Tuesday, May 31, 2011

NAVO-aanvallen met burgerdoden worden niet langer getolereerd in Afghanistan

President Hamid Karzai heeft dinsdag gezegd dat aanvallen van de NAVO waarbij burgers worden gedood niet langer worden aanvaard in Afghanistan. Als dit soort acties niet stoppen dan zullen de Afghanen de buitenlandse troepen beschouwen als invasiemacht.

Dat meldt TOLOnews. “Als de NAVO-troepen doorgaan met het bombarderen van Afghaanse dorpen, dan zullen ze zichzelf in de positie plaatsen van vijanden van het Afghaanse volk,” zo zei Karzai tijdens een persconferentie.

Hij voegde er als waarschuwing aan toe: “En de wereld weet hoe Afghanen invallers in het verleden hebben behandeld.”

Hij zei dat hij verschillende keren NAVO-luchtaanvallen in Afghanistan heeft veroordeeld en dat hij opnieuw wil benadrukken dat Afghaanse dorpen niet het slagveld zijn voor de War on Terror.

De waarschuwing aan het adres van de NAVO is de tweede in een week. Onlangs gaf Karzai een laatste waarschuwing om te stoppen met aanvallen op Afghaanse dorpen.

De waarschuwing volgt nadat zaterdag 14 burgers, waaronder 12 kinderen, door de NAVO werden gedood bij een luchtaanval in de zuidelijke provincie Helmand.

De NAVO heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor deze burgerdoden en zegt dat militanten burgers gebruiken als levend schild.

Vorige week woensdag werden 42 mensen, waaronder 20 burgers, gedood bij een luchtaanval van de NAVO in de oostelijke provincie Nuristan. Er wordt gemeld dat militanten hun toevlucht zochten in huizen van burgers.

De andere slachtoffers van deze NAVO-actie waren politiemannen die juist terrein hadden heroverd op opstandelingen.

De NAVO heeft al vaak gezegd dat ze de bezorgdheid over burgerslachtoffers deelt en de nodige maatregelen treft om burgerdoden te voorkomen.

Toch blijven ze steeds weer opnieuw worden gemaakt. President Karzai heeft nu dus gezegd dat dit niet meer wordt getolereerd, en dat anders de buitenlandse troepen als invasiemacht worden beschouwd.

Sunday, May 29, 2011

NAVO doodt 12 kinderen bij luchtaanval in Helmand in Zuid-Afghanistan

Een luchtaanval van de NAVO in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand heeft zaterdag aan zeker 14 burgers het leven gekost. Twee vrouwen, vijf meisjes en zeven jongens kwamen om het leven. Zes burgers raakten gewond.

Het incident vond plaats in het district Naw Zad. Amerikaanse mariniers vroegen om luchtsteun toen hun basis met lichte wapens werd aangevallen, dat meldt TOLONieuws.

Tijdens de luchtaanval werden twee huizen van burgers aangevallen waarbij de 14 burgers de dood vonden, waaronder de twaalf kinderen, en er 6 gewond raakten, aldus de gouverneur van de provincie Helmand.

De ISAF heeft verklaard op de hoogte te zijn van het verslag dat burgers zijn gedood door de luchtaanval en stelt een onderzoek in het gebied in.

Een groep mensen uit het dorp Sera Cala reisde naar de provinciehoofdstad Lashkar Gah en had de lichamen van acht dode kinderen meegenomen, sommigen pas twee jaar oud.

“Zie, ze zijn geen Taliban,” riepen ze toen ze de lichamen naar plaatselijke journalisten en de residentie van de gouverneur droegen, aldus een verslaggever van de BBC.

Eerder was een militair van de Internationale Coalitie gedood in een vuurgevecht met opstandelingen in het gebied en er werd een luchtaanval gevraagd.

Ondanks dat opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de meeste burgerslachtoffers in Afghanistan, is het doden van Afghanen door buitenlandse troepen een bron van diepe woede, aldus de BBC-correspondent.

Bij luchtaanvallen van buitenlandse troepen vallen veelvuldig burgerslachtoffers.

Een luchtaanval in februari in de oostelijke provincie Kunar kostte aan 65 burgers het leven, en vervolgens kwamen kort daarna bij een andere aanval in Kunar nog eens 9 kinderen om.

Karzai vond excuses voor de dood van de kinderen onvoldoende. Hij vroeg de Amerikanen om “in naam van het Afghaanse volk een eind te maken aan het doden van burgers”. Hij zei dat de Afghanen het niet nemen dat burgers worden omgebracht.

Burgerslachtoffers leidden tot grote woede bij Afghanen tegen de buitenlandse troepen. President Hamid Karzai eist dat de NAVO geen burgerslachtoffers meer maakt.

Wednesday, May 25, 2011

NAVO schiet man met zaklantaarn dood

NAVO-militairen hebben maandagavond bij een overval in het dorp Musa Qal’ah in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand een man met een zaklantaarn doodgeschoten. De NAVO was op zoek naar opstandelingen. Hij zou zich vijandig hebben gedragen.

De NAVO zegt dat de man met de zaklantaarn in zijn hand op de militairen afliep. Hij zou bevelen en waarschuwingen van een Afghaans lid van de troepenmacht hebben genegeerd.

Vervolgens schoot de NAVO hem dood, en bleek dat hij een zaklantaarn in zijn hand had.

De NAVO zegt dat een individu het gebied ontvluchtte terwijl ze een zoektocht hielden.

Ze achtervolgden de man en zagen hem bij wat bosjes. Hij liep vervolgens naar de troepen, ondanks instructies en waarschuwingen van een Afghaans lid van het eskader.

De NAVO zegt dat de instructies in verschillende etnische talen werden gegeven. Volgens de NAVO was dit niet effectief genoeg om de man op een vreedzame manier te arresteren.

"A combined Afghan and coalition security force conducted a security operation resulting in two suspected insurgents detained and one Afghan civilian killed in Musa Qal’ah district, Helmand province yesterday.

The security force was searching for a Taliban facilitator. While searching the area, the force noticed an individual fleeing the area. They pursued the individual and located him at a nearby wood line.

An Afghan member of the force called for the individual to exit the wood line. The individual then began to move directly toward the security force despite their instructions and warnings which were relayed in multiple ethnic languages.

This series of callouts was ineffective in allowing the security force to detain the individual peacefully.

While holding an object in his hand, he continued to move toward the force displaying hostile intent. Native speaking members of the security force continued to direct the individual to comply.

Ignoring their request, the individual proceeded to raise the object in his hand toward the force. As a security force measure, the force engaged the individual to eliminate the threat. He was killed as a result of the engagement.

After initial assessment it was discovered the individual had a flashlight in his hand."

Tuesday, May 24, 2011

Twaalf wegwerkers gedood bij explosie bermbom in Panjwayi in Zuid-Afghanistan

Bij een aanslag met een bermbom in Panjwayi in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn dinsdag zeker 12 wegwerkers omgekomen en 28 gewond geraakt. De mannen waren op weg in vrachtwagen naar hun werk.

Dat meldt het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok. Twaalf dode lichamen en 28 gewonden werden overgebracht naar het Mirwais Burgerziekenhuis in Kandahar-Stad. Acht gewonden verkeren in kritieke toestand.

De meeste slachtoffers komen uit de centraal in Afghanistan gelegen provincies Maidan Wardak en Logar en enkelen uit het noorden van het land. Een paar komen uit Pakistan.

Een van de gewonden vertelde dat hij voor de Nesa Construction Company werkt, die wegen en kanalen aanlegt in Panjwai.

Hij ging naar het gewelddadige district omdat hij geen werk kon vinden in Kandahar-Stad. De Afghaanse firma betaalde hem 500 afghani’s per dag (10,78 dollar).

“Onze truck vervoerde 40 mensen en werd opgeblazen vlak nadat drie bussen eroverheen reden.” (flying coaches).

("Our truck carrying 40 people was blown up soon after three flying coaches overtook it.").

Vorige week kamen 35 wegwerkers om in de oostelijke provincie Paktia toen ze warden aangevallen door de Taliban.

Opstandelingen maken onafgebroken gebruik van bermbommen in hun strijd tegen de Afghaanse en buitenlandse troepenmacht, maar de explosieven maken ook onder burgers veel slachtoffers.