Wednesday, November 5, 2008

Amerikaanse burger schiet Afghaan dood in Zuid-Afghanistan

Tijdens een meningsverschil in het zuiden van Afghanistan heeft een Amerikaan woensdagochtend een Afghaanse burger doodgeschoten nadat die een landgenoot van de schutter in brand had gestoken.

Dat maakte het Amerikaanse leger woensdag bekend. De plaatselijke bewoner zou zijn neergeschoten nadat hij een brandbare vloeistof over een andere Amerikaanse burger had gegooid.

De Amerikaan liep ernstige brandwonden op en werd overgebracht naar het dichtstbijzijnde hospitaal van de Coalitie.

Naar de gebeurtenis wordt een onderzoek ingesteld. De Coalitie maakte niet de exacte plaats bekend waar het incident zich afspeelde.

De International Security Assistance Force (ISAF) maakte dinsdag al bekend dat er bij een incident in Maywand in de zuidelijke provincie Kandahar een burger ernstige brandwonden had opgelopen en dat de aanvaller was gedood.

De details van de gebeurtenis zouden nog onbekend zijn en er werd gemeld dat er een onderzoek zou worden ingesteld. Later zou er meer informatie worden verstrekt.

Maywand staat bekend als een zeer gevaarlijke plaats en als een bolwerk van de Taliban.

Het is de laatste tijd vaker voorgekomen dat mensen zich tegen buitenlanders in Afghanistan richten. Twee weken geleden werd een Brits-Zuid-Afrikaanse hulpverleenster doodgeschoten in Kabul.

Er vinden ook steeds meer ontvoeringen plaats van hulpverleners in het land.

Eveneens in de hoofdstad werden tien dagen geleden twee buitenlanders die voor DHL in Afghanistan werkzaam zijn vermoord. De dader zou een beveiliger zijn geweest die juist voor DHL werkte.