Friday, November 14, 2008

Veel Afghaanse burgers en Amerikaan gedood bij zelfmoordaanslag in Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval op een konvooi van de Coalitie in het oosten van Afghanistan zijn donderdag burgerdoden gevallen Ook een Amerikaanse soldaat vond de dood. Er vielen meer dan 50 gewonden.

De aanval werd uitgevoerd in het district Batikot, zo meldde gouverneur Gulagha Sherzai. Batikot ligt in de buurt van de Jalalabad, de hoofdstad van de onrustige provincie Nangarhar, bij de grens met Pakistan.

Het Amerikaanse leger maakte de dood van de militair bekend en zei dat er 58 gewonden waren gevallen.

Gouverneur Sherzai sprak over 8 doden en 75 gewonden.

Het Amerikaanse leger gaf eerst 20 dodelijke slachtoffers onder de burgers op. Het aantal doden dat door Afghaanse functionarissen werd opgegeven lag dus lager.

De zelfmoordaanvaller reed met een bomauto in op het konvooi dat zich juist in de buurt bevond van een veemarkt waar veel mensen aanwezig waren.

Het Amerikaanse leger gaf eerst 20 dodelijke slachtoffers onder de burgers op. Het aantal doden dat door Afghaanse functionarissen werd opgegeven lag dus lager.

Het is niet ongebruikelijk dat er tegenstrijdige verklaringen over situaties worden gegeven door woordvoerders van verschillende betrokkenen.

Een fotograaf van de Associated Press verklaarde dat een Amerikaans voertuig, twee burgervoertuigen en twee riksjas werden verwoest.

Met de dood van de soldaat is het totale aantal buitenlandse dodelijke slachtoffers deze maand op 6 uitgekomen. Donderdag sneuvelden er ook twee Britse mariniers in de zuidelijke provincie Helmand. Het waren Ieren die in het Britse leger dienden.

Volgens een telling van de Verenigde Naties zijn er dit jaar al minstens 1.450 Afghaanse burgers omgekomen door gewelddadigheden.