Thursday, October 16, 2008

Buitenlandse troepen brengen opnieuw veel burgers om in Nad e Ali in Afghanistan

Bij een luchtaanval in de provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn donderdag minstens 18 burgers gedood. Het gaat om 3 vrouwen en 15 kinderen. Er liggen nog burgers onder het puin.

De slachting vond plaats in het district Nad Ali. Woedende dorpsbewoners brachten de verminkte lichamen van de slachtoffers naar de provinciehoofdstad Lashkar Gah.

De nieuwe slachting onder de burgerbevolking vond plaats in een gebied waar Britse militairen opereren.

Een verslaggever van de BBC heeft de lijken gezien. Het gaat om drie vrouwen en 15 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 15 jaar.

Een woordvoerder van de ISAF laat in een reactie weten op de hoogte te zijn van een incident waarbij sprake is van een luchtaanval, maar beweert nog niet te kunnen bevestigen dat er burgerslachtoffers zijn gevallen, en stelt een onderzoek in.

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft de buitenlandse militairen veelvuldig opgeroepen om voorzichtig te zijn met de levens van Afghanen.

De buitenlandse troepen beschikken over onvoldoende soldaten op de grond waardoor ze sterkt afhankelijk zijn van luchtsteun. Deze is ook veel minder gevaarlijk voor ze, maar des te dodelijker voor burgers die ze eigenlijk juist moeten beschermen in Afghanistan.

Op 22 augustus werden bij aanvallen van buitenlandse troepen 90 burgers omgebracht in het dorp Azizabad in de westelijke provincie Herat. De Verenigde Staten zeggen echter dat ze daar 33 burgers hebben gedood.

Aanvankelijk zei het Amerikaanse leger dat er een burgerslachtoffers waren gevallen. later werden er 5 tot 7 burgerdoden toegegeven. Nu zijn dat er dus 33.

De Afghaanse overheid meldde dat er helemaal geen taliban werden gedood. De bevelhebber van het Afghaanse leger in West Afghanistan, generaal Jalandar Shah Behnam, werd zelfs op staande voet ontslagen omdat hij informatie had achtergehouden.

De Amerikaanse onderzoeker Marc Herold zegt dat de NAVO en de Verenigde Staten oorlogsmisdaden begaan. Ze maken onder meer geen onderscheid tussen burgers en vijandelijke strijders. Hiermee schenden ze de Conventie van Geneve.

Sinds 2005 zijn er ongeveer 3.200 burgers in Afghanistan gedood door buitenlandse soldaten. Vooral hun luchtaanvallen, die ze halsstarrig “precisiebombardementen” blijven noemen, zijn bijzonder dodelijk voor de burgerbevolking.

Op 20 oktober gaf de ISAF een verklaring uit waarin werd toegegeven dat ze burgers om het leven hadden gebracht. Er wordt hierin gesproken van “enkele slachtoffers”, terwijl de BBC melding maakt van zeker 18 doden en mensen die nog onder het puin liggen.
ISAF en Groot-Brittanniƫ erkennen burgerslachtoffers bij aanval op Nad-e-Ali