Wednesday, April 2, 2008

NATO-ISAF ontkent doden van drie burgers in Panjwayi in Kandahar

De International Security Assistance Force (ISAF) heeft dinsdag ontkend drie burgers te hebben gedood in het district Panjwayi in de zuidelijke provincie Kandahar. De gouverneur van het district beweert dat de ISAF drie landarbeiders heeft omgebracht.

De ISAF-zei dat het om militanten ging.

“Een patrouille kreeg opstandelingen in het vizier die bermbommen aan het plaatsen waren op een weg dicht bij een basis van de ISAF in centraal Panjwayi. Er werd luchtsteun ingeroepen waarbij er drie werden gedood en een gewond raakte,” aldus een verklaring van de ISAF.

Eerder had de gouverneur van het district Panjwayi, Hajji Shah Baran, aan het Chinese persbureau Xinhua gezegd dat al de drie slachtoffers onschuldige burgers waren.

Het waren boeren die hun land aan het bevloeien waren toen ze getroffen werden door deze fatale luchtaanval. Baran riep de NAVO ook op om een onderzoek in te stellen naar deze tragedie.

De ISAF beweerde echter dat de personen die aan werden gevallen door de ISAF duidelijk werden geïdentificeerd als opstandelingen die explosieven langs de weg aan het plaatsen waren.

De verklaring van de ISAF staat dus lijnrecht tegenover de verklaring van de gouverneur van het district Panjwayi.

Het is vaker voorgekomen dat burgers door de buitenlandse troepen in Afghanistan werden geïdentificeerd als opstandelingen en werden gedood. Ook komt het voor dat officieren van de ISAF niet eerlijk zijn over het maken van burgerslachtoffers.

Vorig jaar zijn er 600 burgers gedood door buitenlandse soldaten in Afghanistan. President Hamid Karzai heeft er verschillende keren op aangedrongen voorzichtig om te springen met levens van Afghanen en acties goed te coördineren met de Afghaanse autoriteiten.