Monday, September 8, 2008

6 burgers gedood door bermbom in Zabul in zuidoost Afghanistan

Bij een ontploffing van een bermbom in de provincie Zabul zijn maandag zes burgers om het leven gekomen. Hun voertuig werd geraakt door een bermbom in het district Naw Bahar. Onder de slachtoffers zijn een vrouw en een kind.

Volgens de politie raakten er ook twee burgers gewond. De Taliban worden beschuldigd van het plaatsen van de bermbom.

Bermbommen worden door de opstandelingen geplaatst om buitenlandse soldaten en Afghaanse veiligheidsdiensten aan te vallen, maar niet zelden treffen ze ook burgers.

Het Provinciaal Reconstructie Team in de provincie Zabul wordt geleid door de Verenigde Staten en wordt ondersteund door Roemeniƫ maar het is vrijwel onmogelijk om dit soort aanvallen te voorkomen.

De burgerbevolking van het land bevindt zich tussen twee vuren. Enerzijds worden ze het slachtoffer van overvallen en luchtaanvallen van de buitenlandse soldaten, anderzijds worden ze het slachtoffer door bermbommen en bij zelfmoordaanvallen van de Taliban.

Volgens de overkoepelende hulporganisatie ACBAR en de Onafhankelijke Afghaanse Mensenrechtencommissie (AIHRC) zijn er dit jaar al ongeveer 1.000 burgers omgekomen door al het geweld in het al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog verscheurde land.

Maandag meldde ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat het aantal burgerslachtoffers dramatisch stijgt in Afghanistan.

Zie ook
Dramatische stijging aantal burgerdoden in Afghanistan door Amerikaanse bombardementen