Friday, August 3, 2007

Berichten over honderden burgerslachtoffers in Helmand

Een luchtaanval op een grote bijeenkomst van de Taliban heeft tientallen rebellen gedood. Dat heeft het ministerie van Defensie van Afghanistan vrijdag verklaard. Minstens 30 burgers raakten gewond. Onbevestigde berichten melden “nog veel meer burgers gedood.”

De door de VS-geleide coalitie zegt een “precisie luchtaanval” te hebben uitgevoerd op twee bekende Taliban-commandanten tijdens een ontmoeting in de omgeving van het door rebellen gecontroleerde district Baghran, in de zuidelijke provincie Helmand.

Het Afghaanse ministerie van Defensie verklaarde dat de ontmoeting was georganiseerd om vier mensen te executeren die ervan worden beschuldigd samen te werken met de regering.

Verschillende militante kopstukken, waaronder de hooggeplaatste militaire Taliban-leider Mansour Dadullah, zouden op de bijeenkomst afgekomen zijn.

“Bij een luchtaanval zijn tientallen terroristen gedood. De lichamen van Taliban-leiders, en tientallen andere terroristen, zijn op de plaatst waar de aanval werd uitgevoerd, en zijn geïdentificeerd,” zei defensieminister Azimi.

Hij zei verder dat functionarissen proberen vast te stellen of Dadullah, die zijn gedode broer hoofdcommandant Mullah Dadullah opvolgde nadat hij eerder dit jaar was gedood, onder de doden is.

“Het proces om de geëlimineerde terroristen te identificeren is nog steeds aan de gang,” zei Azimi tegen het persagentschap AFP.

200 burgerslachtoffers
Er zijn berichten over 200 doden en gewonden onder de burgers, maar azimi zei dat het aantal slachtoffers lager ligt.

Volgens hem zijn er tot nu toe alleen enkele gewonden naar ziekenhuizen gebracht, en betwijfelt de Afghaanse regering de aanwezigheid van zoveel burgers bij dit soort ontmoetingen.

20 gewonde mensen zijn overgebracht naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Lashkar Gah, vertelde de politiecommandant Mohammad Hussain Andiwal. ”We vrezen voor veel meer slachtoffers.”

Een AFP verslachgever zei dat er 12 gewonden in het ziekenhuis van Kandahar opgenomen zijn. Veel van hen zijn bedekt met modder en bloed. Kandahar ligt op ongeveer 1 uur rijden van Lashkar Gah.

Onder deze gewonden bevinden zich ook twee kinderen.

Openbare ophanging
Andiwal zei dat enkele van de gewonden hem hadden verteld dat de luchtaanval een grote groep mensen had getroffen die samen waren gekomen om een openbare ophanging door de Taliban te bekijken van mensen die ze hadden bestempeld als criminelen.

Een man genaamd Abdullah Jan, die beweert getuige te zijn geweest van het drama, vertelde aan AFP door de telefoon dat ongeveer 150 mensen die keken naar de publieke executie door de taliban gewond waren gedood of gewond waren geraakt bij de luchtaanval.

Voor AFP was het niet mogelijk om dit verslag te bevestigen.

Talibanwoordvoerder Yousuf Ahmadi zei date er geen sprake was van een openbare executie, een gewoonlijk gebruik tijdens het Taliban-bewind van 1996 tot 2001, maar dat mensen zich hadden verzameld bij een heiligdom.

Coalitie-verklaring
De coalitie verklaarde dat er geen burgers waren in de aangevallen omgeving, en dat de strijdmacht over informatie beschikte die een actie rechtvaardigde. Twee regionale Taliban-commandanten zouden aanwezig zijn geweest.

“Tijdens een grote bijeenkomst van Taliban-commandanten hebben de coalitietroepen een precisiebombardement uitgevoerd, na er zeker van te zijn dat er zich geen onschuldige Afghanen zouden bevinden in de omgeving,” aldus een verklaring van de coalitie.

De aanval werd uitgevoerd in de buurt van het dorp Qaleh Chah.

Volgens coalitiewoordvoerder majoor Chris Belcher “toont deze operatie aan dat er geen veilige haven is voor de opstandelingen. Het zal enige tijd duren om uit te zoeken of beide doelwitten zijn gedood.”

De door de NATO-geleide International Security Assistancy Force, die samenwerkt met de coalitie, zei dat de aanval werd uitgevoerd nadat meerdere bronnen hadden bevestigd dat er verschillende Taliban-leiders en hun aanhangers aanwezig waren op de plek van de aanval.