Tuesday, September 2, 2008

“Geen betrokkenheid NAVO en Coalitie bij overval op woning bij Kabul”, geheime dienst stelt onderzoek in

De NAVO en de door de VS geleide Coalitie hebben dinsdag ontkend dat ze betrokken zijn geweest bij een bloedige overval op het huis van Noorallah in het dorp Hood Khail bij Kabul. De Afghaanse geheime dienst stelt een onderzoek in.

Bij de raid in de nacht van zondag op maandag vielen vier doden uit 1 gezin, de man, de vrouw en twee jonge zoontjes.

Een woordvoerder van de ISAF verklaarde dinsdag: “After an extensive investigation, ISAF reports that neither it nor the U.S.-led coalition’s forces were conducting any offensive operations in Kabul the evening of August 31.

Geheime dienst
De Afghaanse geheime dienst is een onderzoek gestart naar de dood van de man en de vrouw en hun twee kinderen waarvan buitenlandse troepen worden beschuldigd in Kabul, zo melden media in Afghanistan.

Ooggetuigen hadden maandag verteld dat buitenlandse troepen het huis van de familie binnendrongen in het gebied Hot Khil van de hoofdstad en het vuur op de familie opende.

Drie familieleden die de inval overleefden werden gearresteerd maar in de loop van maandag weer vrijgelaten.

Sayid Ansari, een woordvoerder van de Afghaanse geheime dienst NDS, vertelde volgens verslaggevers in Afghanistan dat de overval een complot heeft verijdeld om een zware bom tot ontploffing te brengen in Kabul.

A spokesman for the NDS, Sayid Ansari, said the raid had foiled a plot to detonate a "large bomb" in Kabul.

De overval op de woning van Noorallah lijkt erg op de aanvallen die buitenlandse soldaten uitvoeren op verdachte compounds in het oosten van Afghanistan, of zoals ze ook bekend zijn van Australische Special Forces in Uruzgan.

Bij dit soort aanvallen vinden regelmatig burgers de dood of worden onschuldigen gepakt.

De geheime dienst heeft dus de aanval op de woning van de familie in verband gebracht met een mogelijke bomaanslag in Kabul.

Ondertussen ontkent de NAVO eveneens berichten dat er de afgelopen 10 dagen 500 burgers zijn gedood bij de gevechten die zich afspelen in de zuidelijke provincie Helmand.

De Verenigde Staten hebben intussen gemeld dat uit hun onderzoek blijkt dat er bij de aanval op Azizabad in het district Shindand in Herat op 21-22 augustus zeven burgers werden gedood.

Uit onderzoeken van de VN, de Afghaanse regering en de Afghaanse Mensenrechtencommissie bleek dat er 90 burgers omkwamen.

Zie ook
Buitenlandse militairen maken opnieuw kinderen dood in Afghanistan
VS erkennen nu vijf burgers te hebben omgebracht bij aanval op Azizabad in Herat