Sunday, May 29, 2011

NAVO doodt 12 kinderen bij luchtaanval in Helmand in Zuid-Afghanistan

Een luchtaanval van de NAVO in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand heeft zaterdag aan zeker 14 burgers het leven gekost. Twee vrouwen, vijf meisjes en zeven jongens kwamen om het leven. Zes burgers raakten gewond.

Het incident vond plaats in het district Naw Zad. Amerikaanse mariniers vroegen om luchtsteun toen hun basis met lichte wapens werd aangevallen, dat meldt TOLONieuws.

Tijdens de luchtaanval werden twee huizen van burgers aangevallen waarbij de 14 burgers de dood vonden, waaronder de twaalf kinderen, en er 6 gewond raakten, aldus de gouverneur van de provincie Helmand.

De ISAF heeft verklaard op de hoogte te zijn van het verslag dat burgers zijn gedood door de luchtaanval en stelt een onderzoek in het gebied in.

Een groep mensen uit het dorp Sera Cala reisde naar de provinciehoofdstad Lashkar Gah en had de lichamen van acht dode kinderen meegenomen, sommigen pas twee jaar oud.

“Zie, ze zijn geen Taliban,” riepen ze toen ze de lichamen naar plaatselijke journalisten en de residentie van de gouverneur droegen, aldus een verslaggever van de BBC.

Eerder was een militair van de Internationale Coalitie gedood in een vuurgevecht met opstandelingen in het gebied en er werd een luchtaanval gevraagd.

Ondanks dat opstandelingen verantwoordelijk zijn voor de meeste burgerslachtoffers in Afghanistan, is het doden van Afghanen door buitenlandse troepen een bron van diepe woede, aldus de BBC-correspondent.

Bij luchtaanvallen van buitenlandse troepen vallen veelvuldig burgerslachtoffers.

Een luchtaanval in februari in de oostelijke provincie Kunar kostte aan 65 burgers het leven, en vervolgens kwamen kort daarna bij een andere aanval in Kunar nog eens 9 kinderen om.

Karzai vond excuses voor de dood van de kinderen onvoldoende. Hij vroeg de Amerikanen om “in naam van het Afghaanse volk een eind te maken aan het doden van burgers”. Hij zei dat de Afghanen het niet nemen dat burgers worden omgebracht.

Burgerslachtoffers leidden tot grote woede bij Afghanen tegen de buitenlandse troepen. President Hamid Karzai eist dat de NAVO geen burgerslachtoffers meer maakt.