Wednesday, September 17, 2008

Robert Gates betuigt spijt over burgerdoden in Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates die momenteel een bezoek brengt aan Afghanistan heeft berouw getoond over de vele doden die er onder de burgerbevolking vallen.

Gates arriveerde dinsdag onverwachts in Afghanistan om met president Hamid Karzai te praten over onder meer het bestrijden van de opstand van de Taliban.

Hij zei toe dat hij alles in het werk zal stellen om de gezamenlijke vijand te treffen en onschuldige burgers te ontzien.

De Afghaanse president is woedend over de vele slachtoffers die er onder de burgerbevolking vallen en heeft de buitenlanders er verschillende keren van beschuldigd “goedkoop om te springen met de levens van Afghanen”.

Gates sprak zijn condoleances en zijn persoonlijke spijtbetuiging uit over de dood van onschuldige mensen door luchtaanvallen.

De Amerikaan zei dat de Afghaanse autoriteiten en de Amerikanen gezamenlijk de dood van 90 burgers bij de luchtaanval van 22 augustus op het dorp Azizabad in het westen van Afghanistan gaan onderzoeken.

Dit was al eerder bekendgemaakt door de commandant van de ISAF-veiligheidsmacht die de Afghaanse regering moet helpen om het land weer veilig te maken maar daar niet in slaagt.

Onderzoeken van de Verenigde Naties, de Afghaanse Mensenrechtencommissie en de Afghaanse regering wezen echter al uit dat er burgers waren gedood door Amerikaans vuur.

De Coalitie die door de VS wordt geleid bleef hardnekkig volhouden dat ze 30 militanten, waaronder een belangrijke commandant, hadden gedood. Later gaven ze 5 tot 7 burgerdoden toe.

De Afghaanse regering verklaarde dat er geen enkele Taliban is gedood bij de luchtaanval. De buitenlanders hadden valse informatie gekregen van een rivaliserende stam.

Het is niet de eerste keer dat buitenlandse troepen ervan worden beschuldigd dat ze een heleboel burgers hebben gedood maar dat halsstarrig ontkennen.

De buitenlandse troepen krijgen zware kritiek te verduren van president Karzai, de VN, mensenrechtenorganisaties en hulporganisaties vanwege de vele onschuldige mensen die ze doden. Alleen dit jaar al zijn dat er volgens de VN 577.

Gates moest dus wel eens een keer iets zeggen. De NAVO beloofde bij monde van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer al verschillende keren beterschap.

Er is niets verbeterd voor de burgers. De situatie is alleen maar dramatischer en bloediger voor ze geworden.

Maar ongetwijfeld wil Gates de Afghanen te vriend houden. Er zitten ondertussen al zo'n 40.000 Amerikanen in het land en Osama bin Laden en Taliban-leider Mullah Mohammad Omar zitten nog niet achter de tralies.

Volgens verslaggevers is Afghanistan nog niet eerder zo gewelddadig geweest sinds het bewind van de Taliban eind 2001 van de macht werd gezet door een invasie van buitenlandse troepen die door de Verenigde Staten wordt geleid.

Volgens een telling van de Associated Press die is gebaseerd op gegevens van Afghaanse en westerse functionarissen zijn er dit jaar al meer dan 4.100 mensen om leven gekomen in het al 30 jaar door oorlog en burgeroorlog verscheurde Aziatische land.

Zie ook
Scherpe stijging van aantal burgerdoden in Afghanistan