Monday, June 30, 2008

Opnieuw veel burgers onder tientallen dodelijke slachtoffers in Afghanistan

Bij gewelddadigheden in verschillende delen van Afghanistan zijn opnieuw burgers om het leven gekomen. Ook werden er in Nimroz tientallen Taliban gedood en verloren agenten, soldaten en vermeende spionnen het leven.

Ghulam Dastagir Azad, de gouverneur van de zuidwestelijke provincie Nimroz, zei dat coalitietroepen die werden ondersteund door luchtaanvallen achter verdachte Taliban aanzaten die bermbommen aan het leggen waren.

Er werden volgens hem 33 mensen omgebracht. Dit waren 28 Taliban en 5 burgers. Volgens de gouverneur vertelden plaatselijke bewoners dat er acht burgers werden gedood.

De Taliban vielen in het gewelddadige district Khas Rodh eerst een politiepost aan, zo vertelde hij aan het persbureau AFP. Tijdens de strijd werden 5 Taliban gedood en raakten er 3 gewond.

Daarna vielen de opstandelingen een ander gebied aan en ze werden vanuit de lucht onder vuur genomen door toestellen van de door de VS geleide coalitie.

Volgens de gouverneur kwamen daarbij 28 militanten om en raakten er veel gewond. Onder de doden bevinden zich volgens de gouverneur 3 commandanten.

Een woordvoerder van de Taliban verklaarde dat er 22 burgers om het leven werden gebracht.

De coalitie maakte geen melding van burgerslachtoffers. De Taliban zeiden dat al de slachtoffers burgers waren.

De coalitie maakte melding van “verschillende militanten” die zondag werden omgebracht om activiteiten van militanten uit te schakelen. Er werd ook iemand gearresteerd.

De coalitie identificeerde talrijke opstandelingen die gewapend waren met AK-47’s, raketgranaten en handgranaten. De coalitie heeft ze daarna gedood met lichte wapens.

Twee groepen gewapende militanten kwamen daarna op de strijdmacht af en zij werden gedood door luchtaanvallen, aldus een woordvoerder van de coalitie.

Coalitietroepen doorzochten compounds in Khas Rodh (Khas Rod) op zoek naar een Taliban-commandant die betrokken is bij zelfmoordaanvallen.

De strijdmacht vond veel AK-47 machinegeweren, munitievesten, munitie, raketgranaatkoppen, granaten en materiaal om bommen van te maken. De wapens werden vernietigd om ervoor te zorgen dat ze in de toekomst niet kunnen worden gebruikt.

Amerikanen omgekomen
Bij een ongeluk in het district Arghandab in de zuidelijke provincie Kandahar vonden drie Amerikanen de dood. Hun voertuig tuimelde in de bedding van een rivier. (Opnieuw drie coalitiemilitairen omgekomen in Afghanistan)

“Spionnen” vermoord in Kapisa
In de noordoostelijke provincie Kapisa hebben de Taliban maandag twee mensen omgebracht en een verwond die ze beschuldigden van spionage voor buitenlandse troepen.
(“Spionnen” vermoord in Kapisa)

Wardak
Bij een explosies in de eveneens zwaar door gewelddadigheden geteisterde oostelijke provincie Wardak kwamen volgens functionarissen nog minstens 4 burgers om. De slachtoffers waren een moeder en haar drie zoons.

De mannen maakten volgens een Afghaanse functionaris een bom die tot ontploffing kwam. Een tienermeisje raakte gewond.

Het afgelopen weekeind hebben Afghaanse troepen en de NAVO een offensief ingezet in Wardak. Volgens verschillende bronnen wordt het steeds onrustiger in de provincie die grenst aan Kabul.

Paktia
In de zuidoostelijke provincie Paktia werden maandag in het district Zurmat vier burgers gedood, twee agenten raakten gewond, bij zeker drie ontploffingen van bermbommen. Zondag vonden door een bermbom in Zurmat twee Afghaanse soldaten de dood.

School in brand
Het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat er zondag in het dorp Malakhai in de provincie Sar-i-Pul in het noorden van het land een basisschool in brand is gestoken. Al het onderwijsmateriaal vloog in vuur en vlam. De aanval wordt toegeschreven aan de Taliban.

De opstand van de Taliban grijpt in Afghanistan wild om zich heen. De militante islamistische beweging zet volgens waarnemers en militaire commandanten steeds vaker bermbommen en zelfmoordaanvallen in de strijd tegen de regering en de buitenlandse troepen in.

Volgens een telling van de Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 2.000 dodelijke slachtoffers gevallen door gewelddadigheden in het al dertig jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Aziatische land.

De Verenigde Naties maakten zondag bekend dat er in het eerste half jaar van 2008 bijna 700 burgers de dood vonden door aanvallen van de Taliban en de buitenlandse soldaten. In dezelfde periode in 2007 waren dat er 430.

Volgens deskundigen moeten de Taliban in staat worden geacht om hun opstand nog jarenlang vol te houden. Ze zouden daarbij steun krijgen uit buurland Pakistan, van Al-qaida en buitenlandse strijders.