodelijke schietpartij.

In de regio opereren troepen uit Duitsland die daar het provinciaal Reconstructie Team leiden, zo zei woordvoerder Thomas Raabe van het Duitse leger vanuit Berlijn.

Abdul Rahman Aqtash van de Afghaanse politie vertelde dat de tragedie zich afspeelde in het dorp Kharooti, net buiten Kunduz-Stad, aldus Duitse media.

De Duitsers zouden informatie gekregen dat er een voertuig drugs naar de aangrenzende provincie Takhar zou smokkelen en hadden daarom de controlepost opgericht.

Volgens Aqtash openden de Duitsers het vuur op het voertuig. Vier kinderen werden naast de doden in de wagen gevonden.

Raabe zei dat het eerste voertuig “ontsnapte toen de troepen het tot stoppen probeerde te dwingen. Ze openden daarna het vuur op het tweede voertuig, dat achter het eerste voertuig reed en niet reageerde op herhaalde signalen van de soldaten”.

De gouverneur van Kunduz, Mohammad Omar, zei tegen Duitse media dat er werd gevuurd op een minibusje dat terugkeerde van een bruiloftsfeest in de regio Takhar.

De gouverneur vertelde dat de bestuurder had verklaard “dat hij bang was voor soldaten” en dat hij “er veel spijt van heeft” dat hij niet is gestopt.

Uit de berichten valt dus op te maken dat de bestuurder niet is geraakt door de kogelregen die werd afgevuurd.

Er zijn regelmatig incidenten bij controleposten waarbij burgers worden gedood omdat ze aanwijzingen van veiligheidsdiensten niet opvolgen. De soldaten openen dan het vuur omdat ze bang zijn voor een zelfmoordaanslag.

Zie ook
ISAF-militair uit Duitsland gesneuveld door bermbom in Chardara in Kunduz in Noord-Afghanistan
Duitsland in Afghanistan

Thursday, August 28, 2008

VS erkennen nu vijf burgers te hebben omgebracht bij aanval op Azizabad in Herat

Ondanks dat de Verenigde Staten eerst zeiden 30 militanten te hebben gedood bij een aanval op de plaats Azizabad in het district Shindand in het westen van Afghanistan, geven ze nu toe dat er 5 burgerdoden zijn gevallen.

Maar uit onderzoek van de Afghaanse regering, de Verenigde Naties en de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie AIHRC blijkt dat er een 90-tal doden onder de burgerbevolking vielen, waaronder zeker 60 kinderen.

De cijfers waar de VS nu mee op de proppen komen zijn hetzelfde als waar het Afghaanse leger vrijwel meteen na de aanval mee kwam.

De vraag is of het team van de UNAMA van Kai Eide zich vergist kan hebben in het onderzoek? Dit zou dan een blamage betekenen voor de Verenigde Naties.

De Verenigde Staten trekken hun conclusie na onderzoek dat ze zelf hebben uitgevoerd en heeft Afghanistan gevraagd een gezamenlijk onderzoek in te stellen naar de luchtaanval van 21 augustus in het zuiden van de provincie Herat.

De gezamenlijke Coalitie strijdmacht en het Afghaanse leger waren van mening dat ze een bijeenkomst van de Taliban aanvielen.

Later maakten verschillende bronnen bekend dat het om een samenkomst ging van mensen die een plaatselijke militiecommandant herdachten die 40 dagen daarvoor om het leven kwam in een persoonlijke vete met anderen.

Er wordt gemeld dat deze militiecommandant zelfs samenwerkte met de politie van Afghanistan.

Dit jaar zijn er volgens een telling van het persbureau Associated Press al meer dan 3.500 mensen door geweld om het leven gekomen in het Aziatische land. Het merendeel van de doden zou Taliban zijn.

De Afghaanse mensenrechtenorganisatie AIHRC maakte onlangs bekend dat er zich onder deze slachtoffer 900 burgers bevinden.

Zie ook
Scherpe veroordeling van de VN over doden van kinderen bij militaire actie in Herat

Tuesday, August 26, 2008

Minstens 90 burgers gedood bij recente aanval buitenlandse soldaten op Azizabad in West-Afghanistan

Onderzoek van de Verenigde Naties heeft uitgewezen dat er bij de luchtaanval van de Coalitie op het dorp Azizabad vorige week in de provincie Herat minstens 90 burgers zijn gedood door de Amerikanen geleide krijgsmacht. Dat heeft de UNAMA dinsdag bekendgemaakt.

De overkoepelende hulporganisatie voor Afghanistan van de volkenorganisatie heeft onder meer gesproken met mensen die getuige waren van de luchtaanvallen en die gegevens verstrekten over de slachtoffers.

Afghaanse parlementleden noemen intussen iedereen die burgers doodt “terroristen”, ook de Amerikanen. Defensie in Amerika blijft beweren dat de aanval legitiem was.

De aanval werd uitgevoerd op het dorp Azizabad in het district Shindand in het zuiden van de provincie. Onder de doden zijn 60 kinderen.

Overtuigend bewijs
Een team van mensenrechtendeskundigen van de UNAMA ging naar het district Shindand in de westelijke provincie Herat om berichten te onderzoeken dat er bij operaties die werden uitgevoerd door Afghaanse en buitenlandse troepen rond middernacht op 21 augustus veel burgers om het leven kwamen.

Het onderzoeksteam vond “overtuigend bewijs, gebaseerd op getuigenissen van ooggetuigen en anderen, dat ongeveer 90 burgers werden omgebracht, waaronder 60 kinderen, 15 vrouwen en 15 mannen. Er raakten noh 15 burgers gewond,” aldus de verklaring van de VN.

De VN toonde haar diepe ongerustheid uit. UNAMA-leider Kai Eide zei woensdag al: “Ik heb herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat de veiligheid en het welzijn van burgers boven alles in acht moet worden genomen tijdens de planning en uitvoering van al de militaire operaties.

Kai Eide is tevens de Speciale Vertegenwoordiger voor Afghanistan van VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon.

Volgens de mensen die werden ondervraagd duurden de militaire operaties in het gebied verschillende uren. Er werden luchtaanvallen ingezet. Volgens de VN waren er 7 tot 8 huizen volledig verwoest. Veel andere woningen waren zwaar veschadigd.

De plaatselijke bevolking bevestigde het aantal slachtoffers en gaf de namen, leeftijd en het geslacht van de mensen die om werden gebracht.

Eide riep de buitenlandse en de Afghaanse strijdkrachten op om de uitvoering van de operatie diepgaand te analyseren om ervoor te zorgen dat zoiets niet meerkan gebeuren.

Verschillende keren heeft Eide al gezegd dat de gevolgen van dit soort gebeurtenissen het vertrouwen van de Afghaanse bevolking ondermijnen in de pogingen die worden ondernomen om een vreedzaam en rechtvaardig land op te bouwen.

Eide vindt “dat alle partijen de hoogste prioriteit moeten geven aan de bescherming van de burgerbevolking. “Ze moeten hun plicht respecteren onder de internationale humanitaire wetgeving en de Rechten van de Mens om de bevolking waarvoor we hier zijn te beschermen.”

Het onderzoek van de VN loopt nog verder.

“Terroristen”
In het Afghaanse Hogerhuis is woedend gereageerd op de actie waarbij zoveel burgers om het leven zijn gebracht. Leden ervan riepen de Coalitie van de VS en de NAVO op om beter samen te werken met de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Een parlementslid uit Kabul, Afzal Ahmadzai, zei: “Iedereen die onschuldige Afghaanse burgers vermoordt, of dat nu Tsjetsjenen, Arabieren of Amerikanen zijn, moet worden bestempeld als terrorist,” zo melden media in Afghanistan.

“Op dit punt is er geen verschil tussen Amerikanen en Arabieren en geen verschil tussen Tsjetsjenen en Britten,” aldus het parlementslid.

Parlementslid Mahbooba Haqmal zei: ‘Het aantal slachtoffers onder de burgers is toegenomen. De buitenlandse troepen opereren op basis van onjuiste informatie en doen dingen die niet in het belang zijn van Afghanistan.”

De door de VS-geleide Coalitie beweerde in het begin dat er alleen 30 militanten waren gedood.

De generaal die het Afghaanse leger leidde in het westen van Afghanistan, Jalandar Shah Behnam, is op staande voet door president Hamid Karzai ontslagen omdat hij informatie had achtergehouden. Hij sprak eerst van 5 doden onder de burgers.

Deze generaal heeft trouwens erg vaak verklaringen afgelegd over slachtoffers in het westen van Afghanistan, en blijkt dus een erg onbetrouwbare bron te zijn.

Het is opnieuw een schrijnend voorbeeld van hoe er door legermachten wordt gelogen over aantallen burgerslachtoffers die er vallen door operaties van de troepen.

Het Afghaanse leger zei dat de aanval werd ingezet omdat er informatie was over de bijeenkomst van de Taliban, waarbij Mullah Sadiq aanwezig zou zijn.

Afghaanse stamoudsten zeiden dat er een bom werd gegooid op een groep rouwenden die waren samengekomen om de dood 40 dagen geleden van een plaatselijke militiecommandant te herdenken.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie blijft intussen beweren dat het een legitieme aanval was op een Taliban-doelwit, maar zegt wel de beschuldigingen hoog op te nemen en een onderzoek in te stellen.

Begin juli werden 47 mensen gedood door een luchtaanval in de provincie Nangarhar die op weg waren naar een bruiloft. Ook toen zei de coalitie dat er militanten waren gedood.

De Afghaanse ministerraad heeft intussen de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken opdracht gegeven om onderhandelingen te beginnen met de VS en de NAVO over de inzet van luchtaanvallen, het uitvoeren van huiszoekingen en het gevangen nemen van Afghaanse burgers.

Veel burgerdoden
Een telling van de Associated Press heeft het over 705 burgers die dit jaar zijn gedood. 536 kwamen om door toedoen van militanten, 158 door buitenlandse troepen.

De getallen zijn gebaseerd of gegevens van de Afghaanse overheid en westers informatie. Hieronder zijn niet de slachtoffers van vorige week inbegrepen.

De VN maakten deze zomer bekend dat er al meer dan 250 mensen waren gedood door de buitenlandse aanvallen. Dit aantal is dus ondertussen al opgelopen tot boven de 400.

De overkoepelende hulporganisatie ACBAR sprak onlangs over ongeveer 1.000 doden onder de burgerbevolking.

De Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC), die ook een bezoek heeft gebracht aan het district Shindand, zegt dat er dit jaar al meer dan 900 onschuldige burgers in Afghanistan zijn gedood door aanvallen van opstandelingen en militaire operaties tegen de rebellen.

Burgerslachtoffers leiden constant tot problemen tussen president Hamid Karzai en de buitenlandse troepen. Karzai kan niets anders doen dan het doden van burgers veroordelen, en heeft de buitenlanders er vaak van beschuldigd “roekeloos om te springen met de levens van Afghanen”.Zie ook
Woede in Afghanistan over 90 burgerdoden door Amerikaanse aanval op Azizabad in Shindand
UN says “At least 90 civilians killed in recent military operations”

Sunday, August 24, 2008

"Burgerslachtoffers sorteren averechts effect op het winnen van hearts and minds"

Vorig jaar schreef Ira Chernus, die professor godsdienstwetenschap is aan de universiteit van Colorado in Boulder, dat gegevens over burgerslachtoffers in de Amerikaanse kranten op de achtergrond verdwijnen.

Chernus merkte ook op dat er met te weinig troepen op de grond, om het offensief van de Taliban af te houden, de NAVO steunt op kolossale luchtaanvallen om “het werk te doen”.

Hierbij vallen juist veel slachtofers onder de burgerbevolking en het artikel van Chernus lijkt nog actueler dan het vorig jaar al was.

Een Britse officier meldde dat er voor elke burgerdode weer 5 nieuwe Taliban opstaan, waardoor de ruwe strategie van bombarderen een tegendraads effect sorteert.

Het artikel van Ira Chernus voor Global Research:
http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=6865

Friday, August 22, 2008

Amerikaanse Coalitie doodt 76 burgers in Shindand in West-Afghanistan waaronder 50 jonge kinderen

Bij zware aanvallen van de Internationale Coalitie in de buurt van Shindand in het grensgebied van de westelijke provincies Herat en Farah zijn vrijdag 76 burgers om het leven gekomen. De slachtoffers zijn voornamelijk vrouwen en jonge kinderen.

Het bericht werd naar buiten gebracht door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. De doden zijn 19 vrouwen, zeven mannen en de rest kinderen van allemaal onder de 15 jaar oud.

Ze bereikten volgens het ministerie het martelaarsschap door de operatie van de coalitiestrijdkrachten in Shindand. Bij het bombardement vielen ook tientallen gewonden. Een aantal daarvan verkeert in kritieke toestand.

Vorig jaar april werden ook al 50 burgers in Shindand in de povincie Herat afgeslacht. Ook tien ontkende de Coalitie en zei Taliban te hebben gedood.

De Coalitie beweert nu dat er geen rapporten zijn over burgerslachtoffers, maar ondertussen is bekend dat ze vrijwel altijd zo reageren. In een verklaring werd wel melding gemaakt van de dood van een dertigtal opstandelingen en een commandant Mullah Sadiq.

De Coalitie “zei dat een gezamenlijke patrouille in een hinderlaag kwam in Shindand in de provincie Herat toen ze op weg waren naar een compound omdat ze daar een aanvoerder en andere bekende opstandelingen van de Taliban wilden arresteren”.

“De opstandelingen vielen de soldaten vanaf verschillende plaatsen in de compounsd aan met lichte wapens en raketgranaten. Daarop antwoordde de gezamenlijke strijdmacht met geweervuur en luchtaanvallen,” aldus de Coalitie.

Daarbij werd volgens een woordvoerder van de strijdmacht Mullah Sadiq gedood, een bekende Taliban-commandant.

Donderdag op vrijdag nacht werden er in het district al 25 opstandelingen gedood, aldus Afghaanse functionarissen, maar ook 5 burgers kwamen om, 3 vrouwen en 2 kinderen.

Een gezamenlijke eenheid van Afghaanse en buitenlandse soldaten viel woensdag op donderdagnacht posities van de Taliban aan in het gewelddadige district. Er werd luchtsteun bij ingezet.

Defensie in Afghanistan zegt dat er onder de doden twee belangrijke commandanten zijn van de Taliban, en maakte melding van 5 burgerslachtoffers. Desondanks beweerde een coalitiewoordvoerder tegenover het persbureau AFP niet over burgerslachtoffers te weten.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over 78 burgerdoden spreekt, heeft een onderzoek aangekondigd naar de gebeurtenissen in het gebied en stuurt een team dat uit tien personen bestaat om het uit te voeren.

Ook de VS heeft gezegd een onderzoek in te stellen.

De politiecommandant voor West-Afghanistan, Akramuddin Yawer, bevestigde ook dat er 76 doden waren gevallen. Er werden 15 huizen verwoest.

Hij zei dat er tevens Taliban-slachtoffers vielen maar dat onbekend is hoeveel.

Internationale persagentschappen zeggen vaak dat het erg moeilijk is om precies vast te stellen wat er in dit soort situaties werkelijk is gebeurd.

De Afghaanse president hamert er keer op keer op dat er helemaal geen burgers meer mogen worden gedood door de buitenlanders. Hij heeft ze herhaaldelijk beschuldigd van “roekeloosheid” en een “slechte coördinatie met de Afghaanse autoriteiten”.

Het Provinciaal Reconstructie Team in Herat wordt geleid door Italië. Dat in Farah door de VS. Beide provincies behoren tot het Regionaal Commando West van de ISAF dat wordt geleid door Italië.

De Internationale Coalitie bestaat grotendeels uit Amerikanen die deze troepenmacht ook leiden en opereert in vrijwel het hele land. Bij Shindand is een vliegveld van de Amerikanen.

De huporganisatie ACBAR schatte onlangs dat er dit jaar al ongeveer 1.000 burgers zijn omgekomen door gewelddadigheden in het land.

Shindand april 2006
Vorig jaar eind april werden er meer dan 50 burgers gedood Amerikanen geleide troepen in Shindand. De aanvallen hielden toen drie dagen aan. Er werden zelfs veel burgers die op de vlucht waren geslagen afgemaakt, zo vertelden overlevenden van het bloedbad.

Ook toen ontkende de Coalitie dat ze burgerslachtoffers hadden gemaakt, maar een onderzoek van de Afghaanse politie wees uit dat er tientallen burgers waren omgekomen.

De BBC meldde: “But Afghan police who visited the area found that 51 civilians had been killed in the fighting, Herat provincial spokesman Akramudin Yawar said.”

Ook de Verenigde Naties stelden een onderzoek in en de Britse nieuwszender noemde de informatie over de slachtoffers “betrouwbaar”:

“Confirmation of the worst civilian casualties in the country for months emerged on Wednesday after provincial investigators and a United Nations team visited Shindand district, scene of the clashes over the weekend.”

Afghaanse onderzoekers vertelden dat toen honderden families op de vlucht waren geslagen en dat er 100 huizen waren verwoest. President Hamid Karzai toonde zich woedend, maar de buitenlanders lijken hun eigen gang te gaan in Afghanistan.

Zie verder
Woede in Afghanistan over 90 burgerdoden door Amerikaanse aanval op Azizabad in Shindand

Thursday, August 21, 2008

“NAVO doodt 17 burgers bij aanval in Laghman bij platgooien van dorp”

Bij een klopjacht op militanten in de noordoostelijke provincie Laghman zijn volgens stamoudsten 17 burgers door buitenlandse acties omgebracht. De Internationale Coalitie zegt echter dat er 30 militanten werden gedood en er geen melding is van burgerdoden.

Commando’s van het Afghaanse leger en strijdkrachten van de Coalitie voerden woensdag een zogenoemde “cordon and search operation” uit in de provincie ten oosten van Kabul om veilige havens van de Taliban en bommenmakers aan te pakken, aldus de Coalitie.

“De aanval volgde nadat er informatie was verzameld over een recente aanval op de International Security Assistance Forces in de buurt.”

Hiermee kan worden gedoeld op de hinderlaag waarin maandag een Franse patrouille terechtkwam en waarbij 10 Fransen de dood vonden, maar een coalitiewoordvoerster zei dat er niet meteen een verband hoeft te zijn.

Tijdens de aanval in Laghman werden er volgens de Coalitie, die lichte wapens en luchtsteun inzette, 30 militanten gedood.

Voordat de strijd begon verlieten ongeveer 200 burgers het gebied, waaronder vrouwen en kinderen.

Toen deze burgers waren verdwenen zette de gezamenlijke troepenmacht van Afghanen en buitenlanders de aanval in, zo luidt het in de verklaring van de Coalitie, die zegt dat er geen melding is van burgerslachtoffers.

De gouverneur van Laghman, Lutfullah Mashal, zei dat de Coalitie strijders aanviel op de grens van de provincie Laghman en Kabul. Hij vertelde dat de opstandelingen de vallei ontvluchtten waar maandag werd gevochten met de Fransen.

De aanval van woensdagnacht was volgens hem echter geen vergelding voor de dood van de 10 Fransen omdat de militanten die werden aangevallen al verschillende keren aanvallen hadden uitgevoerd.

Een oudere uit het gebied Garoch vartelde aan Afghaanse media dat er 17 burgers werden gedood waaronder een tiental van een zelfde familie.

Hazrat Gul vertelde dat er zich onder de doden 6 vrouwen, twee kinderen en ouderen en jongeren bevonden.

De NAVO voerde een aanval uit op het huis van Haji Qadir waar mensen zich hadden verzameld voor een huwelijksfeest, aldus Gul. Volgens hem werden al de huizen in het dorp, behalve een moskee, verwoest.

Een andere oudere in het dorp dat dicht in de buurt ligt van de provinciehoofdstad Mehtar Lam bevestigde de burgerslachtoffers.

De politiecommandant van de provincie zei echter dat hij niets wist van slachtoffers onder de burgers. Een woordvoerder van de NAVO-basis in Laghman ontkende de burgerslachtoffers.

De provinciale autoriteiten maakten wel melding van 21 gewonden onder de burgers, waaronder vijf kinderen. De ondercommandant van de politie zei dat er een burger was gedood tijdens de strijd en dat er 20 gewond waren gevallen.

De Coalitie deelde mee dat er lichte wapens en luchtsteun werden ingezet bij de aanval in Laghman.

De provincie valt onder het Regionaal Commando Oost van de ISAF-veiligheidsmacht. Deze regio wordt geleid door hetzelfde VS-commando in Bagram dat ook de door de Amerikanen geleide Operation Enduring Freedom (de Coalitie) leidt.

Burgerdoden zorgen voor veel ontevredenheid bij de Afghaanse president Hamid Karzai, die daardoor zijn aanzien ziet worden uitgehold, de Verenigde Naties, hulporganisaties, mensenrechtenorganisaties en de burgers van Afghanistan.

In de westerse media wordt volgens onderzoekers weinig aandacht besteed aan burgerdoden. Berichten hierover worden vaak weggemoffeld in kranten. In de Afghaanse media is er natuurlijk veel meer aandacht voor.

Ondertussen heeft een Afghaanse krant gemeld dat de Afghaanse bevolking niet langer gelooft in de Britse en Amerikaanse bedoelingen in het land.

Sommigen denken volgens de regeringskrant Anis dat ze de Taliban en Al-Qaida niet aan willen pakken om Afghanistan op die manier instabiel te houden om hun aanwezigheid er langer te rechtvaardigen.

Monday, August 18, 2008

Doden door aanslag op ISAF-basis van de VS in Khost

In de provincie Khost in het oosten van Afghanistan zijn maandag bij een zelfmoordaanval op de Amerikaanse Forward Operating Base Salerno 10 burgers om het leven gekomen. Dat meldde de Coalitie. Er raakten 13 mensen gewond.

De aanslag werd uitgevoerd met een bomauto. Een poging tot nog een aanslag kon volgens de autoriteiten worden voorkomen.

De Amerikaanse commandant van de ISAF-veiligheidsmacht, generaal David D. McKiernan, noemde de aanslag in een verklaring “gevoelloos en meedogenloos”.

De ISAF hielp om de gewonden over te brengen naar het hospitaal van de basis. Zeker een persoon werd elders ondergebracht voor verdere behandeling.

Het was maandag juist de viering van Onafhankelijkheidsdag in Afghanistan. 89 jaar geleden werd het Aziatische land onafhankelijk van Groot-Brittannië.

McKiernan benadrukte in zijn verklaring dat de International Security Assistance Force de regering van Afghanistan blijft steunen om vrede en veiligheid te brengen in het land.

De eerste explosie vond plaats aan de toegangspoort van de Forward Operating Base Salerno. Deze basis maakt onderdeel uit van de bijdrage van de VS aan de ISAF-veiligheidsmacht.

De Coalitie zegt in een verklaring dat Afghaanse veiligheidsdiensten nog een tweede bomvoertuig ontdekten buiten het hek. Ze wisten dit met geweervuur tot stoppen te brengen.

Er werd een cordon gelegd rond het bomvoertuig waarna het door bevriende strijdkrachten tot ontploffing werd gebracht.

De gouverneur van Khost, Arsala Jamal, zei dat de slachtoffers arme arbeiders en burgers waren.

De politie schoot volgens Jamal twee andere zelfmoordaanvallers dood voordat ze hun explosieven tot ontploffing konden brengen.

De Amerikaanse generaal-majoor Jeffrey J. Schloesser, de commandant van de Amerikaanse troepen, de Coalitie en het Regionaal Commando Oost van de ISAF in het land waarschuwde voor aanslagen op Onafhankelijkheidsdag.

Sunday, August 17, 2008

Britse soldaten van de NAVO-ISAF doden vier burgers in Helmand

Bij een raketaanval in het district Sangin in de provincie Helmand in Zuid-Afghanistan hebben ISAF-militairen uit Groot-Brittannië zaterdag vier burgers om het leven gebracht. Drie burgers raakten gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich vrouwen en kinderen.

De ISAF-troepen waren bezig aan een missie om een schuilplaats van de Taliban te ontmantelen, zo maakte de ISAF in een verklaring bekend, toen ze een radiobericht van de opstandelingen opvingen waarin werd opgeroepen om de patrouille aan te vallen.

Het gebeurde op zaterdagochtend 16 augustus. De compound waaruit de boodschap werd opgevangen was een “bekende plaats”. “De opstandelingen werden opgeroepen om zich in het gebied te verzamelen.”

De ISAF zegt dat de patrouille de rebellen ontdekte. Ze bevonden zich op het dak van het gebouw en waren gewapend. Volgens de ISAF “waren ze een aanval aan het voorbereiden”.

“Uit zelfverdediging werden er drie raketten afgevuurd die het doel troffen,’ aldus de verklaring van het bondgenootschap. “De patrouille wist niet dat er op dat moment burgers aanwezig waren in de compound.”

De slachtoffers werden behandeld in een nabijgelegen hospitaal van de ISAF waar twee van hen, kinderen ernstig gewond verblijven.

“The casualties were treated at a nearby ISAF medical facility where two of them, children, remain seriously ill.”

De ISAF zegt de tragedie “ernstig te betreuren”.

“Wanneer er vrouwen en kinderen worden gedood en gewond raken als gevolg van een voorbereiding van een aanval door opstandelingen vanaf een positie waarvan ze weten dat zich er vrouwen en kinderen bevinden,” aldus een woordvoerder van de ISAF.

“De vijanden van Afghanistan hebben opnieuw aangetoond dat ze totaal geen respect hebben voor de levens van de onschuldigen waarvan ze zeggen dat ze daar voor vechten,” zo vervolgt de ISAF-woordvoerder.

De ISAF kondigde een onderzoek aan naar de precieze omstandigheden waaronder deze tragische gebeurtenis zich voordeed. Wanneer er meer informatie beschikbaar is zal die door de ISAF bekend worden gemaakt.

Het Britse ministerie van Defensie bevestigde betrokken te zijn geweest bij de gebeurtenis en deelde haar blijk van medeleven mee aan de families van de doden en gewonden.

Het komt veelvuldig voor dat er bij aanvallen van de Taliban of buitenlandse troepen in Afghanistan burgers het slachtoffer worden.

De hulporganisatie ACBAR zei onlangs in een verklaring dat er dit jaar naar schatting al 1.000 burgers zijn gedood. Eenderde van de slachtoffers viel door toedoen van buitenlandse troepen.

President Hamid Karzai heeft gezegd dat hij wil dat er geen burgerslachtoffers meer vallen. De buitenlanders heeft hij er verschillende keren van beschuldigd dat ze “roekeloos omspringen met de levens van Afghanen en dat ze aanvallen niet goed coördineren”.

Van de Taliban is bekend dat ze het op de koop toe nemen dat er door hun zelfmoordacties en bermbommen burgers worden gedood, maar zeggen dat dit een bijkomend verschijnsel is van hun strijd tegen de regering en de buitenlanders in het land.

De ISAF-veiligheidsmacht is in het leven geroepen om de Afghaanse regering te helpen om het land weer veilig te maken nadat de Taliban eind 2001 af werden gezet door een coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid.

Maar de ISAF slaagt er niet in om vrede en veiligheid in het Aziatische land te brengen, integendeel, Afghanistan kent volgens deskundigen en hulporganisaties de meest gewelddadige periode sinds 2001.

ISAF sluit onderzoek naar dood kinderen in Kharwar af

De ISAF zegt in een verklaring die zondag werd uitgegeven dat het niet met 100 procent zekerheid is te zeggen of er burgers zijn gedood bij een luchtaanval in het district Kharwar in de provincie Logar.

De verklaring van de ISAF die is uitgegeven in Kabul

ISAF concludes investigation on alleged civilian casualties

KABUL, Afghanistan - After undertaking a thorough review of known facts ISAF has now closed the investigation on alleged civilian casualties in the Kharwar district of Lowgar Province on August 14.

ISAF cannot with 100% assurance conclude whether civilians have or have not been inadvertently killed as a result of an airstrike but equally has not uncovered any evidence whatsoever to indicate that it did as claimed in media reports at the time.

Based on the known facts as well as recent investigations undertaken on the ground, ISAF did verifiably destroy a vehicle that had been filled with explosives to be used as Suicide Vehicle Born Improvised Explosive Device (SVBIED) in the vicinity of the reported location.

Zie ook
“NAVO brengt drie kinderen om het leven bij luchtaanval in Logar”

Saturday, August 16, 2008

“NAVO brengt drie kinderen om het leven bij luchtaanval in Logar”

Een lid van de provinciale raad in de provincie Logar heeft vrijdag gezegd dat er bij een luchtaanval van de NAVO in de oostelijke provincie Logar drie kinderen zijn gedood.

Haji Sadiq Yousafzai, die in het provinciebestuur het district Kharwar vertegenwoordigt, zei dat de aanval van donder- op vrijdagnacht was gericht tegen het huis van een schaapsherder in het dorp Godenkhel.

Hij zei volgens Afghaanse media dat de slachtoffers een jongen en twee meisjes waren.

Door de aanval werden ook 15 schapen gedood. Een voertuig van het type pick-up en een tractor werden verwoest.

Yousafzai vertelde dat de NAVO de aanval had uitgevoerd op basis van verkeerde informatie dat er zich Taliban-strijders verborgen hielden in het huis van iemand met de naam Shawal.

De hadj zei dat de politiechef van het district op de hoogte is gebracht van de tragedie en een vertegenwoordiger heeft gestuurd om een onderzoek in het gebied in te stellen.

Hajj Malik, een senior uit het district, vertelde dat er honderden mensen naar de begrafenisplechtigheid van de kinderen waren gegaan.

Hij zei “dat de deelnemers aan de ceremonie hebben gezegd dat ze geen buitenlandse troepen in het gebied willen zien voordat de moordenaars van de kinderen voor het gerecht komen”.

De ISAF heeft nog geen verklaring afgelegd over de gebeurtenis.

Er is al vaak genoeg gezegd dat de burgerdoden die er door toedoen van de buitenlandse legers in Afghanistan vallen veel kwaad bloed zetten bij de bevolking.

Dit jaar zijn er volgens de hulporganisatie ACBAR naar schatting ongeveer 1.000 burgers omgekomen in Afghanistan. Het is nog niet gemakkelijk om een exact cijfer te geven. Een derde van deze mensen werd gedood door aanvallen van de buitenlandse troepen.

Tuesday, August 12, 2008

Buitenlandse militairen brengen opnieuw burgers om in Uruzgan

Bij een bombardement van troepen van de internationale Coalitie die achter militanten aan zaten zijn zondag in de provincie Uruzgan in het zuiden van Afghanistan weer burgers gedood. Ook 25 opstandelingen kwamen om.

De slachtoffers vielen in het district Khas Uruzgan waar verschillende gevechten plaatsvonden. De buitenlanders beweren verder opnieuw “dat ze uiterste maatregelen treffen om burgerslachtoffers te voorkomen”.

De gezamenlijke troepenmacht van de Coalitie en het Afghaanse leger leverde strijd met rebellen.

De Coalitie beweert “dat militanten gebruik maakten van een serie gebouwen om meerdere hinderlagen te leggen langs een route die gebruikt wordt door de Coalitie. Daarna vluchtten de aanvallers in een nabijgelegen compound waar ze 11 burgers in gijzeling namen waaronder 7 kinderen en een baby”.

Toen leden van de Coalitie zich verwijderden van een vorige aanval kwamen de militairen van de Coalitie terecht in een hinderlaag vanuit de compound waarin burgers (non-combatants) zaten. Er werd met lichte wapens en raketgranaten op ze gevuurd, aldus de Coalitie.

De Coalitie haalt een “anonieme ooggetuige” aan die aan de coalitiestrijdkrachten vertelde dat de burgers probeerden te vluchten uit de compound, maar dat de militanten hen sloegen en weigerden om hen te laten gaan, aldus die “anonieme getuige”.

De Coalitie riep daarop “close-air support” in om de militanten aan te vallen die zich verborgen hielden in de compound. “Ze wisten niet dat er zich op dat moment ook burgers in de gebouwen bevonden,” aldus de verklaring van de Coalitie.

Overlevenden meldden dat gevechtsvliegtuigen van de Coalitie een bom lieten vallen op de positie van “de vijand waardoor 8 van de burgers werden gedood”.

Toen de strijd was geëindigd doorzochten militairen van de Coalitie en Afghaanse veiligheidstroepen de compound waar ze nog drie overlevenden aantroffen.

Soldaten van de Coalitie verleenden eerste hulp en brachten deze mensen naar een Coalitiebasis voor verdere medische verzorging.

Juma Gul, het hoofd van de politie van Uruzgan, zei: “De Taliban gebruiken de huizen van onschuldige burgers, nemen die met geweld in, om Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten aan te vallen.”

De politiecommandant gaf de schuld van de burgerdoden aan de Taliban.

Hij vervolgde: “Wanneer er burgers worden gedood bij dit soort aanvallen, dan ligt de verantwoordelijkheid daarvoor bij de Taliban en hun terroristische sponsors.”

Hij zei in een verklaring met de Coalitie: “Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten treffen altijd extreme maatregelen om zijdelingse schade te vermijden.”

Burgerslachtoffers vallen onder de noemer “collateral damage”, maar de buitenlandse strijdkrachten krijgen juist het verwijt dat ze “roekeloos omspringen met de levens van burgers”, en verschuilen zich altijd achter het zinnetje “dat ze uiterste maatregelen treffen om burgerslachtoffers te voorkomen”.

De politiecommandant zei verder: “Bij deze gebeurtenis in Khas Uruzgan vielen de Taliban de gezamenlijke strijdmacht aan vanuit een compound van burgers.”

“Triest genoeg werden er 8 burgers gedood en raakten er drie gewond. Ze werden tegen hun wil vastgehouden door de Taliban,” aldus de politieman.

Politiecommandant Juma Gul Himat is eerder door het Nederlandse ministerie van Defensie bestempeld als een onbetrouwbare bron.

De burgers in Uruzgan hebben verschillende keren aangegeven dat ze bang zijn van de Taliban en van de buitenlandse soldaten. Beide groeperingen gebruiken buitensporig veel geweld.

Zo is van Nederlandse militairen bijvoorbeeld bekend dat ze door het Afghaanse leger via de radio om laten roepen dat ze naar een dorp komen om daar de vrouwen te verkrachten, zoals te zien is in de documentaire Zulu 9-11 van Vik Franke.

Ze gebruiken dit soort methoden in de hoop om zo een gevecht met de Taliban uit te lokken.

In Afghanistan en onder mensenrechtenorganisatie heerst grote ontevredenheid en woede over de duizenden burgers die bij de strijd in Afghanistan de dood vinden.

President Hamid Karzai zei zondag tijdens een persconferentie in Kabul dat bij luchtaanvallen van de buitenlandse troepen voornamelijk burgers om het leven komen. Hij riep de buitenlanders op om terroristen in Pakistan aan te pakken.

Sunday, August 10, 2008

“19 burgers gedood in Kapisa in noordoost Afghanistan”

Er zijn weer burgers gedood door de luchtaanvallen van de buitenlandse militairen in Afghanistan. Deze keer werden de weerloze slachtoffers in het gewelddadige district Tagab in de noordoostelijke provincie Kapisa om het leven gebracht.

Een Afghaans parlementlid, Haji Mohammad Iqbal Safi, verklaarde dat de burgers werden omgebracht in de nacht van zaterdag op zondag. Het gaat om 19 bewoners van het dorp Kurghal. Onder de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. 12 mensen raakten gewond.

De politie van Kapisa zei dat er 13 doden waren gevallen en meer dan tien gewonden.

Het Afghaanse ministerie van Defensie vertelde dat er meer dan 10 rebellen werden gedood bij de actie en zei dat er geen burgers werden omgebracht.

De plaatsvervangend gouverneur van Kapisa, Rahimullah Safi, sprak van 11 burgerdoden in het dorp Juibar.

Media in Afghanistan maken melding van 31 burgerslachtoffers in Tagab, waaronder een vrouw en kinderen. Onder deze slachtoffers zijn 12 gewonden.

Generaal-majoor Matiullah Safi, het districtshoofd van de politie, zei dat het dorp Jwe Bar werd gebombardeerd rond het middaguur.

Hij zei dat uit eerdere rapportages nog niet duidelijk was of het om Taliban kon gaan.

Een bewoner van het dorp vertelde aan Afghaanse verslaggevers dat mensen zich na een luchtaanval op de Taliban hadden verzameld, en toen volgde er nog een aanval. Daarbij vonden 15 burgers de dood, waaronder een vrouw, vier mannen en kinderen.

Bij de hinderlaag die eerder was gelegd door de Taliban raakten twee buitenlandse soldaten gewond.

Korghal ligt 8 kilometer verwijderd van Jwe Bar.

(Er is dus eigenlijk sprake van minstens twee luchtaanvallen, en een raket kan weer een afzwaaier hebben gehad?)

ISAF-woordvoerder Mark Laity zei dat er geen gebruik was gemaakt van gevechtsvliegtuigen maar van aanvalshelikopters die met boordkanonnen op militanten hebben gevuurd. Hij dacht dat er geen burgers werden gedood.

Er waren berichten dat er in het dorp een bijeenkomst werd georganiseerd door opstandelingen. Buitenlandse soldaten sloten het gebied af en gingen tot de aanval over, zo verklaarde de ondergouverneur. Er werden drie van de vier huizen geraakt.

Zoals zo vaak worden er verschillende lezingen gegeven over de gebeurtenissen in Afghanistan.

Daarnaast is bekend dat de inlichtingendienst van de Taliban geruchten kan verspreiden om de buitenlanders op het verkeerde been te zetten.

De luchtaanval werd ingezet nadat buitenlandse troepen op de grond onder vuur waren komen te liggen. Dit scenario speelt zich vaak af. Een patrouille wordt beschoten, en dan volgt er luchtsteun waarbij meestal veel Taliban worden gedood maar ook veel burgers.

De provincie Kapisa behoort tot het Regionaal Commando Oost van de ISAF-troepenmacht die in deze regio wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Daarnaast kunnen er overal soldaten van de door Amerika geleide Coalitie in het land optreden.

Zhari
De politie in het district Zhari meldde dat zondag in de zuidelijke provincie Kandahar 5 burgers om het leven zijn gekomen toen hun voertuig werd getroffen door een mijn. Drie andere burgers raakten gewond. Het zou gaan om boeren die op weg waren naar hun werk.

De overkoepelende hulporganisatie ACBAR maakte onlangs bekend dat er dit jaar al ongeveer 1.000 burgers zijn gedood in het al tientallen jaren door oorlog en burgeroorlog verscheurde land.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zondag gezegd dat de luchtaanvallen van de VS en de NAVO alleen maar burgers doden. Hij vindt dat de internationale gemeenschap achter de centra van terroristen in Pakistan aan moet zitten.

Saturday, August 9, 2008

Buitenlandse militairen doden vier vrouwen en een kind in Ghazni

Soldaten van de Coalitie hebben vier vrouwen en een kind gedood in de zuidoostelijke provincie Ghazni. Bij de operatie kwamen ook veel militanten om. Dat heeft de Coalitie vrijdag bekendgemaakt.

Een wordvoerder van de Coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid zei “de dood van de burgers te betreuren”. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de tragedie.

De burgers werden gedood in het district Giro.

Functionarissen uit het district vertelden dat er minstens 20 Taliban werden gedood tijdens de nachtelijke aanval die plaatsvond in het gebied Parcha. De Taliban waren voor een bijeenkomst samengekomen.

Toen de buitenlanders de compound naderden werden ze door verschillende militanten onder vuur genomen. De buitenlandse troepen werden ondersteund door een luchtaanval.

Afghaanse media melden dat de Taliban hebben ontkend dat er militanten van hun organisatie werden gedood. Hun woordvoerder Zabihullah Mujahid zei daarom te denken dat het om allemaal dorpsbewoners gaat.

De buitenlandse troepen krijgen veel kritiek te verduren omdat er bij hun operaties veel slachtoffers onder de burgerbevolking vallen.

President Hamid Karzai heeft verschillende keren gezegd dat ze “roekeloos omspringen met de levens van Afghanen” en “dat ze hun acties beter moeten coördineren met de Afghaanse autoriteiten”.

De Associated Press zei deze week dat er van januari tot in juli 600 Afghaanse burgers zijn gedood. 472 kwamen er om door toedoen van de opstandelingen, 128 mensen kwamen dus om door aanvallen van de Coalitie en de NAVO.

Het persbureau baseert deze cijfers op gegevens van de Coalitie en Afghaanse functionarissen. Het aantal doden betekent een toename van 30 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

In een onlangs verschenen verslag van de overkoepelende hulporganisatie ACBAR wordt melding gemaakt van naar schatting 1.000 burgerdoden dit jaar.

De Verenigde Naties en het Rode Kruis hebben verschillende keren de buitenlandse troepen en de Taliban opgeroepen om burgers te ontzien in de oorlog in Afghanistan.

Het bewind van de Taliban werd eind 2001 afgezet door een internationale coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid. Maar sinds twee jaar heeft de beweging zich volgens deskundigen gehergroepeerd en is in opstand tegen de regering in Kabul.

De ISAF-veiligheidsmacht heeft tot taak de Afghaanse regering te helpen om voor veiligheid te zorgen in het land, maar uit cijfers blijkt dat het aantal aanvallen van de militanten dit jaar met 40 procent is toegenomen vergeleken met vorig jaar.

Sunday, August 3, 2008

Rechter Latif Khan doodgeschoten in Gereshk

In de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan hebben gewapende mannen op een motorfiets zondag in Gereshk een middenhoge rechter neergeschoten.

Een wordvoerder van de provinciale overheid, Daud Ahmadi, vertelde aan het persbureau AFP dat de ingenieur Latif Khan diende als rechter in de districtsrechtbank in Gereshk.

Twee maanden geleden zei Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahed al tegen het persbureau dat rechters een doelwit zijn van zijn groepering. Ook andere overheidsdienaren, zoals artsen en docenten zijn al aangevallen en om het leven gebracht.

Afghanistan kent de laatste twee jaar een enorme geweldsexplosie die nog steeds meer in kracht toeneemt. Vorige maand werd een record aantal van 260 urgers gedood door de Taliban en buitenlandse troepen.

In Afghanistan zijn momenteel 70.000 buitenlandse soldaten gestationeerd die de regering moeten helpen om voor veiligheid te zorgen maar dat lukt ze niet.

De afgelopen 2,5 jaar zijn er ongeveer 15.000 mensen in het Aziatische land om het leven gekomen door geweld.

Saturday, August 2, 2008

Explosie treft bus met huwelijkspaar in Spin Boldak

Door een ontploffing bij Spin Boldak in het oosten van de provincie Kandahar zijn zaterdag een bruid en een bruidegom en 8 van hun bruiloftsgasten om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen.

De slachtoffers zaten in een minibus. Zes mensen raakten gewond, aldus de politie van Afghanistan. De explosie werd veroorzaakt door een mijn of een bermbom. De aanslag wordt toegeschreven aan “de vijanden van Afghanistan”.

Maar een cameraman van het televisienieuws van de Associated Press interviewde later de verwanten van een gewonde man die buiten bewustzijn verkeerden en waarvan ze zeiden dat het de bruidegom was.

Het persbureau zei dat het zaterdag nog niet mogelijk was deze lezing te bevestigen.

De BBC zegt dat er ook melding wordt gemaakt van 13 dodelijke slachtoffers en dat bruiloften regelmatig betrokken raken in het conflict in Afghanistan.

De Britse omroep brengt daarbij de aanval op de huwelijksstoet in herinnering van vorige maand in Nangarhar, die werd getroffen door een Amerikaanse luchtaanval en waarbij 47 mensen de dood vonden.

“Several have been hit by US air strikes in cases of mistaken identity, the most recent just last month, when 47 people died in Nangahar province.”

Zaranj
In de zuidwestelijke stad Zaranj in de provincie Nimroz kwamen vrijdag drie mensen om het leven toen een zelfmoordaanvaller zijn bomgordel tot ontploffing bracht. Onder de doden is een kind. Vijf mensen raakten gewond.

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslag opgeeist en zei dat die was gericht tegen een plaatselijke commandant van de inlichtingendienst en dat er ook veiligheidsmensen werden gedood.

Afghaanse functionarissen weerleggen de lezing van de militanten en zeggen dat het om burgers gaat.

Vrijdag riep de overkoepelende hulporganisatie ACBAR op om burgers in het conflict in Afghanistan te ontzien. Volgens ACBAR kan het aantal burgerdoden dit jaar al rond de 1.000 liggen.

Friday, August 1, 2008

Strijdende partijen brengen record aantal burgers om in Afghanistan

In de maand juli is het grootste aantal burgers om het leven gebracht in Afghanistan sinds het bewind van de Taliban eind 2001 omver werd geworpen. Dat heeft de hulporganisatie ACBAR bekendgemaakt.

Ruim 260 burgers kwamen afgelopen maand om door aanvallen en aanslagen van de opstandelingen en aanvallen van de buitenlandse soldaten in het land.

De overkoepelende hulporganisatie ACBAR (Agency Coordinating Body For Afghan Relief), waarbij een honderdtal hulporganisaties in Afghanistan zijn aangesloten, roept de conflictpartijen op tot meer voorzichtigheid.

De 100 Afghaanse en internationale NGO’s toonden in de verklaring hun “ernstige bezorgdheid over de verslechterende veiligheidssituatie in Afghanistan en de ernstige uitwerking daarvan op de burgers”.

De opstandelingen maken vooral burgerslachtoffers door de bermbommen en de zelfmoordaanslagen. De buitenlanders slachten burgers af bij hun allesverwoestende luchtaanvallen die ze nog steeds bestempelen als “precisiebombardementen”.

Volgens ACBAR valt tweederde van de burgerslachtoffers door toedoen van de Taliban. De anderen vallen door de buitenlandse troepen in het land.

De Nederlandse krant NRC meldt zaterdag dat het Nederlandse ministerie van Defensie heeft laten weten dat het in Uruzgan “de afgelopen maand relatief rustig is geweest”.

Droogte
De ernstige droogte en de stijgende voedselprijzen maken de situatie voor de arme bevolking nog erger, zo meldde ACBAR.

Geweldsuitbreiding
ACBAR meldde verder dat het geweld in Afghanistan zich verder uitbreid over het land.

Ook hulpverleners worden steeds vaker slachtoffer van geweld van opstandelingen maar ook van criminelen. Dit jaar zijn er in Afghanistan al 19 hulpverleners gedood. Dat zijn er meer dan in 2007 bij elkaar.

De verklaring van ACBAR in PDF-formaat
Verklaring van ACBAR in PDF over bescherming van burgers