Tuesday, May 27, 2008

Explosie in Farah doodt acht Afghaanse burgers

Door de explosie van een bermbom in het district Delaram in de provincie Farah in het westen van Afghanistan zijn dinsdagochtend zeker acht burgers gedood. De slachtoffers zaten in een minibus die op weg was naar Nimroz. Een burger raakte gewond.

De bom was geplaatst langs een weg die vaak wordt gebruikt door Afghaanse veiligheidsdiensten en buitenlandse soldaten.

De ontploffing vond plaats op een weg waar Afghaanse en buitenlandse soldaten de afgelopen maanden eerder te maken kregen met soortgelijke aanvallen en hinderlagen. De bus was op weg naar de naburige provincie Nimroz.

In de oostelijke provincie Logar ten zuiden van Kabul kwamen drie agenten en een burger om door een bomaanslag. Bij een aanval op de politie in Kandahar vonden 9 agenten de dood. In Paktia en Helmand werden Taliban gedood.

Volgens waarnemers hebben de Taliban hun activiteiten opgeschroefd nadat de strijd iets was afgenomen in de wintermaanden.

Op 15 mei kwamen in Farah 16 mensen om bij een zelfmoordaanval. Om het district Delaram werd vorig jaar ook gestreden tussen de Taliban en veiligheidsdiensten.

BBC-verslaggever Alastair Leithead meldt uit Kabul dat gedacht wordt dat de activiteiten van de Taliban in Nimroz zijn toegenomen doordat ze in toenemende mate onder druk zijn komen te staan van buitenlandse troepen in de provincie Helmand.