Sunday, April 24, 2011

Meer dan 9.000 burgerdoden gedood in laatste drie jaar in Afghanistan

Ruim 9.000 burgers zijn de afgelopen drie jaar in Afghanistan om het leven gekomen. Een derde van de doden viel door acties van buitenlandse en Afghaanse troepen en twee derde door aanvallen van militanten.

Dat meldt ToloNieuws. De Afghaanse nieuwszender citeert een gezamenlijk rapport van de VN en de Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie (AIHRC).

Er is een stijging van 15 procent in het aantal burgerslachtoffers, aldus het verslag.

In de afgelopen drie maanden kwamen meer dan 420 burgers om het leven in heel Afghanistan.

De meeste doden komen voor rekening van de Taliban.

“Een derde van het aantal werd gedood in operaties van buitenlandse en Afghaanse troepen en twee derde vond de dood bij zelfmoordaanslagen, bermbommen en directe moorden door Taliban en militanten.”

Het grootste deel van de burgerslachtoffers viel in de zuidelijke regio’s, waar de opstandelingen erg actief zijn.

Het rapport wijst uit dat zelfmoordaanslagen, bermbommen, bombardementen en raketaanvallen de grootste veroorzakers zijn van de stijging van het aantal burgerdoden.

Het rapport stelt dat de betrokken partijen in het conflict hun uiterste best moeten doen om te voorkomen dat burgers doelwit worden bij aanvallen en operaties.

Tuesday, April 5, 2011

NAVO doodt zes burgers bij nachtelijke aanval in Sar-e Pul

NAVO-troepen hebben maandag in het district Sayad in de Noord-Afghaanse provincie Sar-i-Pul zes burgers gedood. De slachtoffers vielen bij een nachtelijke raid op een woning.
NAVO doodt zes burgers bij nachtelijke aanval