Thursday, July 14, 2011

Aantal burgerdoden Afghanistan opnieuw toegenomen

De oorlog in Afghanistan heeft het afgelopen halfjaar aan een recordaantal burgers het leven gekost. Bijna 1.500 burgers vonden door gewelddadigheden de dood.

Dat meldt de United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA). Grondgevechten, luchtaanvallen, aanslagen en bermbommen kostten aan 1.462 burgers het leven.

Dat is een toename van 15 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In het eerste half jaar van 2010 kwamen 1.271 burgers in Afghanistan om door het conflict.

Opstandelingenbewegingen zijn verantwoordelijk voor 80% van de burgerdoden en de NAVO en regeringstroepen voor 14 procent.

De meeste slachtoffer vielen door bermbommen.

Het aantal gewonden onder burgers steeg ook, met 7 procent. In de eerste zes maanden van 2010 vielen 2.144 burgergewonden vergeleken met 1.997 in dezelfde periode vorig jaar.

Staffan de Mistura, de speciale gezant van de VN voor Afghanistan, zei: “Afghaanse kinderen, vrouwen en mannen worden continu gedood of raken gewond in een alarmerend aantal.”

De stijging van het aantal burgerslachtoffers wordt toegeschreven aan verhevigde gevechten tussen opstandelingen en militairen.

Zelfmoordaanslagen dodelijker
Het aantal zelfmoordaanslag van opstandelingen bleef ongeveer gelijk, maar het aantal burgers dat daarbij werd gedood steeg met 52 procent.

“De zelfmoordaanslagen zijn in 2011 meer complex geworden, ze worden vaak uitgevoerd door meerdere bomaanvallers in spectaculaire aanvallen waarbij veel Afghanen omkomen,” aldus het rapport.

Het aantal burgerdoden kan nog hoger liggen omdat het op tal van plaatsen moeilijk is om onderzoek te verrichten.

In heel 2010 viel al een recordaantal van 2.777 burgerdoden in de al bijna tien jaar durende oorlog in het Centraal-Aziatische land.

De Nederlandse premier Mark Rutte beweerde eerder deze week nog dat de algemene veiligheidssituatie in Afghanistan niet is verslechterd.

Het verslag van de UNAMA: Shifting tactics drive record high Afghan civilan death toll in First half of 2011