Monday, November 10, 2008

Amerikanen doden 14 Afghaanse beveiligers in Khost in Oost-Afghanistan

Tijdens een schietpartij in de Oost-Afghaanse provincie Khost hebben Coalitie-troepen uit de Verenigde Staten zondag 14 bewakers omgebracht. Dat heeft de gouverneur van de provincie verklaard.

Een woordvoerder van de door de Amerikanen geleide Coalitiemacht bevestigde dat militairen uit de VS 14 mensen hebben gedood nadat ze zondag het vuur hadden geopend op Taliban-militanten.

De Amerikanen zouden voertuigen hebben gevolgd. “De inzittenden stapten uit met raketwerpers en openden het vuur,” aldus de Amerikaanse legerwoordvoerder.

De Coalitie hield naar eigen zeggen drie verdachte voertuigen aan op een weg in het noordoosten van het district Khost. De inzittenden begonnen te schieten.

De Coalitie schoot terug met geweervuur en vanuit een helikopter. Er vonden explosies plaats in de voertuigen. De 14 gewapende mannen werden gedood. In de voertuigen werden talrijke patroonhouders en lichte wapens gevonden.

De gouverneur van Khost vertelde echter een ander verhaal. Volgens hem waren al de inzittenden beveiligers die werkten voor een bouwbedrijf dat daar aan een weg werkt.

“Niemand van hen leeft nog om het na te vertellen, maar ik weet dat het geen Taliban zijn. Het waren bewakers die aan het werk zijn voor 250 dollar per maand,” zo vertelde gouverneur Arsallah Jamal aan het persbureau AFP.

Het Amerikaanse leger en het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken stellen een onderzoek in naar de tragische gebeurtenis, zo meldt de Coalitie.

In de oorlog in Afghanistan zijn er tal van dit soort incidenten geweest. Volgens de Amerikaanse onderzoeker Marc Herold hebben buitenlandse soldaten sinds 2005 3.200 Afghaanse burgers gedood.

Vorige week brachten Coalitiestrijdkrachten een 40-tal burgers om het leven bij een aanval in het district Shah Wali Kot in de provincie Kandahar. In augustus werden bij een bombardement 91 burgers afgeslacht in het dorp Azizabad in de westelijke provincie Herat.

Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai coördineren de buitenlandse troepen hun acties niet goed met de Afghaanse autoriteiten en drijven dit soort gebeurtenissen een wig tussen hem, de buitenlandse legermachten en de bevolking.

Zie ook
Veel meer burgerdoden bij bombardement op bruiloft in Shah Wali Kot in Kandahar