Saturday, November 29, 2008

Woedende menigte schreeuwt “dood aan Bush” na dood van kind in Kabul

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdag rellen uitgebroken na een chaotisch incident waarbij Amerikaanse en Britse troepen betrokken waren.

Een Amerikaanse pantserwagen botste tegen een minibus die daardoor een slagerij binnenreed. Dat hebben media in Afghanistan bekendgemaakt.

Een woedende menigte schreeuwde “dood aan Bush” en omsingelde een buitenlands konvooi.

Een Amerikaanse pantserwagen die over Jalalabad Road reed in de wijk Hotkhail (Hot Khil) botste tegen een minibus die gevuld was met Afghanen.

Volgens ooggetuigen haastte het Amerikaanse konvooi zich weg toen de minibus de macht over het stuur verloor en een slagerij binnenramde.

Er kwam iemand ter plaatse om het leven. Een tegenstrijdig bericht meldt dat Amerikaanse troepen op de wagen hebben geschoten waardoor het ongeluk werd veroorzaakt.

Shara Jan, een bewoner van Hotkhail, vertelde aan het Afghaanse persbureau Qoqnoos dat zijn 12-jarige zoontje werd gedood in de paniek die ontstond.

Een konvooi met buitenlandse contractarbeider dat achter het Amerikaanse konvooi reed werd vlug omsingeld door een woedende menigte mensen.

Een eenheid Britse mariniers werd naar de plek des onheils gestuurd om de burgercontractarbeiders te ontzetten.

De uitzinnige demonstranten schreeuwden “dood aan Bush” en gooiden met flessen en trokken zich later terug.

Een woordvoerder van de ISAF verklaarde “dat er geen leden van deze patrouille tijdens het incident hun vuurwapens hebben gebruikt om te schieten”.

Maar de politiecommandant van Kabul, Mohammad Ayoub Salangi, zei volgens Quqnoos: “De [Britse] troepen openden het vuur en hebben daarbij een burger gedood en drie verwond.”

Quqnoos noemde dit “het laatste van de beschamende incidenten voor de buitenlandse militairen in Afghanistan waardoor Afghaanse burgers zich bedreigd voelen door deze troepen die een mandaat hebben van de Verenigde Naties om hen te beschermen”.

Woensdag zei NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer nog tegen journalisten in de Afghaanse hoofdstad dat “elke burgerdode er een te veel is”.

Het zijn woorden die De Hoop Scheffer veelvuldig heeft uitgesproken maar cijfers van de VN toonden eerder dit jaar aan dat er meer burgers in Afghanistan door buitenlandse soldaten worden gedood dan ooit sinds het bewind van de Taliban eind 2001 was afgezet.

Excuses
Tijdens de gezamenlijke persconferentie van woensdag met president Hamid Karzai verontschuldigde de NAVO-chef zich voor de burgerslachtoffers die er in het land vallen door toedoen van buitenlandse troepen.

Hij zei opnieuw: “Geen enkele militair van de NAVO vertrekt om burgers te doden. De meeste burgers worden gedood door de Taliban die hen als levend schild gebruiken.”

De Hoop Scheffer heeft de gewoonte om te zeggen dat de Taliban ook verantwoordelijk zijn voor slachtoffers onder de burgers wanneer hij op zijn verantwoordelijkheid wordt aangesproken.

Tijdens de bijeenkomst werd gesuggereerd dat de NAVO zich gedraagt zoals de Russen dat deden toen ze Afghanistan van 1979 tot 1989 bezetten.

Maar de Hoop Scheffer zei “dat er geen vergelijking valt te trekken. Dit is een missie die een mandaat heeft van de VN maar we kunnen het beter doen”.

Verschillende malen hebben buitenlandse aanvallen veel slachtoffers onder de burgers gemaakt. Een aantal keer werd een bruiloftsfeest aangevallen. In augustus werden in de noordelijke provincie Herat 91 burgers gedood bij een bombardement.