Tuesday, October 7, 2008

3.200 Afghaanse burgers gedood door NATO en VS sinds 2005

Acties van de NAVO en de Verenigde Staten hebben sinds 2005 aan ongeveer 3.200 burgers in Afghanistan het leven gekost. Dit blijkt uit informatie die is verzameld door de Amerikaanse professor Marc W. Herold.

Herold maakte zijn onderzoek op 7 oktober bekend, de dag waarop 7 jaar geleden de aanval van een door de Verenigde Staten geleide Coalitie op Afghanistan begon.

Herold zegt dat andere groepen die zich bezighouden met burgerslachtoffers, zoals de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, met te lage cijfers komen.

Hij zegt verder dat de internationale militairen en de media weinig waarde hechten aan Afghaanse levens in het optekenen van gebeurtenissen.

Herolds leidt het Afghan Victim Memorial Project. Hij zegt dat zijn onderzoek aantoont dat er vanaf 2005 tot nu tussen de 2.699 en 3.273 burgers zijn gedood door direct toedoen van de internationale strijdkrachten in Afghanistan.

Het project is opgezet om de burgers te herdenken die na 11 september 2001 in Afghanistan zijn gedood door de Amerikaanse invasie, bezetting en bombardementen.

Hij zegt dat ook zijn cijfers te laag kunnen liggen, omdat er soms burgerslachtoffers door het leger worden aangeduid als militanten en er nog een onbekend aantal burgers aan hun verwondingen kunnen zijn bezweken.

Een Afghaanse legerwoordvoerder vertelde dat er bij slachtoffers wordt gekeken of ze een wapen bij zich droegen. Als ze een wapen droegen, dan worden ze tot de militanten gerekend. Maar traditioneel gezien zijn er in veel Afghaanse huishoudens wapens aanwezig.

De cijfers van Herold zijn gebaseerd op berichten in de media, rapportages van non-gouvernementele organisaties en ander onderzoek.

Herold is verbonden aan de universiteit van New Hampshire en is een specialist op het gebied van de economie van de Derde Wereld en sociale ontwikkeling.

Oorlogsmisdaden
De slachtoffers vallen voornamelijk door luchtaanvallen. Deze zijn 4 tot 10 maal zo dodelijk voor Afghaanse burgers als grondaanvallen.

De luchtaanvallen van de NAVO en de Verenigde Naties zijn volgens Herold een duidelijke schending van het oorlogsrecht, zoals vastgelegd in de Conventie van Geneve. Hij concludeert dan ook dat de NAVO en de VS schuldig zijn aan oorlogsmisdaden.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de buitenlandse troepen er vaak van beschuldigd dat ze acties bovendien niet goed coördineren met de Afghaanse autoriteiten en dat ze de levens van Afghanen als “goedkoop” beschouwen.

Herold betoogt dat de luchtaanvallen veiliger zijn voor piloten en grondtroepen, maar dat de burgerbevolking zwaar wordt getroffen.

Volgens de actiegroep "Is het hier oorlog" is Nederland verantwoordelijk voor zeker 300 doden onder de burgers. Daarnaast is bekend dat Nederlandse commandanten tegen de media liegen over burgerslachtoffers.

Oorlog
De Verenigde Staten besloten na de aanvallen van 11 september 2001, waarbij vier gekaapte vliegtuigen aanslagen in de VS uitvoerden, de hoofdverdachte hierachter aan te pakken.

De aanslagen werden toegeschreven aan Al-Qaida, een organisatie die wordt geleid door Osama bin Laden. Bin Laden zou op dat moment in Afghanistan zijn geweest waar hij onderdak kreeg van het Taliban-bewind van Mullah Mohammad Omar.

De Taliban weigerden Bin Laden aan de Verenigde Staten uit te leveren en al op 7 oktober 2001 begonnen de bombardementen op Afghanistan.

De Amerikanen legden bovendien contacten met krijgsheren in het land, die zich hadden verenigd in de Noordelijke Alliantie, en die nog steeds verzet boden tegen de veroveringsdrang en de overheersing van de Taliban. Naast de bombardementen stuurden de VS grondtroepen naar het land.

Binnen een paar maanden tijd was het bewind van de Taliban afgezet, stuk voor stuk vielen de grote steden in handen van de Afghaanse Alliantie. De Taliban leken verslagen.

Maar de laatste paar jaar hebben de Taliban zich gereorganiseerd en zijn ze in opstand tegen de regering in Kabul en de aanwezigheid van buitenlandse soldaten. Door gewelddadigheden zijn er de afgelopen 2,5 jaar al ongeveer 17.000 doden gevallen.

Nu blijkt dus uit onderzoek van Marc Herold dat er sinds 2005 door de NAVO en de VS 3.200 burgers zijn gedood, en dit terwijl de NAVO juist in Afghanistan anwezig moet zijn om burgers veiligheid te bieden.