Saturday, March 12, 2011

Karzai wil eind aanvallen NAVO-ISAF in Afghanistan, maar nuanceert uitspraak

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag gezegd dat hij wil dat de International Security Assistance Force (ISAF) stopt met operaties in Afghanistan. De Afghanen accepteren de burgerslachtoffers niet meer die vallen.

Karzai deed zijn uitlating in een emotionele redevoering in Asadabad, de hoofdstad van de provincie Kunar, tijdens een bezoek aan de families van de negen kinderen die eerder deze maand in de provincie omkwamen toen ze onder vuur werden genomen door een NAVO-helikopter.

De herdenkingsplechtigheid werd ook bijgewoond door generaal David M. Rodriguez, de tweede hoogste Amerikaanse generaal in rang in Afghanistan.

De kinderen waren brandhout aan het sprokkelen maar werden aangezien voor militanten.

De Amerikaanse ISAF-commandant generaal David Petraeus en de Amerikaanse president Obama boden hun verontschuldigingen aan voor de tragedie, maar Karzai vond dit onvoldoende.

De president zei dat het Afghaanse volk burgerslachtoffers niet langer accepteert: “We zijn een tolerant volk, maar onze tolerantie is op.”

Karzai ziet graag dat wordt opgetreden tegen extremisten in Pakistan, iets wat hij al vaker heeft gezegd.

Reactie NAVO
Amerikaanse functionarissen waren boos over de uitlatingen van Karzai, aldus een functionaris die sprak op basis van anonimiteit vanwege het geschil met de Afghaanse president, zo schrijft The New York Times.

De NAVO onthield zich van het geven van een officiële reactie.

Een NAVO-woordvoerder die zei dat hij alleen anoniem kon reageren wegens orders van zijn superieuren, verklaarde dat de NAVO de bezorgdheid van Karzai over burgerslachtoffers deelt. Hij zei: “We zullen doorgaan om het aantal burgerslachtoffers tot een minimum terug te brengen.”

Nuancering
De krant meldt dat Karzai later een verklaring gaf waarin hij zijn uitspraak nuanceerde. Hij zei “dat hij alleen verwees naar specifieke operaties die tot burgerslachtoffers hebben geleid”.

Aan de ISAF-veiligheidsmacht nemen 48 landen deel, die samen ruim 130.000 troepen leveren die de Afghaanse overheid moeten helpen om veiligheid te creëren in het land.

De BBC meldde onlangs dat de Afghanen het hoger opnemen wanneer er burgerslachtoffers vallen door toedoen van buitenlandse militairen, dan door de Taliban, ondanks dat er meer slachtoffers vallen door aanvallen van opstandelingen.

De Afghaanse burgerbevolking draagt volgens de Verenigde Naties de zwaarste last in de oorlog. Vorig jaar vonden 2.777 burgers de dood door gewelddadigheden die in verband staan met het conflict in het Aziatische land.