Thursday, November 6, 2008

Opnieuw veel burgerslachtoffers bij bombardement in Afghanistan

In het district Ghormach in de provincie Badghis in het noordwesten van Afghanistan zijn bij een luchtaanval van Amerikaanse troepen 7 burgers gedood. Er wordt ook een aantal van 30 genoemd.

De aanval volgde op een beschieting op Afghaanse en Amerikaanse soldaten door de Taliban waarna de luchtsteun werd ingeroepen. Daarbij kwamen ook 15 Taliban om het leven.

Bij de strijd waren volgens het Amerikaanse leger eenheden van de Coalitie, de NAVO en het Afghaanse leger betrokken.

De strijd zou uren hebben geduurd en er werden verschillende compounds gebombardeerd door toestellen van de NAVO.

Het aantal van 7 doden onder de burgerbevolking werd opgegeven door Abdullah Waqif, de gouverneur van de provincie Badghis. Maar volgens Dawlat Osmani, het hoofd van de provincieraad, kwamen er ongeveer 30 burgers om het leven.

Onder de doden bevinden zich vrouwen en kinderen.

Het Amerikaanse leger heeft gezegd een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenis.

Maandag werden er bij en Amerikaanse luchtaanval op het dorp Wech Baghtu in het district Shah Wali Kot in de zuidelijke provincie Kandahar volgens president Hamid Karzai 40 burgers gedood en raakten er 28 gewond.

Toename luchtsteun
De buitenlandse troepen zetten veelvuldig luchtsteun in om hun troepen op de grond te helpen, maar daarbij komen ook veel burgers om het leven.

Het aantal missies in de lucht om Amerikaanse grondtroepen te ondersteunen is dit jaar met 31 procent toegenomen. De toenemende afhankelijkheid van luchtsteun vergroot het risico op doden en gewonden onder de burgerbevolking.

De oorlog in Afghanistan duurt nu al langer dan 7 jaar maar het land is volgens de Afghaanse regering en de VN nog niet eerder zo onveilig geweest als nu. Bij gewelddadigheden zijn dit jaar al meer dan 5.300 doden gevallen.

Zie ook
Tientallen burgerdoden door buitenlandse luchtaanval in Shah Wali Kot in Zuid-Afghanistan