Monday, June 23, 2008

Opnieuw burgers gedood bij aanslagen Afghanistan

Bij een zelfmoordaanslag in het district Shindand in de provincie Herat zijn vier burgers omgekomen. Bij een raketinslag in Khost vonden drie kinderen en een vrouw de dood. Bij de ontploffing van een bermbom in Khost kwamen drie burgers om.

De politiechef van Herat vertelde aan de BBC dat de aanslagpleger in de buurt probeerde te komen van militairen. “Hij blies zichzelf op en doodde vier onschuldige burgers”, aldus generaal Jumma Adil. Er raakten nog veel meer burgers gewond.

Afghaanse media melden dat er vijf burgers zijn gedood en 19 gewond bij de aanval. De aanslagpleger blies zichzelf op in een drukke bazaar van Azizabad. Hij had het gemunt op een konvooi van de NAVO-ISAF-troepen.

Gouverneur Haji Lal Mohammad zei dat er vijf burgers werden gedood. 19 burgers raakten gewond bij de explosie.

De politie schrijft de aanslag toe “aan de vijanden van Afghanistan”. De laatste tijd vinden er vrijwel dagelijks zelfmoordaanvallen plaats in het Aziatische land.

Raketten die vanuit Pakistan werden afgevuurd hebben een bebouwing geraakt waar burgers wonen. Hierbij kwamen zaterdag vier mensen om het leven.

Khost
Een vrouw en drie kinderen vonden de dood toen projectielen werden afgevuurd richting een grote basis van de NAVO in de oostelijke provincie Khost.

Buitenlandse troepen en militanten leverden een vuurgevecht aan de Afghaanse kant van de grens. Het Pakistaanse leger zegt ook op de militanten te hebben gevuurd aan de grens met Noord-Waziristan.

Kort na middernacht werden er dertien raketten afgevuurd vanaf Afghaans grondgebied op de ISAF-basis. Een raket trof doel maar niemand raakte gewond. ISAF vuurde terug met artilleriegeschut en vanuit de lucht.

Daarna vond er een tweede aanval plaats met 5 raketten vanuit Pakistan. Minstens een raket trof het dorpje Kundai waarbij drie burgers werden gedood, aldus een woordvoerder van de NAVO.

ISAF schoot uit zelfverdediging met artillerievuur terug op de locatie van de tweede raketaanval ongeveer 300 meter in Pakistan. Het Pakistaanse leger werd meteen van de situatie op de hoogte gebracht toen de ISAF onder vuur kwam te liggen.

Pakistan ontkent dat het op Afghaans grondgebied heeft geschoten en zegt dat de raketten afkomstig kunnen zijn van rebellen.

Yaqoubi
In het district Yaqoubi (Yaqubi) in de gewelddadige provincie Khost vonden drie burgers de dood toen een bermbom een particuliere auto trof. Onder de doden is een vrouw.

Volgens verslaggevers gaan de Taliban steeds meer over op het gebruiken van bermbommen en zelfmoordaanslagen in hun strijd tegen de regering van Afghanistan en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.

Maar bij dit soort aanslagen komen ook veel burgers om het leven. Anderzijds komen burgers om door aanvallen van buitenlandse militairen. De burgers bevinden zich als het ware tussen twee vuren.

Vorig jaar vielen er volgens de Verenigde Naties 1.500 doden onder de burgerbevolking. In de eerste vier maanden van dit jaar was het getal al opgelopen tot ongeveer 500.