Monday, September 1, 2008

Buitenlandse militairen maken opnieuw kinderen dood in Afghanistan

Bij twee verschillende incidenten in Afghanistan zijn maandag zeker vijf kinderen door buitenlandse soldaten in Afghanistan gedood. Onder de slachtoffers is een baby van 8 maanden oud.

Bij een artilleriebeschieting door de ISAF-veiligheidsmacht in het district Gayan in de zuidoostelijke provincie Paktika werd een woning getroffen. Daarbij kwamen drie kinderen en een man om het leven. Er raakten 7 mensen gewond.

De ISAF opende het vuur nadat er een patrouille was aangevallen. Het vuur werd verkeerd geplaatst en er werden kinderen omgebracht. De ISAF toonde zich achteraf schuldig.

Bij een nachtelijke overval van Amerikaanse troepen in de oostelijke buitenwijk Utkheil (Hud Kheil) van de hoofdstad Kabul werden twee kinderen en hun vader om het leven gebracht. De moeder van het gezin overleed later aan de verwondingen die ze had opgelopen.

“Foreign forces have sparked more mass protests after soldiers allegedly stormed a residential house in Kabul and killed a husband, his wife and two of their children.”

De naam van de vader was volgens buren van de slachtofers Noorullah. In Afghaanse kranten zijn ook foto’s van de slachtoffers te zien. Een van de zoontjes was 8 maanden oud.

De moeder van het gezin raakte gewond, aldus eerdere verklaringen van de politie en ooggetuigen, maar overleed later aan de verwondingen die ze had opgelopen.

Buurtbewoners waren woedend over de laffe aanval van de buitenlanders en verzamelden zich bij het huis van de slachtoffers waar drie lijken op de grond waren neergelegd.

Ooggetuigen meldden dat buitenlandse soldaten de overval begonnen met het naar binnen werpen van granaten in het huis. Daarna vuurden ze in de kamers.

Ruiten van het huis lagen aan diggelen, in de muren zaten kogelgaten.

Het persbureau Reuters meldt dat een buurtbewoner, Sulaiman, zich hardop afvroeg: “Zijn deze kinderen Al-Qaida?” Hij zei verder: “We verwachten helemaal niets van de regering, omdat we geen regering hebben.”

Drie mannen, naar verluidt twee neven van het slachtoffer en zijn vader, werden bij de overval gearresteerd. “Ze werden echter na korte tijd weer vrijgelaten,” aldus de getuigen.

Demonstratie
Inwoners uit de buurt van Hotkhil gingen de straat op en blokkeerden maandagochtend de snelweg van Kabul naar Jalalabad.

De demonstranten willen van de regering dat de buitenlandse troepen die de moorden begingen worden gestraft. Ze dreigden hun protestactie voort te zetten totdat de gevangenen vrij zouden zijn gelaten.

De door de Amerikanen geleide Coalitiemacht en de ISAF-veiligheidsmacht die onder bevel staat van de NAVO beweerden dat ze geen informatie hadden over de tragedie. Dit wordt vaak gezegd door de woordvoerders vlak nadat er burgerdoden zijn gevallen.

Bij aanvallen van de buitenlandse troepen zijn de afgelopen maanden honderden burgers gedood.

Verschillende keren ontkenden de buitenlanders verantwoordelijk te zijn voor aanvallen maar wezen onderzoeken van de Afghaanse regering, het Rode Kruis, de Afghaanse Mensenrechtenorganisatie en de Verenigde Naties anders uit.

De afgelopen dagen hebben zich tientallen gewonde burgers bij de ISAF in het zuiden van het land gemeld. In de regio wordt al geruime tijd gevochten.

De internationale Coalitie beweerde zondag in een verklaring dat er de afgelopen week ruim 220 Taliban in het zuiden zijn gedood. Maar er wordt ook gemeld dat er zich onder de slachtoffers 70 burgers bevinden.

De buitenlandse legermacht doet dit laatste af als “propaganda” van de opstandelingen, maar ondertussen is bekend dat de buitenlanders tegenover de pers niet eerlijk zijn over de grote aantallen burgerslachtoffers die ze maken.

Ondertussen hebben de Verenigde Naties zondag gemeld dat ze zijn begonnen met het verstrekken van hulp aan de nabestaanden van het bloedbad bij Azizabad dat daar op 22 augustus werd aangericht.

Bij een aanval van buitenlandse soldaten vonden hier 91 burgers de dood, waaronder 60 kinderen.

De Coalitie wil samen met de Afghaanse regering een onderzoek instellen naar de tragedie, maar een onderzoek dat al door de VN is uitgevoerd heeft vastgesteld dat de burgers door buitenlandse troepen zijn gedood.

Zie ook
UN provides emergency aid to Afghans affected by recent military operations in Herat