Sunday, May 11, 2008

Woede op buitenlandse soldaten in Nangarhar over burgerslachtoffers

Tientallen woedende Afghanen hebben zaterdag in de noordoostelijke provincie Nangarhar gedemonstreerd vanwege de dood vrijdag van drie burgers in het district Shinwar.

Ongeveer duizend mensen demonstreerden tegen de Verenigde Staten en blokkeerden daarom de hoofdweg naar Pakistan. Ze zeggen dat buitenlandse troepen vrijdag drie burgers hebben gedood.

Het Amerikaanse leger zei zaterdag dat bij het incident enkele opstandelingen werden gedood en negen opstandelingen werden gearresteerd.

Volgens het persbureau Associated Press droegen de betogers drie dode lichamen met zich mee tijdens hun protestmars.

Een getuige vertelde dat de burgers die werden gedood geen militanten waren of leden van de Taliban. Een buurman van de slachtoffers vertelde eveneens dat er burgers waren gedood.

Er werd verteld dat de doden een oudere man waren, die werd neergeschoten in een moskee, en twee mannen die werkten als chauffeur werden in hun huizen doodgeschoten.

Maar de coalitie zei dat ze militanten had gedood die militairen hadden aangevallen terwijl ze op zoek waren naar een netwerk van buitenlandse strijders. Negen mensen die worden verdacht van het verlenen van onderdak aan buitenlandse strijders werden gearresteerd.

Demonstratie
De BBC meldde dat de demonstratie vijf uur duurde. Het hoofd van de provincieraad zei dat de politie in de menigte vuurde en daardoor vonden twee mensen de dood. Een aantal anderen raakte gewond.

Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stelt een onderzoek in naar de toedracht van het gebeuren.

De politie opende zaterdag het vuur op de demonstranten. De gouverneur van Nangarhar heeft gezegd dat daarbij een dode en drie gewonden zijn gevallen. De gouverneur vertelt dus weer iets anders dan de politie.

Aan een verslaggever van het persbureau AFP werd een dode getoond waarvan demonstranten zeggen dat hij was omgekomen door de actie van de politie.

Andere demonstranten zeiden dat er drie demonstranten waren gedood, maar dat kon niet worden bevestigd. Zes deelnemers raakten bij de demonstratie gewond en hadden volgens een arts in het ziekenhuis schotwonden.

De politie zegt dat ze alleen maar in de lucht heeft gevuurd. Twee agenten raakten gewond.

Totdat de demonstratie uiteen werd gejaagd riepen de demonstranten leuzen tegen buitenlandse soldaten, de Amerikaanse president George Bush en de Afghaanse president Hamid Karzai.

De buitenlandse troepen worden er vaak van beschuldigd dat ze per vergissing burgers aanzien voor rebellen.

De coalitie zegt dat ze vrijdag werd aangevallen en haar recht op zelfverdediging gebruikte.

Het onderwerp burgerslachtoffers ligt volgens het persbureau AFP erg gevoelig. Veel Afghanen hebben hun vertrouwen verloren in de buitenlandse troepen die 7 jaar geleden de Taliban-regering hebben verdreven.

Er worden vaak verschillende lezingen gegeven van incidenten door de buitenlandse troepenmacht, Afghaanse functionarissen en burgers. Volgens de BBBC is het onmogelijk om de verschillende lezingen onafhankelijk te onderzoeken.

In de provincie Nangarhar is het erg onrustig. Er worden zelfmoordaanslagen gepleegd en aanvallen met bermbommen op het Afghaanse leger, functionarissen en de buitenlandse soldaten.

Veiligheidsdiensten zeggen dat er buitenlandse strijders bij zijn betrokken, zoals uit buurland Pakistan. Ook strijdgroepen van de Taliban die zich in Pakistan ophouden hebben aan Pakistaanse verslaggevers verteld dat ze aanvallen in Afghanistan uitvoeren.