Monday, July 30, 2007

NATO-ISAF en VS zwaar bekritiseerd over burgerslachtoffers

Er is heftige kritiek op het gedrag van de VS en de NATO-ISAF in Afghanistan. Eerder verklaarde Nieuw-Zeelandse militairen dat special forces van de VS lukraak Afghanen met een wapen doodschieten. Ook vallen er veel burgerslachtoffers bij aanvallen.

NATO overweegt lichtere bommen in te zetten in Afghanistan

Het bondgenootschap wil lichtere bommen inzetten in Afghanistan in een poging het aantal burgerslachtoffers terug te brengen. Dit heeft NATO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer verklaard.

Commandanten hebben hun troepen ook opgedragen om gaan aanvallen uit te voeren op militanten wanneer daarbij burgers gevaar lopen.

In een interview met de Financial Times zei De Hoop Scheffer dat het maken van burgerslachtoffers het bondgenootschap politiek heeft geschaad.

Hulporganisaties zeggen dat de westerse troepen dit jaar al 230 burgers hebben vermoord.

In 2006 vielen er volgens de overkoepelende organisatie van hulporganisaties in Afghanistan, het Agency Co-ordinating Body for Afghan Relief (ACBAR), tussen de 700 en 1.000 burgerslachtoffers door toedoen van de NATO en de Taliban samen.

Desondanks zei De Hoop Scheffer dat het onvermijdelijk is dat er burgerslachtoffers vallen. Hij vertelde dat generaal dan MacNeill, opperbevelhebber van de NATO in Afghanistan, troepen opdracht had gegeven aanvallen uit te stellen als er burgers in gevaar zijn.

Burgerdoden moreel onaanvaardbaar
De verklaring van De Hoop Scheffer volgde een week nadat de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D’Alema, had verklaard dat “burgerslachtoffers moreel onaanvaardbaar zijn en desastreus op politiek niveau.”

Italiƫ heeft eerder al opgeroepen alles in het werk te stellen om burgerslachtoffers te vermijden en daarover vragen gesteld aan De Hoop Scheffer.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft eerder de internationale coalitie verweten roekeloos met levens van Afghanen om te springen en Afghaanse levens als “goedkoop”te beschouwen.

VS zwaar bekritiseerd
De BBC-correspondent meldt ondertussen dat Amerikaanse troepen die buiten NATO-verband opereren nog zwaarder onder vuur liggen over het maken van slachtoffers onder de burgers.

Eerder meldden burgers aan de BBC dat bij aanvallen op dorpen de Amerikanen vanuit de lucht ook vluchtende burgers onder vuur nemen.

Special Forces van Nieuw-Zeeland zeiden dat scherpschutters van Australische en Amerikaanse Special Forces met wie ze samen hadden gediend op Afghanen schieten die een wapen dragen om te doden.

De BBC-correspondent meldde dat de relatie tussen de Afghaanse bevolking en de internationale gemeenschap ernstig verslechtert wanneer de VS niet een houding zoals de NATO aanneemt.