Friday, September 26, 2008

Opnieuw burgers en agenten gedood bij zelfmoordaanslag en bermbommen Afghanistan

Bij een zelfmoordaanval in het district Jaji Maydan in de provincie Khost in oostelijk Afghanistan zijn zeker 5 doden gevallen. Er vielen 7 gewonden. Ook in Kandahar vielen weer doden door explosies.

De aanvaller in Khost bies zich op een drukke markt in het grensgebied met Pakistan op. Veiligheidsdiensten melden dat er zich onder de doden ook twee politiemannen bevinden, maar gouverneur Arsala Jamal zei dat alle slachtoffer burgers waren.

Politiegeneraal Abdul Qayoom Baqizoi vertelde aan het persbureau AFP dat de explosie plaatsvond voor een aantal winkels en dat er drie burgers en twee agenten van de NDS (National Directorate of Security) werden gedood.

De NDS is de Afghaanse inlichtingendienst. Het doelwit van de aanval was volgens de politieman een winkelier die eens een militie had geleid die samenwerkte met troepen van de VS in de regio.

In Afghanistan komt het niet zelden voor dat functionarissen verschillende cijfers of achtergronden bij aanslagen geven.

De aanslag wordt toegeschreven aan de Taliban. Bij aanvallen van deze extremistische moslimgroepering die zijn gericht tegen de veiligheidsdiensten en de buitenlandse troepen vallen vaak ook slachtoffers onder de burgerbevolking.

Kandahar
Bij gevechten in het district Zahri in de provincie Kandahar kwamen 20 Taliban-aanhangers om het leven die een konvooi dat op weg was naar NAVO-bases aanvielen.

Het transport werd bewaakt door beveiligers van het Amerikaanse bedrijf USPI. De Afghaanse politie kwam de bewakers te hulp.

Een beveiliger van USPI vertelde echter aan AFP dat er ook een collega van hem werd gedood. Twee trucks werden in brand gestoken.

Door de explosie van een bermbom in de stad Kandahar werd donderdag een burger gedood. De bom ontplofte toen het voertuig van een docent van de politieacademie voorbijkwam. Een burger kwam om. Er vielen volgens Afghaanse media geen andere slachtoffers.

Bij een aanval met twee raketten op de internationale luchtmachtbasis van Kandahar raakten donderdagavond twee Belgische soldaten gewond.

Woensdagnacht werden twee agenten in Kandahar door een bermbom gedood op Spin Boldak Snelweg.

Volgens verslaggevers beleeft Afghanistan de meest gewelddadige periode sinds het bewind van de Taliban, dat van 1996 tot eind 2001 in Kabul aan de macht was, door een invasie van een Amerikaanse Coalitie uit het zadel werd geworpen.

Het geweld is het hevigst in de zuidelijke en oostelijke provincies van het land.

Volgens het persbureau Associated Press zijn er dit jaar al meer dan 4.500 doden gevallen door het geweld in het Aziatische land.

Volgens de VN zijn er onder de doden bijna 1.500 burgers. De Afghaanse autoriteiten meldden onlangs dat er dit jaar al 925 politiemensen omkwamen. Onder de buitenlandse troepen is het aantal doden al opgelopen tot boven de 220.