Wednesday, November 5, 2008

Tientallen burgerdoden door buitenlandse luchtaanval in Shah Wali Kot in Zuid-Afghanistan

Bij luchtaanvallen in het district Shah Wali Kot in de zuidelijke provincie Kandahar zijn zeker 37 burgers gedood. De aanval zou zijn uitgevoerd door de Amerikanen. Onder de doden zijn 10 vrouwen en 23 kinderen.

Grondtroepen uit de VS waren in gevechten verwikkeld met de Taliban. De Amerikanen vroegen om luchtsteun en een huis waar een bruiloft werd gevierd werd getroffen.

Strijders van de Taliban zouden in de buurt van het huis dekking hebben gezocht. Toen de luchtaanvallen werden uitgevoerd werd het huis getroffen van de bruiloftsgasten.

Afghaanse media melden dat dorpsbewoners tegen persagentschappen hebben gezegd dat “de bommen de plaats raakten waar de vrouwen zich bevonden tijdens het huwelijksfeest”. Ze hebben 50 dode lichamen geteld.

De politiechef van Kandahar beweert dat strijdkrachten van de Coalitie dinsdagnacht een bijeenkomst van 300 Taliban-strijders aanvielen, maar hij zou nog niets hebben gezegd over burgerslachtoffers.

Amerikaanse functionarissen hebben intussen toegegeven dat er burgers zijn gedood. De luchtaanval zou maandag of dinsdag zijn uitgevoerd.

Er werden 6 tot 7 huizen gebombardeerd in het dorp Wech Baghtu.

“De Amerikanen omsingelden het dorp en hielden van twee uur in de middag tot middernacht het dorp onder vuur vanuit helikopters, gevechtsvliegtuigen en grondtroepen,” zo vertelde Abdul Jalil, een dorpsbewoner, aan AFP.

Dorpsbewoners toonden aan verslaggevers een grote compound die veranderd was in puin door de aanvallen. Lichaamsdelen en bloedsporen lagen in de buurt.

Ook Hamid Karzai bevestigde dat er slachtoffers onder de burgerbevolking waren gevallen. Volgens hem gaat het om 40 doden en werd het bombardement maandag uitgevoerd.

Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat er samen met het Afghaanse ministerie van Binnenlandse zaken een onderzoek wordt ingesteld naar de gebeurtenissen van 3 november in het dorp Wech Baghtu.

Commandant Jeff Bender, plaatsvervangend officier van publieksvoorlichting van het Amerikaanse leger in Afghanistan zei: “Ondanks dat de feiten onduidelijk zijn, nemen we onze verantwoordelijkheid erg serieus om de Afghaanse bevolking te beschermen.”

Hij vervolgde: “We vermijden omstandigheden waarbij niet-strijders in gevaar komen.”

Bender zei verder: “Wanneer er onschuldige burgers werden gedood tijdens deze operatie, spijt ons dat en brengen wij onze condoleances over aan de families en de Afghaanse bevolking."

“Er is personeel van de Coalitie naar de plaats waar de tragedie zich afspeelde gegaan om snel de situatie te onderzoeken en de nodige maatregelen te treffen,” aldus de publieksvoorlichter van de troepen.

Het zijn steeds dezelfde woorden die er door legerwoordvoerders worden gebruikt wanneer er weer burgerdoden vallen.

Verslaggevers melden vaak dat het moeilijk is om onafhankelijke informatie te verzamelen vanwege de ontoegankelijkheid van gebieden en de slechte veiligheidssituatie.

De buitenlandse troepen krijgen vaak het verwijt te horen dat ze acties niet goed coördineren met de Afghaanse autoriteiten en dat ze roekeloos omspringen met de levens van Afghaanse burgers.

Obama
President Hamid Karzai sprak woorden richting de nieuwe Amerikaanse president Barrack Obama.

Hij zei: “We kunnen de strijd tegen het terrorisme niet winnen met luchtaanvallen.” Karzai heeft vaker zware kritiek geuit over de dood van burgers door bombardementen van de buitenlandse troepen in zijn land.

Taliban-woordvoerder Qari Yousuf Ahmadi zei tegen de BBC dat er “noch blijdschap noch rouw in de gelederen van de taliban over de verkiezing van Barack Obama” is.

Hij adviseerde Obama om geen extra troepen naar Afghanistan te sturen. Obama heeft eerder gezegd dat hij er een voorstender van is dat er meer Amerikaanse soldaten naar Afghanistan gaan.

Oorlogsmisdaden
Volgens de Amerikaanse professor Marc Herold, die onderzoek verricht naar burgerslachtoffers, begaan de NAVO en de Amerikanen oorlogsmisdaden.

Zo overtreden ze de artikelen 48 en 50 van de Conventie van Geneve, waarin onder meer staat dat “als er zich strijders onder de burgers bevinden, het toch een burgerobject blijft.

Sinds 1 november is de Nederlandse generaal-majoor Mart de Kruif bevelhebber van het Regionaal Commando Zuid van de de ISAF-veiligheidsmacht in Afghanistan.

Het is vaak niet helemaal duidelijk of acties worden uitgevoerd door de ISAF of de Internationale Coalitie die door de Amerikanen wordt geleid.

Na de slachtpartij in Azizabad van 2 augustus, waarbij 91 burgers omkwamen, verschenen er verklaringen van de Coalitie en van de NAVO.

Generaal-majoor Mart de Kruif zei voor aanvang van zijn bevelvoering over het zuiden dat hij ook wel zeggingsschap zou hebben over de Coalitiestrijdkrachten in zijn regio.

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er dit jaar al ongeveer 1.500 burgers in Afghanistan om het leven gekomen. 577 burgers vonden de dood door toedoen van de Afghaanse en buitenlandse strijdkrachten.