Monday, June 23, 2008

“Burgers gedood door buitenlanders in Nangarhar”

In de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan hebben mensen gedemonstreerd. Functionarissen zeggen dat een man en zijn vierjarige zoontje zijn gedood in een gevecht tussen militanten en troepen die door de Verenigde Staten worden geleid.

Een helikopter van de coalitie raakte een huis waardoor de man en zijn vierjarige zoontje de dood vonden.

Een paar honderd dorpsbewoners protesteerden maandag in het district Khogyani in de provincie Nangarhar en beschuldigden de door de VS geleide troepen van de dood van de burgers.

Een verslaggever van de BBC zei vanuit de provinciehoofdstad Jalalabad dat er tussen de 200 en 300 mensen de straat op gingen. Ze riepen leuzen als “dood aan de Amerikanen”.

Ze willen dat de buitenlanders het gebied verlaten en eisen dat er compensatie wordt betaald voor de dood van de twee mensen. De coalitie kon geen burgerdoden bevestigen.

Gouverneur Zalmi Khan van het district vertelde aan de Britse omroep “dat een gezamenlijk Afghaans-Amerikaans konvooi in een hinderlaag liep van de Taliban. Veiligheidsdiensten schoten terug en doodden een Taliban. Drie anderen sloegen op de vlucht”.

“Als gevolg van het vuurgevecht kwamen een kind en zijn vader om het leven. We weten niet door wiens vuur ze zijn gedood.”

BBC-verslaggever Bilal Sarwary vertelde uit Kabul dat Khogyani een afgelegen en bergachtig gebied is aan de grens met Pakistan.

Hij zei dat er vaker demonstraties zijn geweest tegen de buitenlandse strijdkrachten toen er papavervelden moesten worden geruimd.

De coalitie zegt dat er een militant is gedood en dat er een werkplaats voor explosieven is ontmanteld door de International Security Assistance Force langs een weg in Khogyani.

ISAF-soldaten merkten vier mannen op die aan het graven waren langs de openbare weg. Toen de militairen op onderzoek uitgingen werden ze onder vuur genomen.

De ISAF schoot terug en riep luchtsteun in van aanvalshelikopters. Het treffen vond plaats buiten bewoond gebied, aldus de door de NAVO-geleide troepenmacht.

Er werd materiaal gevonden voor het maken van geïmproviseerde explosieven, waaronder mortieren, artilleriegranaten en geweerpatronen, een drukplaat en batterij, alsmede een pistool op de plaats waar werd gegraven.

Het komt veelvuldig voor dat Afghaanse functionarissen, buitenlandse militairen en burgers een verschillende lezing geven van een situatie.