Saturday, November 29, 2008

Woedende menigte schreeuwt “dood aan Bush” na dood van kind in Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdag rellen uitgebroken na een chaotisch incident waarbij Amerikaanse en Britse troepen betrokken waren.

Een Amerikaanse pantserwagen botste tegen een minibus die daardoor een slagerij binnenreed. Dat hebben media in Afghanistan bekendgemaakt.

Een woedende menigte schreeuwde “dood aan Bush” en omsingelde een buitenlands konvooi.

Een Amerikaanse pantserwagen die over Jalalabad Road reed in de wijk Hotkhail (Hot Khil) botste tegen een minibus die gevuld was met Afghanen.

Volgens ooggetuigen haastte het Amerikaanse konvooi zich weg toen de minibus de macht over het stuur verloor en een slagerij binnenramde.

Er kwam iemand ter plaatse om het leven. Een tegenstrijdig bericht meldt dat Amerikaanse troepen op de wagen hebben geschoten waardoor het ongeluk werd veroorzaakt.

Shara Jan, een bewoner van Hotkhail, vertelde aan het Afghaanse persbureau Qoqnoos dat zijn 12-jarige zoontje werd gedood in de paniek die ontstond.

Een konvooi met buitenlandse contractarbeider dat achter het Amerikaanse konvooi reed werd vlug omsingeld door een woedende menigte mensen.

Een eenheid Britse mariniers werd naar de plek des onheils gestuurd om de burgercontractarbeiders te ontzetten.

De uitzinnige demonstranten schreeuwden “dood aan Bush” en gooiden met flessen en trokken zich later terug.

Een woordvoerder van de ISAF verklaarde “dat er geen leden van deze patrouille tijdens het incident hun vuurwapens hebben gebruikt om te schieten”.

Maar de politiecommandant van Kabul, Mohammad Ayoub Salangi, zei volgens Quqnoos: “De [Britse] troepen openden het vuur en hebben daarbij een burger gedood en drie verwond.”

Quqnoos noemde dit “het laatste van de beschamende incidenten voor de buitenlandse militairen in Afghanistan waardoor Afghaanse burgers zich bedreigd voelen door deze troepen die een mandaat hebben van de Verenigde Naties om hen te beschermen”.

Woensdag zei NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer nog tegen journalisten in de Afghaanse hoofdstad dat “elke burgerdode er een te veel is”.

Het zijn woorden die De Hoop Scheffer veelvuldig heeft uitgesproken maar cijfers van de VN toonden eerder dit jaar aan dat er meer burgers in Afghanistan door buitenlandse soldaten worden gedood dan ooit sinds het bewind van de Taliban eind 2001 was afgezet.

Excuses
Tijdens de gezamenlijke persconferentie van woensdag met president Hamid Karzai verontschuldigde de NAVO-chef zich voor de burgerslachtoffers die er in het land vallen door toedoen van buitenlandse troepen.

Hij zei opnieuw: “Geen enkele militair van de NAVO vertrekt om burgers te doden. De meeste burgers worden gedood door de Taliban die hen als levend schild gebruiken.”

De Hoop Scheffer heeft de gewoonte om te zeggen dat de Taliban ook verantwoordelijk zijn voor slachtoffers onder de burgers wanneer hij op zijn verantwoordelijkheid wordt aangesproken.

Tijdens de bijeenkomst werd gesuggereerd dat de NAVO zich gedraagt zoals de Russen dat deden toen ze Afghanistan van 1979 tot 1989 bezetten.

Maar de Hoop Scheffer zei “dat er geen vergelijking valt te trekken. Dit is een missie die een mandaat heeft van de VN maar we kunnen het beter doen”.

Verschillende malen hebben buitenlandse aanvallen veel slachtoffers onder de burgers gemaakt. Een aantal keer werd een bruiloftsfeest aangevallen. In augustus werden in de noordelijke provincie Herat 91 burgers gedood bij een bombardement.

Friday, November 14, 2008

Veel Afghaanse burgers en Amerikaan gedood bij zelfmoordaanslag in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval op een konvooi van de Coalitie in het oosten van Afghanistan zijn donderdag burgerdoden gevallen Ook een Amerikaanse soldaat vond de dood. Er vielen meer dan 50 gewonden.

De aanval werd uitgevoerd in het district Batikot, zo meldde gouverneur Gulagha Sherzai. Batikot ligt in de buurt van de Jalalabad, de hoofdstad van de onrustige provincie Nangarhar, bij de grens met Pakistan.

Het Amerikaanse leger maakte de dood van de militair bekend en zei dat er 58 gewonden waren gevallen.

Gouverneur Sherzai sprak over 8 doden en 75 gewonden.

Het Amerikaanse leger gaf eerst 20 dodelijke slachtoffers onder de burgers op. Het aantal doden dat door Afghaanse functionarissen werd opgegeven lag dus lager.

De zelfmoordaanvaller reed met een bomauto in op het konvooi dat zich juist in de buurt bevond van een veemarkt waar veel mensen aanwezig waren.

Het Amerikaanse leger gaf eerst 20 dodelijke slachtoffers onder de burgers op. Het aantal doden dat door Afghaanse functionarissen werd opgegeven lag dus lager.

Het is niet ongebruikelijk dat er tegenstrijdige verklaringen over situaties worden gegeven door woordvoerders van verschillende betrokkenen.

Een fotograaf van de Associated Press verklaarde dat een Amerikaans voertuig, twee burgervoertuigen en twee riksjas werden verwoest.

Met de dood van de soldaat is het totale aantal buitenlandse dodelijke slachtoffers deze maand op 6 uitgekomen. Donderdag sneuvelden er ook twee Britse mariniers in de zuidelijke provincie Helmand. Het waren Ieren die in het Britse leger dienden.

Volgens een telling van de Verenigde Naties zijn er dit jaar al minstens 1.450 Afghaanse burgers omgekomen door gewelddadigheden.

Monday, November 10, 2008

Amerikanen doden 14 Afghaanse beveiligers in Khost in Oost-Afghanistan

Tijdens een schietpartij in de Oost-Afghaanse provincie Khost hebben Coalitie-troepen uit de Verenigde Staten zondag 14 bewakers omgebracht. Dat heeft de gouverneur van de provincie verklaard.

Een woordvoerder van de door de Amerikanen geleide Coalitiemacht bevestigde dat militairen uit de VS 14 mensen hebben gedood nadat ze zondag het vuur hadden geopend op Taliban-militanten.

De Amerikanen zouden voertuigen hebben gevolgd. “De inzittenden stapten uit met raketwerpers en openden het vuur,” aldus de Amerikaanse legerwoordvoerder.

De Coalitie hield naar eigen zeggen drie verdachte voertuigen aan op een weg in het noordoosten van het district Khost. De inzittenden begonnen te schieten.

De Coalitie schoot terug met geweervuur en vanuit een helikopter. Er vonden explosies plaats in de voertuigen. De 14 gewapende mannen werden gedood. In de voertuigen werden talrijke patroonhouders en lichte wapens gevonden.

De gouverneur van Khost vertelde echter een ander verhaal. Volgens hem waren al de inzittenden beveiligers die werkten voor een bouwbedrijf dat daar aan een weg werkt.

“Niemand van hen leeft nog om het na te vertellen, maar ik weet dat het geen Taliban zijn. Het waren bewakers die aan het werk zijn voor 250 dollar per maand,” zo vertelde gouverneur Arsallah Jamal aan het persbureau AFP.

Het Amerikaanse leger en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stellen een onderzoek in naar de tragische gebeurtenis, zo meldt de Coalitie.

In de oorlog in Afghanistan zijn er tal van dit soort incidenten geweest. Volgens de Amerikaanse onderzoeker Marc Herold hebben buitenlandse soldaten sinds 2005 3.200 Afghaanse burgers gedood.

Vorige week brachten Coalitiestrijdkrachten een 40-tal burgers om het leven bij een aanval in het district Shah Wali Kot in de provincie Kandahar. In augustus werden bij een bombardement 91 burgers afgeslacht in het dorp Azizabad in de westelijke provincie Herat.

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai coördineren de buitenlandse troepen hun acties niet goed met de Afghaanse autoriteiten en drijven dit soort gebeurtenissen een wig tussen hem, de buitenlandse legermachten en de bevolking.

Zie ook
Veel meer burgerdoden bij bombardement op bruiloft in Shah Wali Kot in Kandahar

Friday, November 7, 2008

Veel meer burgerslachtoffers luchtaanval op bruiloft in Shah Wali Kot in Kandahar

Getuigen van de luchtaanval van maandag op het dorp Wech Baghtu in de provincie Kandahar in het zuiden van Afghanistan hebben gezegd dat het aantal doden onder de burgers meer dan het dubbele kan zijn dan de 40 die eerst werden genoemd.
Veel meer burgerdoden bij bombardement op bruiloft in Shah Wali Kot in Kandahar

Thursday, November 6, 2008

Opnieuw veel burgerslachtoffers bij bombardement in Afghanistan

In het district Ghormach in de provincie Badghis in het noordwesten van Afghanistan zijn bij een luchtaanval van Amerikaanse troepen 7 burgers gedood. Er wordt ook een aantal van 30 genoemd.

De aanval volgde op een beschieting op Afghaanse en Amerikaanse soldaten door de Taliban waarna de luchtsteun werd ingeroepen. Daarbij kwamen ook 15 Taliban om het leven.

Bij de strijd waren volgens het Amerikaanse leger eenheden van de Coalitie, de NAVO en het Afghaanse leger betrokken.

De strijd zou uren hebben geduurd en er werden verschillende compounds gebombardeerd door toestellen van de NAVO.

Het aantal van 7 doden onder de burgerbevolking werd opgegeven door Abdullah Waqif, de gouverneur van de provincie Badghis. Maar volgens Dawlat Osmani, het hoofd van de provincieraad, kwamen er ongeveer 30 burgers om het leven.

Onder de doden bevinden zich vrouwen en kinderen.

Het Amerikaanse leger heeft gezegd een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenis.

Maandag werden er bij en Amerikaanse luchtaanval op het dorp Wech Baghtu in het district Shah Wali Kot in de zuidelijke provincie Kandahar volgens president Hamid Karzai 40 burgers gedood en raakten er 28 gewond.

Toename luchtsteun
De buitenlandse troepen zetten veelvuldig luchtsteun in om hun troepen op de grond te helpen, maar daarbij komen ook veel burgers om het leven.

Het aantal missies in de lucht om Amerikaanse grondtroepen te ondersteunen is dit jaar met 31 procent toegenomen. De toenemende afhankelijkheid van luchtsteun vergroot het risico op doden en gewonden onder de burgerbevolking.

De oorlog in Afghanistan duurt nu al langer dan 7 jaar maar het land is volgens de Afghaanse regering en de VN nog niet eerder zo onveilig geweest als nu. Bij gewelddadigheden zijn dit jaar al meer dan 5.300 doden gevallen.

Zie ook
Tientallen burgerdoden door buitenlandse luchtaanval in Shah Wali Kot in Zuid-Afghanistan

Wednesday, November 5, 2008

Amerikaanse burger schiet Afghaan dood in Zuid-Afghanistan

Tijdens een meningsverschil in het zuiden van Afghanistan heeft een Amerikaan woensdagochtend een Afghaanse burger doodgeschoten nadat die een landgenoot van de schutter in brand had gestoken.

Dat maakte het Amerikaanse leger woensdag bekend. De plaatselijke bewoner zou zijn neergeschoten nadat hij een brandbare vloeistof over een andere Amerikaanse burger had gegooid.

De Amerikaan liep ernstige brandwonden op en werd overgebracht naar het dichtstbijzijnde hospitaal van de Coalitie.

Naar de gebeurtenis wordt een onderzoek ingesteld. De Coalitie maakte niet de exacte plaats bekend waar het incident zich afspeelde.

De International Security Assistance Force (ISAF) maakte dinsdag al bekend dat er bij een incident in Maywand in de zuidelijke provincie Kandahar een burger ernstige brandwonden had opgelopen en dat de aanvaller was gedood.

De details van de gebeurtenis zouden nog onbekend zijn en er werd gemeld dat er een onderzoek zou worden ingesteld. Later zou er meer informatie worden verstrekt.

Maywand staat bekend als een zeer gevaarlijke plaats en als een bolwerk van de Taliban.

Het is de laatste tijd vaker voorgekomen dat mensen zich tegen buitenlanders in Afghanistan richten. Twee weken geleden werd een Brits-Zuid-Afrikaanse hulpverleenster doodgeschoten in Kabul.

Er vinden ook steeds meer ontvoeringen plaats van hulpverleners in het land.

Eveneens in de hoofdstad werden tien dagen geleden twee buitenlanders die voor DHL in Afghanistan werkzaam zijn vermoord. De dader zou een beveiliger zijn geweest die juist voor DHL werkte.

Tientallen burgerdoden door buitenlandse luchtaanval in Shah Wali Kot in Zuid-Afghanistan

Bij luchtaanvallen in het district Shah Wali Kot in de zuidelijke provincie Kandahar zijn zeker 37 burgers gedood. De aanval zou zijn uitgevoerd door de Amerikanen. Onder de doden zijn 10 vrouwen en 23 kinderen.

Grondtroepen uit de VS waren in gevechten verwikkeld met de Taliban. De Amerikanen vroegen om luchtsteun en een huis waar een bruiloft werd gevierd werd getroffen.

Strijders van de Taliban zouden in de buurt van het huis dekking hebben gezocht. Toen de luchtaanvallen werden uitgevoerd werd het huis getroffen van de bruiloftsgasten.

Afghaanse media melden dat dorpsbewoners tegen persagentschappen hebben gezegd dat “de bommen de plaats raakten waar de vrouwen zich bevonden tijdens het huwelijksfeest”. Ze hebben 50 dode lichamen geteld.

De politiechef van Kandahar beweert dat strijdkrachten van de Coalitie dinsdagnacht een bijeenkomst van 300 Taliban-strijders aanvielen, maar hij zou nog niets hebben gezegd over burgerslachtoffers.

Amerikaanse functionarissen hebben intussen toegegeven dat er burgers zijn gedood. De luchtaanval zou maandag of dinsdag zijn uitgevoerd.

Er werden 6 tot 7 huizen gebombardeerd in het dorp Wech Baghtu.

“De Amerikanen omsingelden het dorp en hielden van twee uur in de middag tot middernacht het dorp onder vuur vanuit helikopters, gevechtsvliegtuigen en grondtroepen,” zo vertelde Abdul Jalil, een dorpsbewoner, aan AFP.

Dorpsbewoners toonden aan verslaggevers een grote compound die veranderd was in puin door de aanvallen. Lichaamsdelen en bloedsporen lagen in de buurt.

Ook Hamid Karzai bevestigde dat er slachtoffers onder de burgerbevolking waren gevallen. Volgens hem gaat het om 40 doden en werd het bombardement maandag uitgevoerd.

Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat er samen met het Afghaanse ministerie van Binnenlandse zaken een onderzoek wordt ingesteld naar de gebeurtenissen van 3 november in het dorp Wech Baghtu.

Commandant Jeff Bender, plaatsvervangend officier van publieksvoorlichting van het Amerikaanse leger in Afghanistan zei: “Ondanks dat de feiten onduidelijk zijn, nemen we onze verantwoordelijkheid erg serieus om de Afghaanse bevolking te beschermen.”

Hij vervolgde: “We vermijden omstandigheden waarbij niet-strijders in gevaar komen.”

Bender zei verder: “Wanneer er onschuldige burgers werden gedood tijdens deze operatie, spijt ons dat en brengen wij onze condoleances over aan de families en de Afghaanse bevolking."

“Er is personeel van de Coalitie naar de plaats waar de tragedie zich afspeelde gegaan om snel de situatie te onderzoeken en de nodige maatregelen te treffen,” aldus de publieksvoorlichter van de troepen.

Het zijn steeds dezelfde woorden die er door legerwoordvoerders worden gebruikt wanneer er weer burgerdoden vallen.

Verslaggevers melden vaak dat het moeilijk is om onafhankelijke informatie te verzamelen vanwege de ontoegankelijkheid van gebieden en de slechte veiligheidssituatie.

De buitenlandse troepen krijgen vaak het verwijt te horen dat ze acties niet goed coördineren met de Afghaanse autoriteiten en dat ze roekeloos omspringen met de levens van Afghaanse burgers.

Obama
President Hamid Karzai sprak woorden richting de nieuwe Amerikaanse president Barrack Obama.

Hij zei: “We kunnen de strijd tegen het terrorisme niet winnen met luchtaanvallen.” Karzai heeft vaker zware kritiek geuit over de dood van burgers door bombardementen van de buitenlandse troepen in zijn land.

Taliban-woordvoerder Qari Yousuf Ahmadi zei tegen de BBC dat er “noch blijdschap noch rouw in de gelederen van de taliban over de verkiezing van Barack Obama” is.

Hij adviseerde Obama om geen extra troepen naar Afghanistan te sturen. Obama heeft eerder gezegd dat hij er een voorstender van is dat er meer Amerikaanse soldaten naar Afghanistan gaan.

Oorlogsmisdaden
Volgens de Amerikaanse professor Marc Herold, die onderzoek verricht naar burgerslachtoffers, begaan de NAVO en de Amerikanen oorlogsmisdaden.

Zo overtreden ze de artikelen 48 en 50 van de Conventie van Geneve, waarin onder meer staat dat “als er zich strijders onder de burgers bevinden, het toch een burgerobject blijft.

Sinds 1 november is de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif bevelhebber van het Regionaal Commando Zuid van de de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan.

Het is vaak niet helemaal duidelijk of acties worden uitgevoerd door de ISAF of de Internationale Coalitie die door de Amerikanen wordt geleid.

Na de slachtpartij in Azizabad van 2 augustus, waarbij 91 burgers omkwamen, verschenen er verklaringen van de Coalitie en van de NAVO.

Generaal-majoor Mart de Kruif zei voor aanvang van zijn bevelvoering over het zuiden dat hij ook wel zeggingsschap zou hebben over de Coalitiestrijdkrachten in zijn regio.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er dit jaar al ongeveer 1.500 burgers in Afghanistan om het leven gekomen. 577 burgers vonden de dood door toedoen van de Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten.