Monday, June 16, 2008

Weer burgerslachtoffers in Afghanistan

Een kind van twaalf jaar oud is zondag in de provincie Khost omgekomen door de explosie van een bermbom toen hij naar school ging. Bij een luchtaanval van de coalitie in Arghandab raakten een vrouw en een baby gewond.

Het twaalfjarige kind zat in de vijfde klas en was op weg naar zijn school in het district Yaqoubi in de oostelijke provincie Khost, aldus Afghaanse functionarissen.

Vrouw en baby gewond
Bij een luchtaanval van de door de Verenigde Staten geleide coalitie in het district Arghandab raakten zondag een vrouw en een baby gewond. Twee Taliban-strijders werden gedood, zo vertelde politieman Faridullah Khan aan het persbureau AFP.

Beide gewonden werden overgebracht naar het ziekenhuis.

In Afghanistan bevinden de burgers zich in een intens kruisvuur tussen de Taliban en de buitenlandse troepen.

Burgerslachtoffers vallen er door bermbommen en zelfmoordaanvallen van de opstandelingen en bombardementen vanuit de lucht door buitenlandse gevechtstoestellen.

Regelmatig komt het voor dat de buitenlandse troepen andere cijfers verstrekken over aantallen burgerdoden dan Afghaanse functionarissen en bewoners van een gebied waar ze zijn gevallen.

Volgens internationale persagentschappen is het veelal niet mogelijk om onafhankelijk onderzoek te verrichten naaraantallen slachtoffers vanwege de onherbergzaamheid van het gebied en de onveilige situatie ter plaatse.

Daarnaast is het land na dertig jaar van oorlog en burgeroorlog vergeven van de mijnen en onontplofte munitie waardoor er veel slachtoffers vallen. Er is dus sprake van een ernstige en meervoudige en gecompliceerde situatie.

Volgens de VN kwamen vorig jaar 1.500 burgers om door het geweld in het Aziatische land. In de eerste vier maanden van dit jaar werden er al ongeveer 500 burgers gedood, aldus de volkenorganisatie.

President Hamid Karzai en de Verenigde Naties hebben de buitenlanders in het land opgeroepen om alles in het werk te stellen om slachtoffers onder de burgers te voorkomen.