Monday, June 16, 2008

ISAF doodt weer een burger in het oosten van Afghanistan

De International Security Assistance Forces heeft zondag per ongeluk een burger omgebracht in het district Charbaran in de zuidoostelijke provincie Paktika. De ISAF zegt de dood van de burger diep te betreuren.

ISAF-functionarissen in het gebied hebben verklaard dat ze een grondig onderzoek in zullen stellen naar de omstandigheden waaronder de tragedie plaatsvond.

Woensdag zullen vertegenwoordigers van de strijdmacht plaatselijke leiders ontmoeten om een oplossing te vinden om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen.

Een woordvoerder van de Combined Joint Task Force 101, die in het oosten de operaties van de ISAF en de coalitie leidt, zegt in een verklaring dat ISAF-eenheden alles in het werk stellen om slachtoffers onder de burgerbevolking te voorkomen en betreurt de dood van de burger.

Door acties van de coalitie en de ISAF zijn dit jaar al meer dan 200 burgers gedood. Ze kwamen vooral om bij luchtaanvallen en daarnaast bij gerichte acties tegen militanten.

President Hamid Karzai heeft vaak gezegd dat de buitenlandse troepen “goedkoop” omspringen met de levens van Afghanen en dat ze operaties beter moeten coördineren met de Afghaanse autoriteiten.

Burgerslachtoffers kunnen een schending zijn van het oorlogsrecht. Bovendien ondermijnen ze het gezag van de president en de steun voor de buitenlandse legers in het land onder de bevolking.