Tuesday, May 31, 2011

NAVO-aanvallen met burgerdoden worden niet langer getolereerd in Afghanistan

President Hamid Karzai heeft dinsdag gezegd dat aanvallen van de NAVO waarbij burgers worden gedood niet langer worden aanvaard in Afghanistan. Als dit soort acties niet stoppen dan zullen de Afghanen de buitenlandse troepen beschouwen als invasiemacht.

Dat meldt TOLOnews. “Als de NAVO-troepen doorgaan met het bombarderen van Afghaanse dorpen, dan zullen ze zichzelf in de positie plaatsen van vijanden van het Afghaanse volk,” zo zei Karzai tijdens een persconferentie.

Hij voegde er als waarschuwing aan toe: “En de wereld weet hoe Afghanen invallers in het verleden hebben behandeld.”

Hij zei dat hij verschillende keren NAVO-luchtaanvallen in Afghanistan heeft veroordeeld en dat hij opnieuw wil benadrukken dat Afghaanse dorpen niet het slagveld zijn voor de War on Terror.

De waarschuwing aan het adres van de NAVO is de tweede in een week. Onlangs gaf Karzai een laatste waarschuwing om te stoppen met aanvallen op Afghaanse dorpen.

De waarschuwing volgt nadat zaterdag 14 burgers, waaronder 12 kinderen, door de NAVO werden gedood bij een luchtaanval in de zuidelijke provincie Helmand.

De NAVO heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor deze burgerdoden en zegt dat militanten burgers gebruiken als levend schild.

Vorige week woensdag werden 42 mensen, waaronder 20 burgers, gedood bij een luchtaanval van de NAVO in de oostelijke provincie Nuristan. Er wordt gemeld dat militanten hun toevlucht zochten in huizen van burgers.

De andere slachtoffers van deze NAVO-actie waren politiemannen die juist terrein hadden heroverd op opstandelingen.

De NAVO heeft al vaak gezegd dat ze de bezorgdheid over burgerslachtoffers deelt en de nodige maatregelen treft om burgerdoden te voorkomen.

Toch blijven ze steeds weer opnieuw worden gemaakt. President Karzai heeft nu dus gezegd dat dit niet meer wordt getolereerd, en dat anders de buitenlandse troepen als invasiemacht worden beschouwd.