Wednesday, September 3, 2008

ISAF-commandant McKiernan erkent burgerslachtoffers van Shindand

De commandant van de ISAF-veiligheidsmacht, General McKiernan, heeft woensdag de burgerdoden van 22 augustus in de provincie Herat in het westen van Afghanistan erkend. De Verenigde Staten bleven steeds hardnekkig ontkennen dat ze 90 burgers hadden gedood.

McKiernan sprak zijn spijt uit over de slachtoffers en stelde “een gezamenlijke benadering voor onderzoeken in de toekomst voor”, aldus een verklaring van de troepenmacht vanuit Kabul.

De generaal zei: "I wish to again express my sincere condolences and apologies to the families whose loved ones were inadvertently killed in the cross fire with the insurgents in Azizabad.”

McKiernan is de commandant van de ISAF maar in Afghanistan opereren ook soldaten van de Coalitie die wordt geleid door de Verenigde Staten. Door de verklaring lijktv het alsof de NAVO de verantwoordelijkheid draagt.

De commandant van de Coalitie is de Amerikaanse generaal Jeffrey Schloesser. Hij leidt de Amerikaanse troepen in Afghanistan en het Regionaal Commando Oost van de ISAF.

De ISAF-macht staat onder leiding van de NAVO en er nemen ongeveer 53.000 militairen uit 40 landen aan deel.

Zie ook
VS erkennen nu vijf burgers te hebben omgebracht bij aanval op Azizabad in Herat