Friday, June 13, 2008

Coalitie doodt vrouw en opstandelingen in Paktia in Oost-Afghanistan

In het district Zurmat in de oostelijke provincie Paktia zijn donderdag bij een operatie van de internationale coalitie een vrouw en verschillende opstandelingen gedood. De vrouw wordt door de coalitie tot burgerslachtoffers gerekend.

De coalitie zei in een verklaring dat haar militairen werden aangevallen toen ze compounds doorzochten op zoek naar twee vermoedelijke opstandelingenleiders die achter aanvallen zitten van buitenlandse strijders op het Afghaanse leger en de coalitie.

Toen ze vanuit een compound onder vuur werd genomen besloot de coalitie luchtaanvallen uit te gaan voeren.

Verschillende militanten en een vrouw die zich in het gebouw bevonden van waaruit werd geschoten werden gedood.

Daarnaast zou een rebel volgens de coalitie een bomvest tot ontploffing hebben gebracht waarbij hij zelf om het leven kwam.

De coalitie zegt weer veel machinegeweren van het type AK-47 te hebben gevonden, een sluipschuttersgeweer, munitievesten, lichte wapens en granaten, die allemaal werden vernietigd om te voorkomen dat ze in de toekomst worden gebruikt.

De buitenlandse troepen in Afghanistan krijgen zware kritiek te verduren omdat ze talloos veel burgers doden bij hun aanvallen. De NAVO en de coalitie zeggen echter dat ze alles in het werk stellen burgerslachtoffers te vermijden.

De Taliban en buitenlandse soldaten bevinden zich in Afghanistan tussen de burgerbevolking. Daardoor maken ze bij aanvallen en gevechten een heleboel slachtoffers onder de burgers. Vorig jaar waren dat er 1.500.

Eerder deze week werden er 12 burgers door buitenlandse troepen gedood in de provincie Paktika. Eerst werd er melding gemaakt van 9 burgerdoden, een getal dat later naar boven werd bijgesteld. De coalitie beweerde echter 4 burgers te hebben omgebracht.

De meeste slachtoffers waren buitenlandse strijders maar "ook 9 burgers vonden de dood".
Coalitie doodt burgers in Afghanistan