Sunday, July 6, 2008

“Coalitie doodt 27 burgers in Nangarhar”

De autoriteiten van de provincie Nangarhar in het oosten van Afghanistan hebben gemeld dat er zondagochtend 27 mensen zijn gedood bij een luchtaanval. Onder de doden zijn mannen, vrouwen en kinderen.

Volgens een woordvoerder van de coalitie was de aanval gericht tegen opstandelingen.

De gouverneur van Nangarhar zegt dat de coalitie burgers drie uur voor de aanval opdracht zou hebben gegeven het gebied te verlaten.

Een ooggetuige van de aanval zei dat een groep van 80 tot 90 bruiloftsgangers werd aangevallen en dat er een onbekend aantal is omgekomen.

De media officier van de coalitie houdt echter vol dat het niet om burgers gaat. “Het waren militanten die we onder vuur namen,” vertelde hij aan het persbureau AFP. “Het was geen bruiloftsstoet.”

De gouverneur van het district Deh Bala, Hamisha Gul, vertelde dat er 22 burgers waren gedood. Onder de doden zijn 19 vrouwen en kinderen. De informatie is afkomstig van de politie en andere functionarissen die de situatie in het afgelegen gebied onderzoeken.

Slachtoffers zijn overgebracht naar het het ziekenhuis van Jalalabad, de provinciehoofdstad van Nangarhar. Een man vertelde daar aan het persbureau Associated Press dat het om burgers ging.

Hij vertelde dat de mensen “even in een nauwe doorgang stopten om uit te rusten. Er kwam een vliegtuig en dat bombardeerde de omgeving. Er waren 80 tot 90 mensen samen. We hebben er nu 6 naar het ziekenhuis gebracht, er kunnen er nog meer komen”.

De coalitie maakte zondag bekend dat “verschillende militanten” werden gedood bij een “precisiebombardement” in de provincie Nangarhar.

Maar functionarissen in de provincie zeggen dat de meeste slachtoffers vrouwen en kinderen zijn, waaronder de bruid.

Het Amerikaanse leger doet het bericht over de burgerslachtoffers af als “propaganda van de militanten” en zegt dat de raketten alleen opstandelingen hebben geraakt.

Uit inlichtingen bleek dat er een grote groep militanten bezig was in het district Deh Bala. Daarna werden “precisie” luchtaanvallen ingezet om ze te doden, aldus een woordvoerder van de coalitie.

Vrijdag kwamen in de noordoostelijke provincie Nuristan volgens het provinciebestuur 14 tot 22 burgers om bij een luchtaanval. De coalitie beweert ook hier dat het een aanval op militanten betrof.

Dat precisiebombardementen niet altijd precies zijn is ondertussen bekend. Bij luchtaanvallen van de buitenlandse troepen komen honderden burgers om het leven. Het is ook verschillende keren voorgekomen dat er eigen troepen vanuit de lucht werden omgebracht.

De NAVO-ISAF en de coalitie kunnen burgerdoden niet gebruiken. Ze ondermijnen de steun voor president Karzai en de buitenlandese soldaten in Afghanistan. Burgerslachtoffers kunnen tevens een schending zijn van het oorlogsrecht.

Zie ook
Meningsverschil tussen coalitie en Afghaanse overheid over burgerdoden in Nuristan