Sunday, June 29, 2008

Dramatische stijging aantal burgerdoden in Afghanistan

In de eerste helft van 2008 zijn er volgens de UN Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) 698 burgers gedood in Afghanistan. In dezelfde periode in 2007 vonden 430 burgers de dood.

Tweederde van de burgerdoden in 2008 viel door geweld van de Taliban, de anderen vielen door geweld van het Afghaanse leger en buitenlandse troepen.

Dat heeft John Holmes, de ondersecretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Humanitaire Zaken, zondag in Kabul gezegd.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, verklaarde onlangs na een bezoek aan Afghanistan juist dat hij er de veiligheidssituatie langzaam ziet verbeteren.

Een consultant zei dat Verhagen "of zijn ogen in zijn zak heeft zitten, of dat hij de situatie anders voor wil stellen dan dat die is".

Mr. Holmes zei: "The deteriorating security situation in many parts of Afghanistan was responsible for the worsening humanitarian situation, with aid workers unable to reach some areas because of the fighting and, in some cases, direct attacks on aid convoys."

Minister Verhagen verklaarde vorige maand echter:

“De veiligheidssituatie in Afghanistan is langzamerhand aan het verbeteren. De autoriteiten zitten steviger in het zadel en kunnen daardoor zelf meer verantwoordelijkheid gaan dragen. Maar daarbij blijft buitenlandse steun en advies van levensbelang.”

Dat was de conclusie van minister Verhagen na een driedaags bezoek in mei 2008 aan Afghanistan. Zijn conclusie staat dus haaks op de waarnemingen van de Verenigde Naties.

De waarheid zal ongetwijfeld niet in het midden liggen?

Zie ook
“Buitenlandse veiligheidsdiensten doden burgers in Afghanistan”