Saturday, August 4, 2007

ISAF weerspreekt grote hoeveelheid burgerslachtoffers in Helmand

Coalitie eenheden hebben samen met de ISAF op 2 augustus een grote groep Taliban aangevallen in een afgelegen gebied in de provincie Helmand. Als antwoord op beschuldigingen dat daarbij veel burgerslachtoffers zijn gevallen, heeft de ISAF een onderzoek ingesteld.

Volgens luitenant-kolonel Claudia Foss, woordvoerster van ISAF, worden al de beschuldigingen serieus behandeld. Verschillende media verslagen citeren de Taliban die beweren dat er wel 300 burgerslachtoffers zijn gevallen.

De Taliban heeft ook beweerd dat gewonden helemaal naar het district Mizani zijn gebracht in de provincie Zabul.

“Voor de personen die behandeld zouden worden in een ziekenhuis in Zabul, zouden ze meer dan 180 kilometer af hebben moeten leggen over extreem ruwe wegen door bergachtig gebied door de provincies Helmand, Kandahar, Uruzgan en Zabul,” zei luitenant-kolonel Bridget Rose, woordvoerster van het regionaal Commando Zuid.

Na onderzoek in plaatselijke ziekenhuizen in de omgeving hebben functionarissen geen burgers aangetroffen die behandeld worden.

In een gebied van 100 kilometer hebben ze in totaal 19 volwassen mannen aangetroffen en een kind van 8 jaar oud die gewond zijn opgenomen in een ziekenhuis in Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand. In de nacht zijn er drie van de volwassenen overleden.

In het ziekenhuis van Kandahar troffen de onderzoekers van de ISAF 14 gewonden volwassen mannen aan, and drie jongens van 10 en 11 jaar oud. Er zijn geen vrouwen aangetroffen met verwondingen., en er zijn geen meldingen dat die gewond zijn of dood vanuit het ziekenhuis van Lashkar Gah of andere plaatselijke ziekenhuizen in de omgeving.

Rose zei verder: “Als er een groot aantal burgerslachtoffers zijn, zoals de Taliban beweren, dan is het erg ongebruikelijk dat er alleen mannen van strijdbare leeftijd zijn opgenomen voor behandeling in hyet locale ziekenhuis meer dan 100 kilometer verwijderd van de plaats waar de aanval plaatsvond.”

Volgens de verklaring van de NATO-ISAF is er geen bewijs voor burgerslachtoffers bij de genoemde aanval, en is het een bewijs voor de campagne van de Taliban om verkeerde informatie te verspeiden.

Foss zei verder dat verschillende media de afgelopen weken onjuiste informatie hebben verstrekt over het aantal burgerslachtoffers door operaties van de ISAF als gevolg van de propaganda van terroristen van de Taliban.

Ze zei dat de ISAF uitgaat van bevestigde feiten, en niet van horen zeggen, en dat neemt tijd in beslag. In tegenstelling tot de extremisten van de Taliban wil de coalitie uitgaan van de waarheid en haar geloofwaardigheid, aldus de verklaring van de ISAF.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie, generaal Mohammad Zahir Azimi, ontkende dat er burgers waren gedood. Dat meldt de Associated Press.

Hij zei eveneens dat er geen vrouwen en kinderen waren gedood of gewond waren geraakt, ondanks dat een functionaris van de provinciale gezondheidszorg op vrijdag had gezegd dat er een 8-jarig kind gewond was.

Onduidelijkheid over Mansour Dadullah
Azimi, zei te geloven dat er bij de aanval van de coalitie meer dan 100 Taliban-strijders werden gedood.

Hij zei verder dat 5 militaire commandanten van de opstandelingen zijn gedood, maar dat het niet zeker is of Mullah Dadullah Mansour, de Taliban-commandant van Zuid-Afghanistan, de luchtaanval heeft overleefd.

Hij zei dat Afghaanse en coalitietroepen de plaats van de aanval onderzoeken.