Thursday, October 9, 2008

Opnieuw veel burgers en Taliban gedood in Uruzgan

Bij gevechten tussen de Taliban en een gezamenlijke patrouille van de Afghan National Security Forces (ANSF) en buitenlandse militairen zijn woensdag in de zuidelijke provincie Uruzgan 12 opstandelingen en 10 burgers gedood.

In andere Afghaanse provincies werden nog meer dan 20 opstandelingen gedood. De VS zeggen nu ook dat op 22 augustus in Azizabad 30 burgers omkwamen. Er worden steeds meer geluiden gehoord om te onderhandelen.

Uruzgan
De tien burgers in Uruzgan kwamen om het leven door een beschieting van de Taliban. Dit maakte het Amerikaanse leger donderdag bekend.

De strijd ontbrandde toen de gezamenlijke patrouille van de legermachten met mortiergranaten en raketgranaten in het district Shahidi Hassas onder vuur werden genomen. De aanval werd beantwoord met lichte wapens en artillerie. Hierbij vonden de 12 rebellen de dood.

Dorpsbewoners meldden dat er in een dorp in de buurt tien burgers omkwamen. Er raakten nog 6 kinderen en 3 vrouwen gewond.

De gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam, zei dat er 6 burgers werden gedood toen ze werden geraakt door een afgezwaaide raket die de opstandelingen af wilden vuren op de militairen.

Hij vertelde aan het persbureau AFP dat “de raket een huis raakte waarbij 6 burgers werden gedood, waaronder vrouwen en kinderen”.

Verklaringen die gouverneur Asadullah Hamdam aan de pers gaf zijn in het verleden niet altijd betrouwbaar gebleken.

De drie vrouwen en zes kinderen die gewond waren geraakt werden overgebracht naar een militair ziekenhuis voor behandeling.

Het Nederlandse ministerie van Defensie in Den Haag zei dat er werd gevochten in twee regio’s in het noorden van de provincie. De strijd hield een aantal dagen aan.

Aan de gevechten namen geen Nederlandse grondtroepen deel. Wel werd er Nederlandse luchtsteun ingezet waaraan F-16's vanaf Kandahar Air Field en Apaches van Kamp Holland deelnamen.

Verslaggevers zeggen vaak dat door de ontoegankelijkheid van gebieden waar wordt gevochten en de onveilige situatie het niet mogelijk is om gebeurtenissen onafhankelijk te controleren.

Zabul
De gezamenlijke Afghaanse en Coalitiestrijdkrachten hebben in de zuidoostelijke provincie Zabul 43 Taliban gedood. Dat maakte de Coalitie dinsdag bekend.

De slachting vond plaats in het district Qalat nadat een patrouille van de gezamenlijke strijdmacht was beschoten. De strijd zou zich hebben afgespeeld op 4 oktober.

Helmand
Bij een zogenoemde “schoonmaak-operatie” in het district Nad Ali in de zuidelijke provincie Helmand werden maandag zeker 15 Taliban gedood, aldus een verklaring van de Coalitie.

In het district Qadis in de noordwestelijke provincie Badghis vonden maandag volgens de plaatselijke politie drie militanten de dood nadat ze in gevecht waren geraakt met de politie.

Dit jaar zijn er door gewelddadigheden in Afghanistan al zeker 4.500 mensen gedood. Het merendeel van de doden zouden Taliban zijn.

Azizabad
Het Amerikaanse leger heeft intussen gezegd dat er bij hun aanval op 22 augustus op het dorp Azizabad in de westelijke provincie Herat 33 burgers werden gedood. Eerst werd beweerd dat het er 5 tot 7 waren.

Uit onderzoek van de VN, de Afghaanse overheid en de Afghaanse mensenrechtencommissie blijkt echter dat er 90 burgers werden omgebracht.

National Intelligence Estimate
Amerikaanse inlichtingendiensten maakten donderdag bekend dat de situatie in Afghanistan in een neerwaartse spiraal verkeert. De Taliban-strijders bedreigen de stabiliteit in het land.

Het volledige rapport, de National Intelligence Estimate (NIE) wordt pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november openbaargemaakt.

Maar een aantal regeringsfunctionarissen die het hebben bekeken vertelden over de inhoud ervan aan de New York Times.

Door opnieuw een ernstige verslechtering van de veiligheidssituatie wordt er nieuwe nadruk gelegd op onderhandelingen met de Taliban. Maar deze hebben bekendgemaakt daar niet toe bereid te zijn zolang er buitenlandse militairen in het land zijn.

Taliban gedood
In de provincie Helmand kwamen woensdag bij twee verschillende schermutselingen 18 rebellen om het leven. In de westelijke provincie Farah vonden woensdag 6 militanten om bij een operatie.

Dit jaar zijn er al ongeveer 1.500 burgers gedood. Zij kwamen om door toedoen van de buitenlandse strijdkrachten of de Taliban.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige tijd sinds het bewind van de Taliban eind 2001 van de macht werd gezet.

De commandant van de International Security Assistance Force (ISAF), de Amerikaanse generaal David McKiernan, zei donderdag opnieuw dat de uiteindelijke oplossing in Afghanistan op het politieke vlak moet liggen en niet op het militaire.

Hij vroeg onlangs opnieuw vier extra brigades voor Afghanistan om het hoofd te kunnen bieden aan de opstand. Drie brigades zijn al toegezegd en zullen tussen december en juni in Afghanistan arriveren.