Tuesday, October 14, 2008

Burgers omgekomen door bermbommen in Uruzgan en Ghazni

Bij een aanslag met een bermbom in Uruzgan in Zuid-Afghanistan zijn dinsdag zeker 9 burgers gedood, waaronder 3 kinderen. Bij een explosie in de oostelijke provincie Ghazni vonden maandag 6 burgers de dood.

Bij de aanslag in Uruzgan raakten volgens politiecommandant Guma Gul Himat ook 6 burgers gewond.

De aanslag vond plaats in het gebied Anar Joy, ten noordoosten van de plaats Deh Rawod. De slachtoffers zaten volgens de politiechef in een minibus die op weg was naar het centrum van Deh Rawod. Het zou gaan om een bermbom die op afstand kon worden bestuurd.

Nederlandse soldaten waren al naar een explosie gegaan waarbij een man gewond was geraakt. Toen ze daar waren hoorden ze de tweede ontploffing.

De gewonden werden volgen Himat door de Afghaanse politie naar het provincieziekenhuis overgebracht. De politie is naar Anar Joy gegaan in een poging om de aanslagplegers te grijpen.

Hij schreef de aanslag toe aan “de vijanden van Afghanistan”.

Veel media zeggen dat daarmee de Taliban worden aangeduid, maar ondertussen is het een bont gezelschap van militanten, criminelen, 10-dollar-strijders, buitenlandse huurlingen geworden.

De aanslag zou nog niet zijn opgeëist. Van de Taliban is bekend dat ze dat vaak niet doen wanneer er burgerslachtoffers vallen. Met bermbommen willen ze juist buitenlandse militairen, de veiligheidsdiensten of hoogwaardigheidbekleders treffen.

Ghazni
Op maandag kwamen 6 burgers om het leven toen hun minibus door een bermbom werd geraakt in het district Zana Khan in de oostelijke provincie Ghazni. Er vielen door deze explosie ook twee gewonden, aldus de Afghaanse autoriteiten.

Afghanistan beleeft de bloedigste tijd sinds het bewind van de Taloban eind 2001 werd afgezet. Dit jaar zijn er al meer dan 4.700 mensen gedood. Volgens de VN vielen er in de eerste 7 maanden van dit jaar al ongeveer 1.500 doden onder de burgers.