Sunday, June 24, 2007

NATO-ISAF en OEF en burgerslachtoffers

In Afghanistan zijn twee militaire missies aan de gang, de NATO-ISAF-missie, en Operation Enduring Freedom. Bij de uitvoer van deze missies vallen veel slachtoffers onder de burgers. Hierover heerst grote woede.

De NATO-ISAF-missie heeft als doel om de Afghaanse regering te helpen bij het garanderen van de veiligheid in het land, en te helpen bij de wederopbouw van het land. Maar bij het uitvoeren van eze missie vallen ook veel doen onder de burgers bij gevechten met de Taliban.

Daarnaast is Operation Enduring Freedom (OEF) gaande, die wordt geleid door de VS, en waar voornamelijk special forces aan deelnemen. Deze operatie is bedoeld om de Taliban en Al-Qaida uit te schakelen. Bij operaties vallen ook veel burgerslachtoffers.

Beide missies zijn in zware gevechten verwikkeld met opstandelingen. De strijd speelt zich voornamelijk af in het oosten en het zuiden van Afghanistan. In het noorden en het westen is het betrekkelijk rustig.

Volgens president Hamid Karzai vallen de doden onder de burgers door een slechte samenwerking met de Afghaanse autoriteiten en roekeloos gedrag van de militairen. Hierover is hij boos, en hierin wil hij verandering zien.

Aan de missie van ISAF (International Security Assistance Force) nemen ongeveer 36.000 militairen deel uit 37 landen. Deze 37 landen bestaan uit NATO-landen en NATO-partnership landen. De ISAF- missie staat onder leiding van de NAVO.

De missie OEF (Operation Enduring Freedom) wordt geleid door de Verenigde Staten, die hiervoor ongeveer 12.000 militairen inzetten.

Tijdens de uitvoer van missies vallen vaak doden onder de burgerbevolking. Hierover bestaat grote onrust bij de regering van Afghanistan, de internationale hulporganisaties, en in groeiende mate de publieke opinie wereldwijd.

Italiƫ heeft de NATO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer om uitleg gevraagd en het trekken van conclusies uit deze gebeurtenissen.