Friday, September 19, 2008

Burgerdoden door schoten ISAF en beschieting opstandelingen

Militairen van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht hebben vrijdag in de zuidelijke provincie Kandahar opnieuw een burger omgebracht. Door een beschieting die wordt toegeschreven aan de opstandelingen vielen in het oosten 4 burgerdoen.

Het gaat om iemand die stoptekens van militairen weigerde op te volgen. Op zo’n moment zijn de buitenlanders bang voor een mogelijke zelfmoordaanval en staan de regels toe dat ze gericht vuren.

Het slachtoffer was de inzittende van een vrachtwagen die na verschillende waarschuwingen om niet dichter in de buurt te komen weigerde te stoppen.

Een woordvoerder van de ISAF-troepenmacht zei dat er toen twee kogels op de truck werden afgevuurd waardoor de dode viel.

De ISAF zei “het incident erg te betreuren” en condoleerde de nabestaanden van het slachtoffer.

Bij een beschieting op een NAVO-basis in de oostelijke provincie Paktika vielen vrijdag 4 burgerdoden.

Opstandelingen vuurden raketten af op de basis maar die misten hun doel en kwamen in een weiland terecht waar burgers aan het werk waren. Er vonden vier mensen de dood, waaronder een kind, zo maakte een woordvoerder van de Coalitie bekend.

In het westen van het land kwam een Coalitiesoldaat om het leven door een bermbom.

De Verenigde Naties maakten deze week bekend dat er door geweld in het land dit jaar al 1.445 burgers zijn gedood. De volkenorganisatie riep alle strijdende partijen op zich tot het uiterste in te spannen geen burgerslachtoffer te maken.

Zie ook
Scherpe stijging van aantal burgerdoden in Afghanistan