Friday, October 24, 2008

Kai Eide veroordeelt recente aanvallen tegen burgers Afghanistan

De leider van de UNAMA-missie van de VN in Afghanistan, de Noor Kai Eide, heeft deze week de aanvallen op burgers van de laatste dagen in het door geweld geteisterde land scherp veroordeeld.

Maandag vond er een zelfmoordaanslag plaats bij de noordelijke stad Kunduz tegen ISAF-soldaten uit Duitsland waarbij naast twee Duitse militairen ook vijf kinderen de dood vonden.

Vorige week werden er 27 buspassagiers in koelen bloede vermoord in het district Maiwand in de zuidelijke provincie Kandahar.

In de hoofdstad Kabul werd de Brits-Zuid-Afrikaanse hulpverleenster Gayle Williams doodgeschoten. Zij werkte voor de hulporganisatie SERVE Afghanistan en zette zich vrijwillig en belangeloos in voor hulp aan mensen met een beperking.

De Taliban beschuldigden haar van het verspreiden van propaganda voor het christendom.

Voor al de drie aanvallen hebben de Taliban de verantwoordelijkheid opgeëist.

Eide zei dinsdag in een verklaring: “Ik heb de afgelopen maanden vaak benadrukt dat burgers goed beschermd moeten worden tijdens de strijd. Bij deze incidenten werd er niet gevochten.”

“het doel van dit soort aanslagen is het zaaien van angst onder de bredere bevolking. Ik veroordeel dit soort daden krachtig,” aldus de Speciale Gezant van de VN voor Afghanistan.

Ook Secretaris-Generaal Ban Ki-moon sprak zich uit tegen de moord op Williams. De VN kreeg de afgelopen week ook te maken met de moord op twee VN-medewerkers in het door geweld geteisterde Somalië.

Ban sprak zijn grote bezorgdheid uit over het toenemende geweld tegen hulpverleners in beide landen.

Oorlogsrecht
In artikel 48 van de Conventie van Geneve staat: “The Parties to the conflict shall at all times distinguish between the civilian population and combatants.”

Al de partijen in een conflict dienen dus altijd onderscheid te maken tussen de burgerbevolking en strijders. (Dit geldt niet alleen voor de legers, maar ook voor de Taliban).

Artikel 50 voegt daaraan toe: “The presence within the civilian population of individuals who do not come within the definition of civilian does nor deprive the population of its civilian character.”

Wanneer er zich dus figuren onder de burgers bevinden die niet als burger gedefinieerd kunnen worden, dan blijft de bevolking toch haar burgerlijke karakter behouden.

Dus als er Duitse soldaten in de buurt van kinderen zijn, dan blijft het toch een burgerdoelwit wanneer er een aanslag op uit wordt gevoerd.

Zie ook
Franz Josef Jung wil in Afghanistan blijven na dood ISAF-soldaten Duitsland
VN veroordelen moord op hulpverleenster in Afghanistan
Taliban doden tientallen passagiers van een bus in Maiwand in Zuid-Afghanistan
Top UN envoy deplores recent attacks against Afghan civilians