Thursday, March 10, 2011

NAVO schiet neef van president Karzai dood

Een achterneef van de Afghaanse president Karzai is woensdag door militairen van de International Security Assistance Force (ISAF) in de Zuid-Afghaanse plaats Karz gedood.

Dat heeft de halfbroer van Hamid Karzai, Ahmad Wali Karzai, bekendgemaakt. De neef werd doodgeschoten in de plaats Karz, in de zuidelijke provincie Kandahar, waar de familie Karzai oorspronkelijk vandaan komt. De naam Karzai betekent ook “afkomstig uit Karz”.

De buitenlandse troepen waren bezig met een operatie en de neef kwam naar buiten en werd doodgeschoten.

Yar Muhammad Khan was in zijn huis in de buurt van Kandahar toen hij dood werd geschoten tijdens een nachtelijke "raid".

De BBC meldt dat hij met een wapen naar buiten kwam en dood werd geschoten. Er was een operatie van buitenlandse militairen in de buurt.

Hij was boer en tussen de 60 en 65 jaar oud.

Het zou gaan om een vergissing.

De broer van Karzai heeft verklaard dat troepen van de NAVO het huis van Mohammad Karzai bestormden, hem doodden en zijn zoon gevangen namen. Mohammed Karzai was een stamleider.

In Karz heerst grote boosheid. De neef van Karzai was er een geliefde persoonlijkheid.

Als het om een vergissing gaat, het komt vaker voor dat de NAVO zicht vergist en de verkeerde mensen aanvalt.

Media melden dat het incident komt op een moment waarop er felle kritiek is van president Karzai en de Afghaanse bevolking op de vele burgerslachtoffers die door buitenlandse militairen in het land worden gemaakt. Maar deze kritiek is er al jaren.