Wednesday, July 9, 2008

Parlementariërs Afghanistan willen buitenlanders die burgers doden voor het gerecht zien

In het Afghaanse parlement is het hoge aantal burgerslachtoffers door luchtaanvallen die door de Verenigde Staten worden geleid scherp veroordeeld. Parlementariërs willen dat de verantwoordelijke buitenlandse soldaten worden opgepakt en worden veroordeeld.

Plaatselijke functionarissen in het oosten van Afghanistan zeggen dat er het afgelopen weekeind bijna 40 mensen werden gedood bij twee verschillende incidenten, waaronder bij een aanval op een bruiloftsstoet.

In de provincie Nuristan kwamen vrijdag ongeveer 20 burgers om. In de provincie Nangarhar werden zondagochtend meer dan 20 mensen omgebracht. Verschillende functionarissen geven niet altijd dezelfde getallen.

Het leger van de Verenigde Staten ontkende dinsdag nog steeds dat ze burgers hebben gedood en beweert dat het om militanten ging.

Mirwais Yasini, een woordvoerder in het Afghaanse parlement, zei volgens de BBC “dat parlementsleden willen dat de regering de buitenlandse soldaten die erbij betrokken waren opspoort en ze voor het gerecht brengt”.

Hij zei: “De Afghaanse bevolking kan niet tolereren dat de Amerikaanse strijdkrachten nog verder burgers bombarderen. We zitten klem tussen aanvallen van de Taliban en luchtaanvallen van buitenlandse legers.”

Eind vorige maand maakten de Verenigde Naties bekend dat er dit jaar al 225 burgers zijn gedood door het Afghaanse leger en buitenlandse troepen. De buitenlanders leiden het Afghaanse leger.

De burgerdoden die de NAVO en de coalitie maken vallen voornamelijk door de luchtaanvallen die ze in Afghanistan uitvoeren en verder onder meer bij overvallen op compounds.

Zie ook
“Coalitie doodt 27 burgers in Nangarhar”
“Luchtaanval van Amerikanen doodt 22 burgers in Nuristan”
Dramatische stijging aantal burgerdoden in Afghanistan