Friday, July 4, 2008

“Luchtaanval van Amerikanen doodt 22 burgers in Nuristan”

De gouverneur van de noordoostelijke provincie Nuristan heeft gezegd dat de Amerikanen twee trucks hebben bestookt en daarbij 22 burgers hebben omgebracht. Er vielen ook zeven gewonden.

Het Amerikaanse leger beweert met gevechtshelikopters twee voertuigen met opstandelingen te hebben aangevallen.

Coalitiewoordvoerder Perry beweerde: “Dit waren strijders. Dit waren mensen die op ons hadden geschoten. We hebben geen rapporten over niet-strijders die zijn gewond.” Er werden mortieren afgevuurd op een basis van de ISAF in de provincie.

In het oosten van Afghanistan worden de NAVO-troepen geleid door de Combined Joint Task Force – 101, die ook al de coalitiemilitairen in Afghanistan onder haar bevel heeft staan.

De aanval was volgens de CJTF gericht om de twee voertuigen waarin de militanten zich verplaatsten “te vernietigen”. De buitenlandse soldaten schieten ook op rebellen die zich terugtrekken na een aanval.

Maar volgens gouverneur Tamim Nuristani van de provincie zijn er 22 burgers omgekomen, onder wie een vrouw en een kind. De doden zijn overgebracht naar het provinciaal ziekenhuis.

Een woordvoerder van de coalitie die door de Verenigde Staten wordt geleid zei dat een basis in de provincie Nuristan werd aangevallen en dat de aanvallers daarna werden gevolgd en beschoten.

Volgens de coalitie ging het om militanten die onder vuur werden genomen.

De coalitie zegt in een verklaring "dat grondtroepen om luchtsteun hadden gevraagd van aanvalshelikopters. De bemanning van de toestellen coördineerde de aanval samen met de militairen op de grond".

"Daarna werden de twee voertuigen verwoest, waarbij meer dan 10 militanten werden gedood. De aanvalshelikopters hebben geen andere doelwitten aangevallen”, aldus een woordvoerder van de coalitie.

Maar Nuristani zei dat bij de luchtaanval twee burgervoertuigen werden getroffen en dat alle slachtoffers burgers waren.

Volgens de gouverneur werd de Amerikaanse basis donderdagavond met raketten beschoten. De voertuigen zijn volgens hem pas vrijdag aangevallen.

Zia-ul Rahman, een districtshoofd in Nuristan, verklaarde dat de burgers het district verlieten omdat was verteld dat de door de VS-geleide coalitie een operatie uit wilden voeren tegen de Taliban.

De politie van de provincie zei dat er meer dan tien mensen werden gedood of gewond bij de luchtaanval. Twee burgervoertuigen werden in een afgelegen bergachtig gebied getroffen.

De vergeldingsaanval van de Amerikanen vond plaats op negen kilometer afstand van de plaats waar de raketten op de basis zijn afgevuurd.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de buitenlandse soldaten zich gruwelijk vergissen bij een aanval op vermeende opstandelingen. Vorig jaar doodde de coalitie in Nuristan veertien wegwerkers die werden aan gezien voor opstandelingen.

Vorige week maakten de Verenigde Naties bekend dat in de eerste helft van dit jaar 700 burgers om zijn gekomen door gewelddadigheden in Afghanistan.

In Afghanistan en onder mensenrechtenorganisaties heerst grote verontwaardiging over het aantal slachtoffers dat er door de buitenlanders in Afghanistan wordt gemaakt.

De buitenlanders worden er onder meer van beschuldigd “roekeloos om te springen” met de levens van mensen en aanvallen niet goed te coördineren met de Afghaanse autoriteiten.

Zie ook
Meningsverschil tussen coalitie en Afghaanse overheid over burgerdoden in Nuristan