Tuesday, September 9, 2008

Amerikanen kondigen nieuw onderzoek aan naar burgerdoden in Shindand

Het Amerikaanse leger heeft gezegd het onderzoek naar de burgerdoden die op 22 augustus vielen in het dorp Azizabad in het district Shindand in de provincie Herat te heropenen. De Associated Press heeft videobeelden bemachtigd waarop zeker tien dode kinderen te zien zijn.

Over het bestaan van de video deden zich al vanaf het begin geruchten de ronde. Er zou onder meer een video zijn gemaakt door de Afghaanse veiligheidsdienst.

De slachtoffers waren in een rij in een moskee gelegd. Om de doden waren rouwende mensen zichtbaar. Slachtoffers waren gruwelijk verminkt.

De Verenigde Staten en de NAVO gaven vorige week 5 tot 7 burgerdoden toe. Maar onderzoeken van de Afghaanse regering, de mensenrechtenorganisatie AIHRC en de Verenigde Naties kwamen uit op een 90-tal doden onder de burgerbevolking, waaronder 60 kinderen.

Ook toen kort na de aanval de buitenlandse troepen bleven ontkennen zoveel burgers te hebben gedood toonden de Verenigde Naties in scherpe bewoordingen hun afschuw over het ombrengen van deze mensen.

Generaal David McKiernan, de commandant van de ISAF, heeft zondag aan het Central Command gevraagd om een officier te sturen om het Amerikaanse onderzoek opnieuw te bekijken omdat er nieuw bewijsmateriaal is opgedoken, aldus een coalitieverklaring van maandag.

Het Central Command is het overkoepelende commando voor al de Amerikaanse operaties in het Midden-Oosten en Centraal Aziƫ.

“In light of emerging evidence pertaining to civilian casualties in the August 22 counter-insurgency operation in the Shindand District, Herat province, I feel it is prudent to request that US Central Command send a general officer to review the US investigation and its findings with respect to this new evidence. The people of Afghanistan have our commitment to get to the truth.”

Zie ook
ISAF-commandant McKiernan erkent burgerslachtoffers van Shindand
Scherpe veroordeling van de VN over doden van kinderen bij militaire actie in Herat