Saturday, June 28, 2008

Stamoudste neergeknald in Helmand

Onbekende motorrijders hebben zaterdag in de zuidelijke provincie helmand een stamoudste vermoord. De aanvallers openden het vuur op Haji Abdul Bari, aldus media in Afghanistan.

De haji werd gedood toen hij op weg was naar een moskee in het gewelddadige district Gereshk (Greshk)

Het slachtoffer had volgens Nangyalai geen banden met de regering en werkte ook niet voor een non-gouvernementele organisatie. Maar een van zijn neefjes was in 2005 in het Afghaanse parlement gekozen.

De commandant van de politie in de provincie, brigadegeneraal Muhammad Hussain Andiwal, bevestigde de uitschakeling van de stamoudste. Hij veroordeelde de moordaanslag ten scherpste. Hij zei eveneens dat Abdul Bari geen banden had met de regering en geen persoonlijke vijanden had.

De Taliban hebben iedereen in Afghanistan gewaarschuwd om niet samen te werken met de buitenlandse troepen of de regering. Mensen die dat toch doen lopen de kans om vermoord te worden door de opstandelingen.

Burgers gewond in Wardak
In de gewelddadige provincie Wardak zijn zaterdag drie burgers, waaronder een vrouw, gewond geraakt toen er een aanslag met een bermbom werd gepleegd op een voertuig van de coalitie.

De ontploffing vond plaats in het onrustige district Syedabad. De snelweg van Kabul naar Kandahar was ruim twee uur afgesloten. De gewonden werden afgevoerd naar een ziekenhuis in de buurt.

Media in Afghanistan meldden dat het districtshoofd, dr. Fazal Rahman Muslim, de explosie heeft bevestigd. Deaanslag was gericht tegen de wagen van de coalitie maar er werd tevens een burgervoertuig geraakt. Onder de buitenlandse soldaten vielen geen slachtoffers.

Regeringsfunctionarissen en commandanten van de buitenlandse troepen kunnen keer op keer dit soort aanslagen veroordelen, maar zij zullen het toch zelf moeten zijn die Afghanistan op de een of andere manier veilig maken.