Friday, June 27, 2008

Burgers gedood in Kunar in het noordoosten van Afghanistan

In de provincie Kunar in noordoostelijk Afghanistan zijn twee burgers gedood en 11 gewond geraakt bij twee verschillende aanvallen op de ISAF. Onder de doden is een meisje. De huizen van de mensen werden geraakt door raketten.

De NAVO-ISAF vuurde terug op militanten toen twee van haar bases werden beschoten met raketten.

Bij de eerste aanval werd een basis van de ISAF in het district Asmar geraakt door een indirect projectiel terwijl de meeste van de andere granaten een nabijgelegen dorp troffen. Hierbij kwam een burger om het leven. Zeven andere burgers raakten gewond.

Bij de tweede aanvalspoging op een ISAF-basis in het district Asadabad misten de raketten doel maar raakten ze een dorp. Een burger kwam om het leven en vier anderen raakten gewond.

Drie van de gewonden werden volgens een woordvoerder van de ISAF-veiligheidsmacht naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Asadabad overgebracht voor behandeling. De andere gewonden gingen naar een behandelcentrum van de ISAF.

Afghaanse functionarissen zeiden dat er een meisje was gedood en een tiental andere burgers gewond raakten door raketten die hun huizen troffen.

Taliban gedood
Donderdag werden er verschillende militanten gedood in de noordoostelijke provincie Nuristan.

De NAVO zei dat opstandelingen een aanval uitvoerden met lichte wapens en raketten. De NAVO beantwoordde de aanval met indirect vuur. Hiermee worden meestal mortiergranaten of raketten aangeduid.

Coalitieslachtoffers
Bij twee verschillende incidenten kwamen donderdag vier leden van de internationale coalitie om.

Drie Amerikanen vonden de dood in de provincie Wardak. Een soldaat waarvan de nationaliteit nog niet bekend is gemaakt sneuvelde in de provincie Farah. (Militair van de coalitie gesneuveld in Gulistan in West-Afghanistan).

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de laatste twee jaar de meest gewelddadige periode sinds de Taliban eind 2001 werden afgezet. Dit jaar zijn er volgens een telling van de Associated Press al meer dan 2.000 doden door geweld gevallen in het Aziatische land.