Saturday, June 11, 2011

15 burgers gedood door bermbom in Zuid-Afghaanse provincie Kandahar

De ontploffing van een bermbom in het district Argandab heeft aan zeker 15 mensen, waaronder 8 kinderen, het leven gekost.

Het incident gebeurde toen een personenvoertuig in het gebied Haji Lahor in het district Argandab (provincie Kandahar) werd geraakt door een bermbom, zo meldt TOLO Nieuws.

Acht kinderen, vier vrouwen en drie mannen kwamen om het leven en een burger raakte gewond.

Volgens TOLO heeft geen enkele groepering nog de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist.

Militanten zetten geïmproviseerde explosieven in om Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten aan te vallen, maar de meeste slachtoffers zijn burgers.

De UNAMA (United Nations Assistance Mission in Afghanistan) heeft zaterdag gemeld dat de afgelopen maand mei de meest dodelijke maand was voor Afghaanse burgers sinds 2007.

Er vielen 368 doden en 593 gewonden onder burgers. Groeperingen die tegen de Afghaanse regering strijden zijn verantwoordelijk voor 301 (82%) van de doden. Pro-regeringsstrijdkrachten zorgden voor 12 procent van de burgerslachtoffers.

In mei 2007 begon de UNAMA het aantal burgerslachtoffers bij te houden.

De UNAMA vreest dat het aantal slachtoffers onder de burgers de komende maanden verder toe zal nemen omdat in de zomers in Afghanistan het zwaarst wordt gevochten.

Bij een zelfmoordaanslag in de zuidoostelijke provincie Khost vielen zaterdag vier doden, waaronder een commandant van een snelle reactiemacht.

Een plaatsvervangend gouverneur overleefde zaterdag in de noordwestelijke provincie Badghis een aanslag met een op afstand bedienbare bom.

Twee politieagenten vonden zaterdag de dood en negen mensen raakten gewond bij twee explosies in de oostelijke provincie Laghman.

De VN meldde eerder dit jaar dat Afghanistan niet eerder zo onveilig is geweest sinds de val van het bewind van de Taliban eind 2001. In de loop van dit jaar is het geweld nog verder toegenomen.